Recension: Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

Alla har vi spel som vi har bra och dåliga minnen från. När det gäller Crash Bandicoot tänker jag tillbaks på en tid som förmodligen varit bland den lyckligaste i mitt liv när jag som 13-åring fick praktisera i den lokala spelbutiken. Crash var då en helt ny karaktär på plattformshimlen och jag minns precis var demostället med spelet stod i butiken och hur jag och resten av personalen spelade oavbrutet så fort det var tomt på kunder i butiken. Kunderna fick bara spela några minuter och fick turas om, jag kände mig som en 13-årig kung som fick spela hur mycket jag ville tack vare praktikperioden.

Crash - 1
Nu, över 20 år senare är Crash Bandicoot tillbaks, nu behöver jag inget demoställ eller en butik för att kunna spela utan jag kan sitta i soffan och bara njuta av hans återkomst. Frågan många ställt sig på förhand är om spelen i den här samlingen verkligen håller fortfarande eller om de känns hopplöst utdaterade. Jag kan dock säga som så att de två senare delarna är än idag helt fantastiska plattformsspel medan ettan bleknar i jämförelse.

Det märks att Activision tycker att Crash Bandicoot är ett varumärke som förtjänar att behandlas med yttersta respekt då detta är en av de mer imponerande nyversionerna hittills till PlayStation 4. Allt från miljöer till karaktärer och de ikoniska filmsekvenserna är noga omgjorda med modern teknik och skulle man jämföra sida vid sida med originalversionerna är det helt löjligt hur mycket snyggare Crash ser ut nu.

Crash - 3
Det visuella är inte det enda som förändrats utan en av de största nyheterna i den här trevliga samlingen är att du nu har möjligheten att spela som Coco genom alla tre spelen. I originalversionerna var det bara på vissa banor detta var möjligt som exempelvis när man rider på tigern på kinesiska muren men nu kan du alltså vara Coco när du vill. Detta innebär dock inte några spelmässiga förändringar då hon bara är en karaktärsmodell som har exakt samma förmågor som Crash men det känns ändå som ett trevligt initiativ.

Trots så många år på nacken står sig spelen riktigt bra än idag även om det första spelet är något frustrerande med sin bristfälliga kontroll och konstiga checkpointsystem. Skaffar du samlingen och inte har spelat något spel i serien innan så rekommenderar jag att du börjar med del tre och arbetar dig bakåt istället för tvärtom. Det första Crash är ett ruskigt utmanande och oförlåtande spel trots den barnvänliga inramningen och de två uppföljarna fungerar bra som uppvärmning inför den prövningen.

Crash - 2
Denna samling är ett helt fantastiskt sätt att uppleva tre riktigt bra plattformsklassiker. Om du var med när det begav sig eller inte spelar ingen som helst roll och jag älskar att Activision tog initiativet att ta tillbaks den ludna pungråttan. Nu hoppas jag att även andra spelserier får samma behandling, en samling med Spyro vore ju rent förträffligt exempelvis.

Största +
Otroligt prisvärt
Väldigt snyggt med modern teknik
Musiken fastnar i huvudet

Största –
Det första spelet känns föråldrat jämfört med de två uppföljarna

9av10

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *