Recension: Puyo Puyo Tetris

Puyo Puyo Tetris är inte på långa vägar ett nytt spel, faktum är att det släpptes i Japan för över tre år sedan men av någon anledning har den västerländska lanseringen dröjt så pass länge att spelet trillat bort från folks radar och det är lite tråkigt. Jag har många gånger funderat på att importera spelet då jag verkligen älskar Puyo Puyo men det har aldrig blivit av och lyckligtvis kan jag nu spela det.

Puyo - 1
Pusselspel är dock tidlösa så att det är en över tre år gammal produkt vi får först nu spelar ingen som helst roll. Precis som titeln antyder så är det pusselvärldens två största giganter som möts i en så kallad ”cross over” och även om detta teoretiskt borde vara omöjligt rent spelmekaniskt så fungerar det helt fantastiskt av någon anledning.

Det första som slår mig är den urläckra presentationen och den karaktäristiska design som utvecklarna Sonic Team är kända för. Allt från menyerna till utformningen av bakgrunderna under matcherna är verkligen helt bedårande och detsamma kan sägas om hela mekaniken. Det är alltså fullt möjligt för en spelare att spela Puyo Puyo medan motspelaren spelar Tetris och ändå funkar allt på lika villkor. Målet med spelet är i vanlig ordning att skapa olika kombinationer som klossarna/geléklumparna landar i vilket får motspelarens skärm att svämma över av gråa klossar. Trots att konceptet i sig har över 20 år på nacken så känns det lika finurligt nu som när det först släpptes och det dröjer inte länge förrän man är helt fast i pusslandet.

Puyo - 3
Trots den blygsamma prislappen på drygt 300kr så är Puyo Puyo Tetris fyllt till bredden med innehåll och förutom att möta andra spelare lokalt eller via PSN så finns där även en enorm kampanj för de som väljer att spela ensamma. Själva handlingen i denna är dock minst sagt krystad och den känns rakt igenom väldigt lökig precis som man förväntar sig när någon försöker skriva story till ett spel som handlar främst om att pussla med olika block.

Genom att spela de olika lägena så låser du hela tiden upp pengar som kan användas i spelets butik för att låsa upp skins till klossarna (bara det att Puyogeléerna kan se ut som MSX-grafik är underbart) samt olika röstpaket som kan användas under matcherna. Detta skapar ett incitament för att man ska vilja fortsätta spela och detta är ett ypperligt exempel på ett sånt där spel där man tänker ”bara en match till”.

Puyo - 2
Kortfattat är detta ett av de bästa och mest innehållsrika pusselspel jag någonsin spelat och det visar om något att genren är långt ifrån utdöd. Det största frågetecknet för min del är dock varför i hela friden man beslutade sig för att vänta tre år med att släppa spelet på engelska när det faktiskt är så pass bra?

Största +
Sjukligt beroendeframkallande koncept
Att kunna mötas i två olika speltyper på lika villkor är fantastiskt

Största –
Självfallet inte lika roligt för den som bara spelar själv

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *