Recension: Mega Man Legacy Collection 2

För ganska exakt två år sedan släppte Capcom en samling med de sex första spelen i den klassiska Mega Man-serien och nu får vi ta del av de fyra sista ur originalserien. Det är alltså del 7, 8, 9 samt 10 som det bjuds på och detta är ju onekligen spel som verkligen är tidlösa.

Legacy 2 - 3
För mig som var med när det begav sig är detta ytterligare en anledning att bli så där extra nostalgisk då jag nästan minns vad jag gjorde den dag Mega Man 7 och 8 släpptes. Den sjunde delen var första gången vi fick stifta bekantskap med den blå bombaren till Super Nintendo (Mega Man X är en annan serie) och att få se den klassiska hjälten i 16 bitar istället för 8 var en riktigt mäktig upplevelse.

Mega Man 8 släpptes många år senare till PlayStation och SEGA Saturn och för mig personligen är det ett av seriens absolut bästa spel tillsammans med tvåan. Designen, grafiken och bossarna är på något vis otroligt tilltalande rent visuellt och Mega Man har i min mening aldrig sett bättre ut än i just den åttonde delen.

Legacy 2 - 2
Förutom att samla fyra spel finns här även samtliga soundtracks, ett galleri med bilder från Mega Mans stora karriär samt ett NES Remix-inspirerat utmaningsläge där du ska klara olika uppgifter på tid och därefter belönas med medaljer. Detta är inget nytt påfund utan det fanns med även i den förra samlingen men här känns det betydligt mer fokuserat då man väljer att blanda de olika banorna i varje utmaning vilket tvingar spelaren att anpassa sig till situationen.

Samlingens två sista delar är relativt nya spel som ursprungligen släpptes till den förra konsolgenerationen och då dessa är skapade i 8-bitarsgrafik är detta det yppersta beviset på att Mega Mans design verkligen är tidlös. Att spela dessa spel nu känns lika fräscht som när man spelade dom för första gången för över 20 år sedan och det är få spelserier detta kan sägas om.

Det enda trista med samlingen är att man återigen valt att implementera ett slags system som tillåter spelaren att spara precis när som helst samt att man kan välja att tåla dubbelt så mycket. För min del känns det som att detta tar bort lite av äktheten med spelen då man nästan uppmanas att fuska sig igenom dom. Mega Man har alltid varit utmanande men i slutändan väldigt belönande spel och lite av den charmen försvinner när en fuskknapp finns så pass nära till hans.

Legacy 2 - 1
Trots ovanstående kritik är detta ändå en helt fantastisk samling med fyra vansinnigt bra plattformsspel som rekommenderas oavsett om du var med när det begav sig eller ej. Musikslingorna är även dom tidlösa och jag fann mig själv sitta och nynna på dom i princip hela tiden.

Största +
Fyra fantastiska plattformsspel i en samling
Designen och musiken är tidlös
Utmaningsläget känns fräscht och kul

Största –
Funktionerna för att fuska känns inte direkt heta

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *