Recension: Utawarerumono – Mask of Deception

Det ursprunliga Utawarerumono släpptes redan 2002 till Windows men av någon anledning syntes det aldrig till utanför Japans gränser. Mask of Deception som denna recension avser är faktiskt en uppföljare till originalet men trots att man missat ett spel är det enkelt att komma in i trots att namnet är svårt att uttala. Det var med spänning jag slängde in skivan i konsolen då det utlovats många härliga timmar där berättandet stod i fokus men blev jag nöjd i slutändan?

Utawarerumono - 2
Spelat börjar i den frusna, snöfyllda vildmarken där jag endast iförd sjukhuskläder vaknar upp med minnesförlust. Som om det inte vore illa nog blir jag snart attackerad av en skorpionliknande varelse som vill ta livet av mig men jag räddas snart av den kattliknande kvinnan Kuon. Den närmsta timman efter denna dialogfyllda introduktion handlar mest om att huvudkaraktären fått namnet Haku och att han tyckter det är spännande att Kuon har en svans vilket han saknar. Det kan låta tramsigt på papperet och det är det också, stundtals är Utawarerumono: Mask of Deception så pubertalt och barnsligt att jag nästintill skäms framför TV-rutan över vad jag faktiskt spelar.

Berättelsen växer dock efter ett antal timmar och antar en mycket mer seriös ton där politiska intriger och strategiska bataljer istället tar fokus. Trots den gulliga inramningen så är detta främst ett strategispel maskerat som en visuell roman och den som inte gillar att läsa bör hålla sig långt borta från det. Det kan gå flera timmar mellan spelets strider och trots detta fortsätter jag spela då berättelsen är så pass intressant att jag vill veta vad som händer härnäst.

Utawarerumono: Mask of Deception_20161221175145

Spelmässigt påminner detta en hel del om klassiker som Fire Emblem och Arc the Lad och du förflyttar dina karaktärer och enheter i ett rutnät varpå du får attackera, blockera eller använda magi när det är din tur. Till en början verkar detta väldigt enkelt men längre in i spelet får Utawarerumono ett väldigt stort djup och jag finner mig själv sitta och spela om uppdragen i syfte att bli starkare och få bättre utrustning. Det är inte det mest avancerade strategispelet på marknaden och det försöker det heller inte vara, striderna är tvärtom precis lagom utmanande till den grad att även nybörjare kan ta sig an spelet.

Det mest negativa med Utawarerumono: Mask of Deception är att spelets tempo är fruktansvärt ojämnt. Stundtals känns det som att det är två olika manus som skrivits samman till ett och jag vet inte hur många scener jag kollade igenom där huvudkaraktärerna diskuterade vad de skulle äta och vad maten smakade i flera minuter. Mycket av dialogen känns helt enkelt som utfyllnad för att göra spelet längre utan att det egentligen är nödvändigt.

Utawarerumono - 3
Trots en hel del brister i berättandet så är Utawarerumono ett riktigt underhållande strategispel där det framför allt är själva spelsekvenserna som briljerar. Detta är inte det enda spelet i serien vi får i år utan om två månader kommer uppföljaren Mask of Truth och jag hoppas innerligt att det är mer välavvägt när det kommer till hur man delat upp spelet. Strategimomenten är som sagt lysande och just dessa hoppas jag vi får se mer av i tvåan.

Största +
Underhållande och strategiska bataljer
Musiken är riktigt trivsam

Största –
Handlingen känns utdragen emellanåt

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *