Recension: Berserk and the Band of the Hawk

Det är knappast någon överdrift att påstå att Kentaro Miuras skapelse Berserk är en av de populäraste mangaserierna någonsin, i alla fall här i väst. Att skapa ett TV-spel som gör den rättvisa är därmed en enormt svår uppgift då alla som tar sig an den riskerar att få fansens vrede över sig om det inte skulle vara troget originalet. Det har dock gjorts åtskilliga försök genom åren och nu har turen kommit till Omega Force, en utvecklare jag personligen respekterar väldigt mycket men har de lyckats göra Berserk rättvisa?

Berserk - 1
Jag måste erkänna att trots att många vänner tipsat om den genom åren har så har jag faktiskt aldrig sett TV-serien eller läst serierna, detta beror dock inte på att jag inte varit intresserad utan för att jag helt enkelt inte haft tid och för att det sedan fallit i glömska. Jag uppskattar dock de tidigare spelen Omega Force skapat och detta var anledning nog för mig att se fram emot Berserk and the Band of the Hawk.

Detta är för den oinsatte ett så kallat Musou-spel som är av den kategorin att antingen älskar man eller så hatar man det. Genom alla år har det gjorts åtskilliga spel i den här genren, allt från Dynasty Warriors till Dragon Quest Heroes och Hyrule Warriors och samtliga av dessa spel som jag testat har varit ruskigt roande. Genren går ut på att du ska utkämpa stora fältslag mot tusentals fiender, i det här fallet i egenskap av Guts, och det finns inga andra spel som får mig att känna mig så otroligt mäktig som just Musou-genren.

Berserk - 2
Handlingen i Berserk and the Band of the Hawk är väldigt omfattande och börjar med The Golden Arc och fortsätter fram till och med den nyproducerade animeserien som hade premiär förra året. Spelsekvenserna varvas med filmklipp från den trilogir med nyproducerade filmer som släpptes för några år sedan och det är ruskigt imponerande hur Omega Force valt att knyta ihop spelet. Det känns verkligen stundtals som att man är med och spelar i filmerna och det är detta som gör att andra halvan av spelet blir lite lidande. Även fast det finns nyinspelat material från förra året i och med den nya serien har man bisarrt nog valt att inte ha med detta utan väljer istället att illustrera filmsekvenserna med spelmotorn istället. Detta skapar en slags kontrast som känns väldigt obegriplig, första halvan känns därmed mer välgjord än resten.

Den stora mängden innehåll brukar i vanliga fall vara något som kännetecknar Musou-spelen men i det här fallet är det dessvärre i snålaste laget. Förutom den drygt 30 timmar långa kampanjen finns bara ”Endless Eclipse Mode” som är ett slags torn med hundra våningar som du kan gå igenom med samtliga karaktärer. Detta känns dock bara som ett bonusläge för den som antingen vill ta spelets Platinatrofé (och det vill man ju självfallet) eller inte tröttnat på slaktandet. Detta känns lite som en besvikelse då exempelvis Hyrule Warriors bjöd på flera hundra timmars underhållning med dess olika spellägen.

Förutom Guts är självklart resten av ensemblen också spelbar, vi har exempelvis favoriter som Zodd, Griffith och Caska samt övriga karaktärer så som Judeu. Dessa är dock inte spelbara i alla storyuppdragen då detta i första hand är Guts berättelse men spelar man tornet kan man ta del av dessa hur ofta man vill.

Berserk - 3
Berserk and the Band of the Hawk är ett ruskigt underhållande spel så länge det varar och även den som inte tagit del av mangan eller serien kan ha roligt med detta utan problem. Räkna dock inte med att fatta hela berättelsen genom de filmsekvenser spelet bjuder på då det är ganska så komplicerat att hänga med i svängarna. Spelet fick mig att omgående beställa den nysläppta Blu-Raysamlingen med filmerna och det om något skvallrar ju om hur pass mycket jag gillade det.

Gillar du inte Musou-genren sedan tidigare lär du inte bli frälst den här gången heller men är du ett fan redan så är detta ett givet köp i min mening!

Största +
Våldsamt och rått precis som Berserk ska vara
Handlingen är bra berättad genom sekvenser från filmerna
Beroendeframkallade slakt som är kul så länge den varar

Största –
Andra halvan av spelet saknar filmklipp trots nyinspelat material
Väldigt lite innehåll jämfört med övriga Musou-spel

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *