Recension: BlazBlue – Central Fiction

De som känner mig vet att det inte är någon hemlighet att jag i många herrans år varit en stor beundrare av Arc System Works och deras spel. Denna utvecklarstudio har bemästrat allt från att skapa genuint underhållande fightinglir till en andlig uppföljare på Contra och klarat av detta med bravur. När BlazBlue gjorde entré kom det lite som en frisk fläkt och antalet uppföljare sedan dess är så många att jag tappat räkningen men nu ska det sista kapitlet vara här.

bb-2
Det är något visst med karaktärsdesignen i just BlazBlue som gjort att jag föredragit det framför andra fightingspel, kanske är det att alla är så olika varandra eller kanske är det för att det hela är så pass färgglatt men klart är att denna serie bjudit mig på många hundra timmars underhållning. Efter att ha spenderat närmare 20 timmar med Central Ficition kan jag konstatera att väldigt mycket är sig likt och att detta är ett koncept som Arc System Works varit livrädda för att ändra på alltför mycket.

De tidigare delarna har varit lika mycket ”visual novel” som fightingspel och samma sak kan sägas om detta. Den största besvikelsen kommer således redan när man startar spelet då man denna gång helt struntat i att ha med engelska röster vilket känns som ett konstigt beslut då föregångarna haft det. Ursäkten har varit att man velat få ut detta avslutningsspel så snabbt som möjligt och att en dubbning hade tagit över ett halvår att slutföra. Detta faktum gnager inledningsvis rejält i bakhuvudet men efter någon timma är frustrationen som bortblåst och vad som återstår är ren och skär spelglädje.

bb-3
I Central Fiction gör en hel rad nya karaktärer entré och vi har allt från närstridskämpen Naoto, den mystiska magikern Nine och gästspelande Es från Xblaze till den vansinniga demonen Susanoo. Trots många år på nacken som spelserie är det nästan ironiskt att samtliga av de nya karaktärerna på mångt och mycket är några av de bästa som varit med och att testa dessa var ruskigt roligt.

BlazBlue: Central Fiction är till skillnad från Street Fighter V ett spel som är fyllt till bredden med innehåll även för de som inte vill spela online mot andra människor. Förutom den 10 timmar långa storyn finns även Abyssläget från föregångarna som nu är bättre än någonsin samt nya Speedstar och klassikern Score Attack. Genom att spela de olika lägena tjänar du in virtuella pengar som kan användas för att låsa upp nya färger till karaktärerna, konceptmålningar, fanart, musik och mycket annat vilket gör att man inte tröttnar i första taget.

bb-1
Med både Guilty Gear Xrd: Revelator samt BlazBlue: Central Fiction under samma år kan jag bara konstatera att vi blivit väldigt bortskämda med fightingspel senaste tiden samt att Arc System Works är den starkast lysande stjärnan på slagsmålshimmelen.

Gillar du föregångarna lär du gilla även detta och Central Fiction är helt klart ett värdigt avslut på en rent makalöst bra spelserie!

Största +
De nya karaktärerna är några av seriens bästa
Mängder med innehåll även för solospelarna
Grym musik som vanligt

Största –
Inga engelska röster

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *