Recension: Earthlock – Festival of Magic

Vårt kära grannland Norge har genom åren blivit föremål för mången roliga historier om diverse lustigheter. Något man dessvärre inte kan beskylla dom för är att vara några stora spelproducenter men lyckligtvis är Snowcastle Games här för att bevisa motsatsen. Earthlock: Festival of Magic är något så udda som ett norskt rollspel som hämtar inspiration från klassiker som Chrono Trigger och Lufia med flera och sämre inspirationskällor kan man ju sannerligen ha.

Earthlock - 3
Spelet handlar om den unge äventyraren Amon vars största intresse är att utforska ruiner tillsammans med sina vänner och det dröjer inte länge innan hans upptäckslystenhet tar med honom på ett äventyr runt hela världen. Med sig på denna klassiska resa har han en rad olika kompanjer i vanlig ordning och det hela är till en början en otrolig mysig rollspelsupplevelse.

Det som slår mig direkt är dock att Earthlock i viss mån saknar en egen identitet, spelet anstränger sig så hårt för att efterlikna alla klassiker att det på något vis känns som att Snowcastle Games försökt att kopiera så mycket som möjligt istället för att hitta själva konceptet med varför klassikerna blev så framgångsrika från första början. Själva grundstoryn med Amon och hans utforskande lämnar en del övrigt att önska och jag blir aldrig riktigt engagerad i vad som händer i svängarna.

Earthlock - 1
Själva stridssystemet är dock av helt annan klass och ruskigt underhållande. Här heter istället den främsta inspirationskällan Grandia 2 och striderna känns väldigt snarlika dom i det spelet. Amon och hans kompanjer strider i ett turbaserat system där attackordningen visas på den högra sidan av skärmen och till skillnad från många andra rollspel så är detta extremt nybörjarvänligt till den grad att veteraner knappt finner någon utmaning. Det finns ett visst djup i spelsystemet men det krävs inga större taktiker för att ta sig levande ur striderna tråkigt nog.

Earthlock: Festival of Magic är byggt i grafikmotorn Unity vilket är ett ganska märkligt val när det kommer till ett rollspel och den som spelat andra spel som bygger på samma motor vet att den ofta dras med ett antal problem på Sonys konsol. Kontrollen känns inte alltid helt hundra och viss fördröjning uppstår från det att du tryckt på en knapp till att karaktärerna reagerar. I Earthlock är detta problem tack och lov obefintligt då spelet som sagt är turbaserat och det är faktiskt ett av bättre optimerade spelen som kör Unity.

Earthlock - 2
Även om detta inte kommer att bli ihågkommet som något mästerverk om några år så är det fortfarande ett småtrevligt rollspel som dock aldrig når upp till de spel det försöker efterskapa. Det råder ingen större brist på bra rollspel till PlayStation 4 men trots detta tycker jag faktiskt att Earthlock är köpvärt, om inte annat för att stötta vårt grannland.

Största +
Grafikstilen är härlig
Mysiga miljöer
Striderna är underhållande

Största –
Storyn är väldigt ointressant
På tok för enkelt

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *