Recension: Dead by Daylight

Det måste sägas direkt att Dead by Daylight liknar ingenting annat jag spelat tidigare. Under de timmar jag testat spelet inför den här recensionen har jag skrattat, skrikit, svurit och nästintill gråtit av förtvivlan över hur dåligt det gått och jag hade kunnat sammanfatta hela recensionen med enbart den meningen. Behavior Interactive har här skapat ett spel som är så långt ifrån dagens titlar att de närmast gjort en egen genre och jag älskar det.

Dead by Daylight - 1
Dead by Daylight är något så pass udda som en spelbar skräckfilm där fyra personer spelar överlevare och den femte spelar en hänsynslös seriemördare vars enda uppgift är att ta livet av de övriga. Det må låta simpelt men det påståendet är så långt ifrån sanningen man kan komma.

Det märks tydligt att utvecklarna studerat mer eller mindre varje populär slasherfilm som släppts då detta känns exakt som en spelbar version av dessa. Trots den uppenbara brutaliteten i spelet finns där hela tiden en underliggande ton av satir och mörk humor och paniken som infinner sig när man har mördaren en meter bakom sig är nästintill outhärdlig.

Dead by Daylight - 2
Trots att grundidén är väldigt enkel finns där hela tiden ett djup i spelet som gör att man vill spela vidare samt det faktum att man efter matcherna tjänar in pengar som kan användas för att låsa upp nya föremål, förmågor och annat. Spelar du som överlevare är perspektivet satt till tredjeperson medan mördaren ser allt i förstapersonsperspektiv och detta skapar en intressant dynamik. Det överlevande laget har inte tillgång till några vapen eller andra sätt att skada mördaren på utan måste helt förlita sig på lagarbete och bra kommunikation för att överleva.

Målet med spelet är att överlevarna måste starta ett antal generatorer runt om på kartan och därefter fly från området för att vinna. Mördaren har det desto enklare för sig och måste endast leta upp samtliga personer och ta livet av dessa. Mördaren vet dessutom hela tiden var generatorerna finns medan överlevarna måste leta upp dessa på eget bevåg. När en generator aktiveras följer samtidigt ett minispel där du måste tajma dina knapptryckningar, misslyckas man blixtrar generatorn till och mördaren får reda på att du finns där. Det hela är så smart uttänkt att jag börjar undra varför ingen kommit på idén tidigare.

Sättet mördarnas arsenal är skapad på är även det helt genialt, ”The Trapper” har exempelvis stora björnfällor han kan sätta ut vid exempelvis generatorerna medan ”The Nurse” kan teleportera kortare sträckor och därmed komma ikapp sina offer. Detta samt djupet de olika föremålen bjuder på innebär att Dead by Daylight är ett spel som kommer att räcka länge, framför allt om du har vänner att spela med.

Dead by Daylight - 3
På minussidan finns inte mycket att klaga på mer än att spelet saknar en vettig genomgång för alla regler. Som ny spelare är det aningen svårt att komma in i och det kräver att du lägger ner en hel del tid för att fatta all mekanik. Det är också närmast omöjligt att spela utan headset om du spelar som överlevare. Älskar du skräckfilm i allmänhet och slasherfilm i synnerhet är det dock ett givet köp.

Största +
Fantastiskt underhållande och rått
Ruskigt tät stämning

Största –
Spelet saknar vettig genomgång av reglerna

8av10

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *