Recension: Kingdom Hearts HD 2.8 – Final Chapter Prologue

Att Kingdom Hearts III är ett av Square Enix mest efterlängtade spel någonsin är knappast någon överdrift och det är de väl medvetna om själva. För att göra väntan lite kortare har de släppt en tredje samling som fått det minst sagt bisarra namnet Kingdom Hearts HD 2.8: Final Chapter Prologue och det visar sig att samlingen i sig är minst lika knepig som titeln.

KH 2.8 - 4
Huvudspelet Kingdom Hearts: Dream Drop Distance släpptes ursprungligen till Nintendo 3DS för fem år sedan och fick ett väldigt bra mottagande då många hade suktat efter ett Kingdom Hearts till Nintendos konsoler. Nu har Square Enix fräschat upp den här versionen, gett den bättre kontroll samt en större grafisk uppgradering. Jag tillhör den skaran som spelade spelet bärbart när det släpptes och mycket är därmed sig likt när det kommer till det rent speltekniska.

Handlingen i Dream Drop Distance utspelar sig kronologiskt närmast det tredje efterlängtade spelet och att hoppa in här utan att ha spelat de tidigare spelen är nästan en omöjlighet om man vill begripa handlingen. Inte ens om man faktiskt har spelat samtliga spel i serien är det särskilt lättfattat vilket är aningen förvånande med tanke på den barnvänliga inramningen med Disneykaraktärerna. Det känns som att Square Enix gjort sitt bästa för att slänga in så många olika karaktärer med så många olika agendor som möjligt, en person som i ett tidigare spel varit god kan här plötsligt ha fått minnesförlust och blivit ond exempelvis.

KH 2.8 - 1
Utvecklarna har dock gjort ett väldigt bra jobb med att konvertera spelet till PlayStation 4, även om det inte är något grafiskt mästerverk så lyckas den tecknade och färgglada stilen alltid att få mig på bra humör och detsamma kan sägas om musiken. Låten i Traverse Town är till exempel redan en modern klassiker i spelsammanhang.

Det som skiljer Dream Drop Distance från de övriga spelen är det faktum att man implementerat ett slags parkoursystem när det gäller att förflytta Sora runt om i världen. Han kan nu exempelvis svinga sig fram i lyktstolpar, ”grinda” på räcken och liknande. Rent spelmässigt tillför inte detta speciellt mycket men det är ändå en ganska så häftig funktion och det märks att man viljat variera det hela lite.

Den andra halvan av samlingen består av Kingdom Hearts 0.2: Birth by Sleep – A Fragmentary Passage (ja, du läste rätt) och det är en slags prolog inför den kommande trean som mest känns som ett teknikdemo då det är så pass kort. Det skvallrar dock om att trean lär bli något i hästväg, inte minst när det kommer till det grafiska då detta minispel är minst sagt imponerande även om det tar slut på tok för fort.

KH 2.8 - 2
Slutligen har vi också Kingdom Hearts X Back Cover som enbart är en film som är en dryg timma lång och som kopplar samman de olika spelen på ett närmast obegripligt sätt. Storyn i denna film bygger på mobilspelet med samma namn och har man inte spelat det men är närmast fanatiskt intresserad av handlingen i Kingdom Hearts kan den vara väl värd att kolla på.

Sammanfattningsvis är detta är en köpvärd samling då Dream Drop Distance är ett riktigt bra spel. Det känns dock mest som renodlad fanservice då det inte finns någon som helst introduktion för nya spelare och trots den barnvänliga inramningen är detta en minst sagt knepig historia som kräver uppmärksamhet.

Största +
Dream Drop Distance är ett av seriens bättre spel
A Fragmentary Passage visar vad som komma skall

Största –
Extremt förvirrande för nya spelare

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *