Recension: Digimon World Next Order

digimonworld_nextorder_01Jag minns att jag spelade ett Digimonspel på gamla Playstation 1 när jag var liten. Jag förstod inte engelska men fattade att när jag låter min Digimon använda vissa apparater så flög stats uppåt, medan andra gick nedåt. Jag fattade att beroende på vilka som åkte var så kunde min Digimon utvecklas till flera olika sorter, något som jag blev riktigt förälskad i trots att jag inte fattade nåt som jag höll på med. Min Digimon dog till slut av ålder och till en början av misskötsel ( :( ) men återföds sedan ur ett ägg som en helt ny Digimon och proceduren upprepas. Det spelet var Digimon World och nu år 2017 så har jag alltså en uppföljare till PS4 i mina händer! 

Digimon World Next Order är inget äventyrsspel; även om det finns en röd tråd som handlar om att den digitala världen är under hot av korrupt data i form av Machinedraemon och du, en gammal champion ifrån massa år sen (nice throwback!) kommer tillbaka och möts av dina två Digimon-partners för att möta hotet så är det inte fokuset i spelet. Du är i första hand en Digimon Tamer och din huvudsakliga uppgift genom hela spelet är att föda upp Digimon. När deras livskraft tar slut och de är för gamla så reinkarneras de som nya digi-ägg. Statsen på dem blir bättre varje gång detta händer även om man hoppar ner flera kraftnivåer om dina förra Digimon var av rank Champion eller högre. Mata, träna, uppfostra, utforska och utveckla är det du gör hela spelet igenom och det är något jag älskar. Jag känner mig verkligen som en äkta tränare som hela tiden får reda på nya steg som mina Digimons kan utvecklas till och försöker matcha deras stats för att ta mig dit. Med över 200 typer av Digimon att utvecklas till så har jag att göra.

Du kommer troligen att ha lite problem att slåss i början av spelet och det är helt normalt. Fram tills dess att dina Digimon har utvecklats 2-3 gånger så kommer de att åka på spö av i princip allt. Lägg då på att du faktiskt egentligen inte styr striden: dina Digimon styrs helt utav AI och kan med hjälp av din support få Order Power som du kan ropa ut attacker med som de kommer att använda. Utöver dessa så kommer de att använda sin egen Mana Power för att utföra attacker. I början är det grymt enerverande att hålla koll på deras HP och MP men efter ett par strider så börjar man vänja sig vid att ha bättre koll på hela striden. Mitt första och största tips är att spendera dina tränarpoäng på att lära dina Digimon kommandot Defend. Det hjälper avsevärt mycket när du slår dig fram genom världen.

Dessa tränarpoäng får du genom att helt enkelt spela spelet. Det trillar in erfarenhet när du föder upp dem eller slåss och du har en ganska generös uppsjö med färdigheter att lägga ut dem på, allt ifrån materialsamlande och träningsboost till fler kommandon i strid och bättre stats/livslängd vid utveckling eller återfödsel.

digimonworld_nextorder_03

Ganska direkt så kommer du att börja rekrytera vilda Digimon att gå med i din lilla stad. De som ansluter sig bidrar på något sätt till staden, så som att bygga upp affärer, varuhus eller öka effekter vid träningshallen eller din farm. Mat, medicin och föremål är A och O i spelet och de kommer i fruktansvärt många olika former och effekter. Dina Digimon har nämligen favoritmat, möjlighet att bli sjuka, skadade, utmattade eller skitnödiga. Alla behov måste ses till och det är ditt jobb att sköta allt. Så ju fler som ansluter sig till staden ju bättre grejer får du att använda.

Musiken är ganska mysig genom hela spelet men jag saknar verkligen den gamla klassiska introlåten till tv-serien. Hade den spelats när de utvecklas så hade det passat perfekt! Apropå ljud så tipsar jag om att byta till japanska röster då de engelska verkligen inte var nåt vidare. Det låter verkligen som om de läser från ett papper för att hämta ut lönechecken direkt efter.

digimonworld_nextorder_02

Kort och gott så är Digimon World den typen av uppfödarapel som jag alltid har tyckt att Pokemon saknar. Trots det så saknar jag ändå att ha mer story, det är jättekul med det som finns men det känns ändå som att det saknas en stor del av spelet. Om det blir en uppföljare till så vill jag se mer story men fortfarande lika starkt uppfödande. Digimon World Next Order är för tränaren i dig som vill ha paus ifrån episka äventyr ett tag.

Största +
Över 200 Digimon att utveckla
Du känner dig verkligen som en tränare

Största –
Knappt nån story
Engelska rösterna
Digimon-låten finns inte med!

7av10
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *