Recension: Ys Origin

Falcoms Ys-serie måste vara en av spelvärldens mest underskattade smycken, trots populariteten i hemlandet Japan har den aldrig riktigt slagit igenom i väst och fått det erkännande den förtjänar. Jag är dock en av de som upptäckte spelserien ganska tidigt och jag vårdar den ömt då det är en av mina personliga favoriter. Ys Origin är däremot det enda jag inte spelat då det enbart funnits tillgängligt till PC där det ursprunligen släpptes år 2006. Nu är spelet dock äntligen här på PlayStation 4 och efter åtskilliga timmar har jag avgjort om det var värt väntan.

Origin - 1
I vanliga fall brukar Ys handla helt och hållet om den rödhårige svärdskrigaren Adol Christin men då detta är en så kallad ”prequel” utspelar sig Ys Origin flera hundra år innan det första spelet i serien. Vi får istället följa Yunica och Hugo, två helt nya karaktärer för serien och det visar sig snart att dessa två bjuder på ganska olika spelupplevelser beroende på vem man väljer.

Då tidigare spel i serien har handlat om att utforska en ganska så öppen värld så utspelar sig Ys Origin uteslutande i ett stort torn och Falcom har här valt att bygga spelet enligt ”Metroidvania”-konceptet istället vilket snabbt visar sig vara en bra idé. Ys-spelen är kortfattat en snabbare och mer skicklighetsbaserad version av Zelda-serien och så även fallet i Origin som går rent vansinnigt snabbt. Det finns en handling i spelet men den visar sig fort vara ganska så sekundär då spelet till 99% handlar om snabb action samt utforskande i det gigantiska tornet och det känns helt klart befriande att spela något så retrodoftande i denna tid fylld av interaktiva filmer.

Yunica, den ena av spelets huvudkaraktärer fokuserar på närstrider med sin gigantiska yxa medan Hugo Fact hellre tar sig an fienderna på håll och spelstilarna är så distinkta och olika att man gärna spelar igenom spelet flera gånger. Ys Origin är ett ypperligt exempel på ett spel som har perfekt längd då första genomspelningen tar drygt 10 timmar och man hinner därmed aldrig någonsin bli mätt på vad som erbjuds. Efter att ha klarat av äventyret första gången låser man upp en tredje spelbar karaktär och då tacklas handlingen från en helt annan infallsvinkel, vem detta är vill jag dock inte förstöra för er som kommer spela spelet utan det är något ni får upptäcka på egen hand.

Origin - 2
Ys Origin bygger mycket på att man måste backtracka efter man hittat nya föremål för att kunna finna nya vägar och spelet är stundtals väldigt klurigt till den grad att man riskerar att köra fast om man inte är uppmärksam. Många av gåtorna i spelet är referenser till tidigare spel i serien och vi som följt serien i många år blir förstås överlyckliga över detta. Då detta utspelar sig innan de tidigare spelen är det dock inget som helst krav att man måste ha spelat föregångarna utan Origin är en perfekt start om du vill påbörja din resa genom Ys.

Precis som tidigare spel i serien är den största utmaningen spelets rent gigantiska bossar och de fungerar på det sätt att du måste analysera attackmönstret hos dessa och därmed veta när det är dags att ge igen. Ys Origin är med all rätt ett ganska utmanande spel och det kräver därmed en hel del uppmärksamhet från dig som spelare och det är lätt att dra referenser till From Softwares Souls-serie här, åtminstone när det kommer till bossarna. Det är exakt samma känsla som infinner sig när man suttit och kämpat och svurit för att sedan lyckas klara den där extra svåra bossen och enligt mig finns det ingen härligare känsla i ett spel än den adrenalinkick som infinner sig när bossen har en centimeter liv kvar på mätaren.

Origin - 3
På det stora hela är Ys Origin ett nästintill perfekt actionäventyr och kanske det främsta inom ”Metroidvania”-genren som finns till PlayStation 4 idag. Att äventyret dessutom släpps till PlayStation Vita inom några månader och att den versionen ingår om du köpt denna gör ju absolut inte saken sämre. Nämnde jag förresten att musiken i vanlig ordning är helt makalöst bra?

Största +
Utmanande men rättvist
Flera spelbara karaktärer ger högt omspelningsvärde
Musiken är rent magisk som vanligt när det gäller Ys

Största –

Du måste verkligen hata den här typen av spel för att ogilla det

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *