Recension: Samurai Warriors – Spirit of Sanada

Omega Force är just nu en av mina absoluta favoritutvecklare då de fullkomligen spottar ur sig kvalitativa spel. Förra månaden blev vi bortskämda med Dragon Quest Heroes II och några månader innan blev det dags för Berserk and the Band of the Hawk. Nu har de släppt ännu ett Musou-spel som bygger på den verkliga historien om klanen Sanada men lyckas det leva upp till de minst sagt skyhöga förväntningarna?

Sanada - 1
För den som spelat Samurai Warriors 4 eller dess uppföljare bör namnet Sanada vara bekant då klanen tidigare haft en egen kampanj i dessa spel. Spirit of Sanada är dock ganska annorlunda från just Samurai Warriors då Omega Force den här gången valt att skapa en ny typ av upplevelse där berättelsen har större plats än tidigare. Spelet handlar om Masayuki och hans två söner Yukimura och Nobuyuki och att de haft ett så pass händelserikt liv hade jag ärligt talat inte en aning om. Spirit of Sanada utspelar sig under loppet av drygt 50 år och rymmer mänder med rivalitet mellan de olika klanerna, enorma fältslag och även lite kärlek.

Musou-genren är knappast känd för att ha bra berättelser men här har Omega Force verkligen lyckats skapa något fenomenalt. Jag blir verkligen personligt engagerad i de olika konflikter och stridigheter som familjen Sanada ställs inför och att de valt att göra ett mer historiskt korrekt spel än någonsin tidigare tycker jag bara är härligt. Självklart är det hela överdrivet extremt mycket och att Yukimura dödade hundratals banditer redan som barn är ju självfallet ett rent påhitt men det övergripande narrativet känns väldigt verkligt och Omega Force verkar ha gjort sin research.

Sanada - 3
Till skillnad från övriga spel i samma genre så har Spriit of Sanada betydligt större valmöjligheter och mellan de olika fältslagen kan du traska omkring i någon av spelets flera städer och köpa resurser, uppgradera dina vapen eller spela om tidigare uppdrag via spelets bibliotek. Detta skapar en känsla av frihet som vi senast såg i Dragon Quest Heroes II och det känns betydligt roligare än att bara välja mellan uppdragen i en tråkig lista som i exempelvis Samurai Warriors 4-II. Kampanjen i spelet är också väldigt lång och tar runt 30 timmar att spela igenom första gången på normal svårighetsgrad och efter man är klar med det vill man ju självklart klara av alla mål på samtliga uppdrag.

En annnan extremt kul nyhet i Spirit of Sanada är de så kallade ”Stratagems” som kan användas under striderna. Har du på uppdraget innan det du spelar klarat vissa sidomål kan denna funktion aktiveras och användas för att sabotera för fiendeklanens armé. Du kan ibland exempelvis fälla upp broar mitt framför näsan på fiendesoldaterna eller skicka ut ninjor som lönnmördar vissa av fiendens generaler. Även om funktionen i sig inte är speciellt avancerad är den fruktansvärt kul att använda och de nya inslag som detta spel bjuder på är enbart av godo och något jag hoppas kommer vara inkluderade även i framtida Musou-spel.

Sanada - 2
Samurai Warriors: Spirit of Sanada är utan tvekan ett av de allra bästa spel som Omega Force gjort sedan Hyrule Warriors och det säger en hel del. Det enda som jag personligen tycker är lite tråkigt är att man tagit bort möjligheten att spela tillsammans med en vän, en funktion som fanns i de tidigare Samurai Warriors-spelen. Alla uppdrag innefattar inte två stycken karaktärer men jag hade önskat att möjligheten fanns att spela med kompisar på dom banor där man faktiskt kan växla mellan två karaktärer.

Älskar du Musou-genren sedan tidigare är detta ett givet köp och även om du inte rört den här typen av spel tidigare så kan jag varmt rekommendera då det av någon märklig anledning säljs för strax under 400 kronor. Spirit of Sanada är inte bara ett av de allra bästa Musou-spelen, det är ett av årets bästa spel överhuvudtaget.

Största +
Engagerande berättelse
Vackra städer och miljöer
Stratagems är en vansinnigt häftig funktion

Största –
Det går enbart att spela själv

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *