Recension: Atelier Firis: The Alchemist and the Mysterious Journey

Japanska utvcklarna Gust fortsätter att pumpa ut spel i Atelier-serien och nu har vi, tro det eller ej, kommit fram till del 18 i huvudserien. Spelet bygger till viss del vidare på seriens traditionella koncept och utspelas kort efter slutet i det senaste spelet, Atelier Sophie. Samtidigt går Atelier Firis tillbaka till seriens rötter på vissa områden och vi ser en återkomst för det tidsbegränsade upplägget från tidigare delar.

En märkbar skillnad redan från start är att Atelier Firis inte börjar i en lugn liten gårdsby som så många andra delar i serien. Eller, det gör det egentligen men denna gång ligger den lugna lilla gårdsbyn djupt under marken i en enorm grotta. Här hittar vi Firis, vars jobb i det lilla samhället är att leta fram värdefulla mineraler med hjälp av sina speciella förmågor.

Firis 1

I vanlig ordning stannar spelet inte i hemorten särskilt länge utan innan jag vet ordet av har Firis och hennes äldre syster Liane gett sig ut på ett äventyr som kommer att ta dem långt hemifrån och introducera dem för många nya vänner och fiender.

I vanlig ordning är Atelier-spelen själva definitionen av ett ”mysigt” rollspel. Utmaningen finns där, missförstå mig rätt men hela spelet genomsyras av en varm, hemtrevlig känsla. Karaktärerna är charmiga och välskrivna och inte ens skurkarna eller monstren ser särskilt farliga ut för det mesta. Atelier-serien lever på sin charm och sitt ganska unika fokus på alkemi och inte mycket har förändrats här.

Serien rullar på i sina invanda hjulspår och erbjuder solid spelmekanik med intressant alkemiupplägg och klassiska, turordningsbaserade strider. Om du är ett fan av serien sedan tidigare lär du inte bli varken överraskad eller besviken över detta tillskott men samtidigt känns det lite tråkigt att utvecklarna inte vågar ta lite fler risker med konceptet. Vi vet att Gust kan göra toppspel med betydligt mörkare upplägg, till exempel det grovt underskattade Nights of Azure men Atelier-serien verkar vara nöjd med att köra på i egen takt.

Firis 2

Atelier Firis lär inte bli titeln som gör serien till en mainstream-succé utanför Japan men jag är ändå glad att serien fortfarande släpps här i väst. Det öppnar upp för möjligheterna att få se fler av Gusts andra titlar på våra breddgrader och det är absolut värt att se fram emot. På samma sätt känner jag mig ganska nöjd efter Atelier Firis, samtidigt som jag inte kan låta bli att börja se fram emot nästa oundvikliga inlägg i serien.

Största +
Charmiga karaktärer
Välskrivet manus
Underhållande alkemi

Största –
Få egentliga nyheter
Det känns som att serien trampar vatten en aning

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *