Recension: Lost Grimoires – Stolen Kingdom

Även om många inte hört talas om dom tidigare så har Artifex Mundi på väldigt kort tid gjort sig ett namn bland PlayStation-spelarna med sina finurliga och avkopplande äventyrsspel. Nu har det släppts ännu ett, Lost Grimoires: Stolen Kingdom och det visar sig snart att det är ett av deras bästa spel hittills.

Lost Grimoires - 1
En trend hos Artfiex Mundi är att alltid ha kvinnliga huvudkaraktärer i sina spel och så även i det här fallet. I Lost Grimoires spelar du som en ung alkemist som måste rädda ett helt kungadöme från en falsk kung. Själva berättelsen är dock i vanlig ordning bara en ursäkt för att kunna springa runt och lösa massa pussel och dessa spel innehåller inga som helst strider utan påminner mest om den klassiska skolans peka/klicka-spel. Har du spelat Shadowgate på NES känner du igen dig direkt då detta i grunden är en enklare version av det spelet med mer logiska lösningar.

Förutom de traditionella pusslen så varvas det med handritade scener där du ska hitta dolda objekt utifrån en lista. Har du spelat något av studions tidigare spel så vet du med andra ord vad du kan vänta dig. Rent tekniskt är detta ett av Artifex Mundis mest raffinerade spel då det introducerar en del nya inslag som jag inte sett i deras titlar innan, ett av dessa är möjligheten att ibland mixa ihop olika saker du samlat in för att därefter skapa ett nytt föremål genom alkemi och detta görs, ja, du gissade rätt, genom ett pussel.

Lost Grimoires - 2
Det känns så oerhört skönt att det finns utvecklare som Artifex Mundi som fokuserar på att göra spel som fungerar som avkoppling där du inte har någon tidspress och där du inte kan misslyckas. Efter att ha matats med skjutspel efter skjutspel är det härligt att bara få sätta sig ner och tänka till lite med några gammaldags pussel och det är just den delen som den polska studion är så bra på. Även om det finns pusselspel från andra utvecklare exempelvis LucasArts så brukar de inte vara så här pass logiska och där smart tänkande belönas.

Lost Grimoires - 3
Även om Lost Grimoires: Stolen Kingdom är ett av studions bästa spel så kan jag inte undgå att bli lite besviken då det sedvanliga bonuskapitlet saknas i den här titeln. Spelet är dessutom ett av de kortare då det är över på knappa tre timmar men då det är så pass billigt så är det ändå köpvärt om man gillar att pussla en stund.

Uppföljaren finns sedan en tid tillbaka redan ute på Steam och jag hoppas innerligt att den hittar till PlayStation 4 också då detta som sagt är en av utvecklarnas bästa spelserier tillsammans med Enigmatis och Nightmares from the Deep.

Största +
Vackra miljöer
Smarta pussel
Avkopplande att spela

Största –
Saknar bonuskapitel
På tok för kort

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *