Recension: Accel World vs Sword Art Online

När jag för ett par år sedan recenserade Sword Art Online: Hollow Fragment här på sajten hade jag inte särskilt stor koll på exakt vad SAO var annat än en populär anime om människor som är fast i ett virtuellt spel. Hollow Fragment väckte dock min nyfikenhet och jag har sedan dess blivit ett stort fan av Reki Kawaharas verk och jag har spelat flera av de andra spelen i serien och även sett animen, läst mangan och de ursprungliga böckerna som startade allting.

Under mitt utforskande i SAO-världen har jag även stött på Accel World, en annan serie av Reki Kawahara som även den berör virtuella spelvärldar och som faktiskt lanserades före Sword Art Online. Den sistnämnda serien visade sig dock vara den mer populära av de två så om du inte har hört talas om Accel World är det kanske inte helt oväntat.

Black_Lotus_SS02_1485425430

Nu är det dock dags för ett nytt spelbart äventyr tillsammans med Kirito, Asuna och alla de andra från SAO och denna gång får de sällskap av Haruyuki och Kuroyukihime från Accel World och vi får det även bekräftat att de båda serierna faktiskt äger rum i samma universum!

Även om Accel World står först i spelets titel är detta dock i mångt och mycket ett Sword Art Online-spel och närmare bestämt ett som bygger vidare på mekaniken från Lost Song, snarare än Hollow-serien. Detta innebär att spelet utspelas i ALFheim Online, ett slags uppföljare till Sword Art Online utan det överhängande hotet att om du dör i spelet så dör du i verkligheten.

Här umgås Kirito och Asuna med deras virtuella adoptivdotter Yui samt deras vänner Leafa, Sinon och alla de andra som fans av serien säkerligen känner igen. I spelets inledning är Kirito, Asuna och Yui ute på picknick och det svärdsvingande paret passar naturligtvis på att dräpa ett gäng polygonmonster när de ändå är i farten.

Kort därefter får de dock ett meddelande från speladministratörerna som ber alla spelare att logga ut på grund av akut service- och uppdateringsarbete. Om spelarna inte loggas ut riskerar de att förlora sina sparfiler och karaktärer om de blir dödade i spelet. Samtidigt som detta sker försvinner Yui och det visar sig vara en mystisk karaktär vid namn Persona Vabel som ligger bakom det hela. Hennes planer avslöjas dock inte utan hon frammanar ett enormt monster som inte ens Kirito och Asuna rår på.

AWvsSAO_Kirito_1_1494857246

Med hjälp av en främmande karaktär i robotliknande rustning vid namn Black Lotus lyckas de fly och bestämmer sig för att samla ihop sina vänner för att rädda Yui innan de tvingas logga ut ur spelet och riskera att förlora henne för alltid. Black Lotus visar sig vara Kuroyukihime, en ung flicka som hamnat i ALFheim Online från ett annat spel kallat Brain Burst och att hon kommer från drygt 20 år in i framtiden. Snart ansluter sig Silver Crow och flera andra av hennes vänner och de beslutar sig alla för att hjälpa till att stoppa Persona Vabel och rädda Yui.

Narrativet i Accel World vs Sword Art Online är spännande av flera anledningar. Om du är ett fan av någon av serierna är det underhållande att se dessa världar kollidera i vad som stundtals blir en roande kulturkrock. Jag uppskattar också att karaktären Yui hålls borta från spelplanen för det mesta. Genom SAO:s historia har hon gång på gång använts som en Deus Ex Machina som på nästan magiska sätt får fram lösningar på problem som räddar våra hjältar. Att hon hålls fången gör att spelarna får förlita sig på sina egna kunskaper istället, även om den snarlika karaktären Strea fortfarande finns med.

Spelmekaniskt sett är AWvsSAO ett actionrollspel med fokus på snabba strider och byten mellan karaktärer. Vanliga attacker utförs med fyrkant och triangel och kan med hjälp av R1 och R2 släppa loss stora specialattacker som gör rejält med skada. SAO:s klassiska Switch-mekanik finns med och det erbjuds även flera attacker och annat som är unika för Accel World-karaktärerna. Redan från start märks det att utvecklarna respekterar källmaterialet och utnyttjar de starka sidorna från båda världarna för att skapa en underhållande spelupplevelse. Majoriteten av Accel World-karaktärerna kan till exempel inte flyga men kompenserar för detta med att kunna röra sig i otroliga hastigheter till fots och även kunna hoppa extrema höjder.

AWvsSAO_Switch_1_1494857249

Stridssystemet fungerar överlag riktigt bra även om funktionen för att autolåsa siktet på en viss fiende ibland ställer till med en del problem för kameran. AWvsSAO blir aldrig tråkigt att spela och är snabbt och fartfyllt genom hela huvudkampanjen och genom alla sidouppdrag och flerspelarläget.

Vad som däremot drar ned helhetsintrycket en aning är systemet för hur karaktärer stiger i nivå. Jag kan genom spelets gång ha med mig vilka tre tillgängliga karaktärer jag vill (förutom under vissa uppdrag då en särskild karaktär krävs) och jag stiger i rank med dem allteftersom spelet fortsätter, som sig bör. Vissa spelbara karaktärer blir dock inte tillgängliga förrän en bra bit in i spelet och då ligger de redan från start långt efter i utvecklingen. Spelets nivåer börjar runt nivå 100 och när jag har fått upp Asuna till nivå 165 och får en ny karaktär tillgänglig börjar denna på nivå 105 och är således betydligt svagare.

Av denna anledning ser jag inget skäl till att byta till nya karaktärer då de kräver mängder av grinding för att få upp till de andras nivåer. De karaktärer som jag inte har aktiva i min grupp går heller inte upp i nivå så efter någon timme kan en ny karaktär ligga hopplöst långt efter enbart på grund av att jag inte hunnit använda den än. Därför är det fördelaktigt att spela genom majoriteten av spelet med endast en handfull karaktärer för att garantera att de håller sig starka nog men detta gör samtidigt att jag inte använder några av mina favoritkaraktärer eftersom de introducerats senare i berättelsen.

AWvsSAO_Switch_2_1494857250

Utöver detta har jag egentligen inga större klagomål på spelet, förutom möjligtvis att det ibland är svårt att hitta rätt i de olika hub-världarna på grund av brist på tydliga markörer. Om du är ens lite bekant med antingen Sword Art Online eller Accel World kommer du förmodligen ha mer att hämta då karaktärerna känns bekanta och bakgrundshistorien redan är avklarad men även om du är helt ny när det gäller Reki Kawaharas skapelser har du ändå ett underhållande actionrollspel att vänta.

De vitt skilda miljöerna är alla färgglada och fyllda med hemligheter och det bjuds på gott om sidouppdrag som ger tillgång till extra loot och erfarenhet. Det har blivit populärt på animeforum världen över att klaga på Sword Art Online och att tävla om vem som bäst kan beskriva hur dålig serien är. Jag gör dock rakt tvärtom och utropar mig själv inte bara som ett stort fan av serien utan även som ett stort fan av Accel World vs Sword Art Online. Du borde göra dig själv en tjänst och kika närmare på denna titel du också.

Största +
Härligt snabbt stridssystem
Det bästa från två världar
Välkomnande för nykomlingar, spännande för fans

Största –
Minikartan
Leveling-systemet är aningen obalanserat

8av10

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *