Recension: The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel II

I början av året hade jag nöjet att recensera The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel, ett spel som överraskade mig på flera sätt med sina charmiga karaktärer, djupa spelmekanik och medryckande narrativ. Nu, mindre än ett år senare, är uppföljaren översatt och redo för lansering i väst och jag har längtat efter att få träffa Class VII på nytt.

coldsteel-2-1

Denna recension kommer inte att beröra handlingen i spelet i någon större utsträckning. Detta eftersom spelet bokstavligt talat tar vid direkt efter slutet på det första spelet. Om du har sett eftertexterna rulla i Trails of Cold Steel vet du att spelet slutade i en rejäl cliffhanger och nu får vi alltså veta vad som hänt efteråt.

Om du inte har spelat det första spelet i serien rekommenderar jag starkt att du gör det innan du tar itu med uppföljaren. Dels eftersom det är ett riktigt bra JRPG och dels för att många av karaktärsrelationerna och delar i handlingen går förlorade. Det finns ett par korta filmsekvenser att kolla igenom för att uppdatera sig om vad som hände i det första spelet, vilket är välkommet då det var ett tag sedan jag spelade det. Att enbart gå på dessa sekvenser för att få handlingen från den första delen gör dock alltså att du går miste om en hel del. Om du spelat det första äventyret från början till slut kan du till och med importera din sparfil till uppföljaren, vilket låser upp diverse bonusar och liknande.

coldsteel-2-2

Trails of Cold Steel II är en uppföljare i ordets renaste bemärkelse då det bygger vidare på den etablerade grund och den spelmekanik som fanns i föregångaren. Rent spelmässigt är nyheterna ganska få och utvecklarna har återanvänt flera miljöer och även delar av musiken och annat, vilket känns lite billigt emellanåt. De återanvända miljöerna kan jag köpa då narrativet ofta rättfärdigar det och musiken är så pass bra att jag gärna lyssnar på den igen.

Stridssystemet och karaktärsgalleriet är dock de främsta anledningarna till att jag längtat så efter denna uppföljare. Stridsmekaniken är lika briljant denna gång som sist och har fått ett par subtila, men viktiga förändringar som gör att det hela känns nytt och spännande. Rean och hans vänner i Class VII är också lika charmiga som förr. Även om jag inte har möjligheten att utforska skolområdet och interagera med dem på samma sätt som i föregångaren är det ändå ett kärt återseende.

coldsteel-2-3

Jag har över dussintals timmar haft ett rent nöje med att återvända till Erebonia och möta dess invånare på nytt. Detta är en uppföljare som förbättrar föregångaren på nästan alla sätt och som egentligen känns som andra halvan av ett mastodontspel. Om du uppskattade den första delen är du skyldig dig själv att införskaffa även denna del. Om du inte testat Trails of Cold Steel än bör du genast åtgärda detta misstag och sedan sätta dig med uppföljaren.

Största +
Fantastiska karaktärer
Djupt och varierat stridssystem
Underbar musik

Största –
Vissa återanvända miljöer

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *