Recension: Hatsune Miku: Project DIVA Future Tone

Det var inte många månader sedan vi fick ta del av den senaste delen i Hatsune Miku-serien men redan nu har en ny upplaga dundrat ut till PlayStation 4. Tekniskt sett rör det sig dock inte om ett helt nytt spel utan något som närmast kan jämföras med ett samlingsalbum med de bästa låtarna från Hatsune Mikus långa karriär. Skillnaden mellan Project DIVA Future Tone och en vanlig platta är att denna samling innehåller över 200 (!) låtar.

Hatsune Miku: Project DIVA Future Tone är som ett kärleksbrev till långvariga fans av serien. Här trängs låtar från Project DIVA F och nyligen släppta Project DIVA X med låtar från de tidiga PSP-spelen och flera spår från de Japan-exklusiva arkadmaskinerna. Resultatet är ett sånggalleri som inledningsvis känns mer än lovligt överväldigande men som snart visar sig erbjuda en låtskatt av sällan skådat slag.

DIVA Future 4

Jag hittar nya favoriter samtidigt som jag sömlöst kan hoppa tillbaka till låtar som jag redan spelat dussintals gånger utan att tröttna. Att få ta mig an ”Summer Idol”, ”Black Rock Shooter” och givetvis ”Ievan’s Polka” på nytt är en härlig känsla som endast överskuggas av den som uppstår när jag hittar nya låtar som jag omedelbart känner kommer bli en framtida favorit.

Själva upplägget skiljer sig också en hel del från Project DIVA X och andra nyare spel i serien. Det saknas något egentligt karriärläge och alla låtar finns tillgängliga redan från start. Fokus har helt klart legat på att låta mig som spelare ha kul på en gång istället för att behöva spela i flera timmar innan alla spår blir tillgängliga. Samtidigt har kontrollschemat gjorts om en aning och det känns som att det har plockats en del inspiration från arkadspelen.

De sedvanliga symbolerna och knapptryckningarna är kvar men denna gång spelar L1 och R1 betydligt större roller samtidigt som skicklighetszonerna har fått sin svårighetsgrad höjd flera snäpp. Hatsune Miku-spelen har alltid varit en serie som utmanar min fingerfärdighet på de högre svårighetsgraderna och i Project DIVA Future Tone känns det som att utvecklarna har vridit upp nivån ordentligt.

DIVA Future 1

Spelets låtar är ofta ordentligt utmanande och bara för att jag klarar mig genom en låt utan att misslyckas betyder det inte att jag har vunnit utan jag måste även nå en förutbestämd poängnivå, vilket ofta är lättare sagt än gjort. Som följd av detta är Hatsune Miku: Project DIVA Future Tone ett spel som har väldigt lätt för att leda till ”bara en låt till” och plötsligt är det dags att gå till jobbet…

Presentationen är dessutom bättre än någonsin, med vansinnigt läckra animationer och en grafisk stil som verkligen hoppar ut ur TV:n. Samtidigt är musiken underbart bra mixad och samtliga sånger låter fantastiskt. Project DIVA Future Tone är en attack på alla sinnen på bästa tänkbara sätt.

Sättet som spelet säljs på har också genomgått en stor förändring jämfört med tidigare. Du kan gratis ladda ned själva grundspelet och får då tillgång till två låtar. Detta räcker givetvis inte särskilt länge och om du vill ha fler låtar säljs de paketerade i två separata expansioner. Future Sound-expansionen innehåller 120 låtar tagna från Project DIVA- och Project DIVA F-spelen medan Colorful Tone-expansionen erbjuder 100 låtar från Project DIVA Arcade och Project Mirai DX.

DIVA Future 2

Båda expansionerna är varierade och fulla av fantastiska spår som väntar på att upptäckas och om du är ett fan av serien borde du inte tveka utan införskaffa båda expansionerna på en gång. Project DIVA Future Tone är på många sätt kulminationen av Hatsune Miku-serien. Det är en tillbakablick på seriens historia och innehåller om inte alla men likväl många av de låtar som spelen har bjudit på genom åren.

Det är ett spel som kan få dig att slita håret i frustration över den stundtals löjliga svårighetsgraden men det är också ett spel som garanterat kommer att lämna dig sittandes framför din TV med ett fånigt, charmigt leende på läpparna. Musikspel blir förmodligen inte bättre än såhär och det behöver de inte vara heller. Hatsune Miku: Project DIVA Future Tone är nämligen farligt nära musikalisk perfektion.

Största +
Över 200 låtar!
Fantastisk presentation
Strålande ljudmix

Största –
Stundtals löjligt svårt

10av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *