Recension: BioShock – The Collection

Man kan knappt tro det men originalet BioShock är 9 år gammalt och tiden går fort när man har roligt. Jag minns ack så väl första gången jag utforskade den fantastiska staden Rapture, lyssnade på ljudfilerna och blev chockad över den otroliga twist som präglade slutet. Nu får jag chansen att uppleva äventyret på nytt i en förbättrad version tillsammans med de två uppföljarna samt allt tidigare släppt nerladdningsbart material men står det sig lika bra idag?

bioshock-1
BioShock är utan tvekan ett av de spel som hade störst genomslagskraft och blev mest uppskattat under hela den förra konsolgenerationen och av den anledningen är det föga förvånande att det står sig minst lika bra 9 år senare. Dessa nyversioner bjuder främst på något uppgraderad grafik samt det faktum att de nu körs i 60 bildrutor per sekund istället för hälften som tidigare och det gör verkligen skillnad.

Spelserien lyckades i princip med något som ingen annan lyckats med tidigare nämligen att blanda action, filosofi och en engagerande handling i en och samma gryta med ett fantastiskt slutresultat och även om många andra titlar försökt efterlikna konceptet så har ingen lyckats lika bra som originalet. Av denna anledning är det en ren fröjd att upptäcka Rapture på nytt som vi minns det och jag är ärligt talat lika road nu som när det begav sig.

bioshock-3
Uppföljaren BioShock 2 lämnade inte ett lika starkt intryck även om det i grunden är ett minst lika bra spel rent mekaniskt men att besöka samma miljö igen kändes på något vis forcerat på grund av att folk älskade ettan så pass mycket. Tvåan lever dock på helt andra kvaliteter då det tog ursprungskonceptet och gjorde allt lite snyggare och lite snabbare.

Rent grafiskt märker man skillnad i den här samlingen även om den inte är helt enorm. Detta är trots allt en renodlad ”remaster” vi snackar om och inte en fullständig remake av dessa titlar. Dock står sig samtliga spel riktigt väl i samlingen och då framför allt det blott tre år gamla Infinite som kort och gott ser rent fantastiskt ut till PlayStation 4.

Det som stör helhetsintrycket är de framedrops som förekommer emellanåt och som jag verkligen inte begriper har slunkit igenom kvalitetskontrollen. Rätt som det är fryser samtliga spel i samlingen till i någon halvsekund och det kan vara mäkta irriterande. Jag hoppas innerligt att detta åtgärdas i en framtida uppdatering.

bioshock-2
BioShock: The Collection är på det stora hela en alldeles underbar samling spelhistoria och det perfekta sättet att uppleva dessa tre ikoniska titlar. Har du inte spelat spelen tidigare är köpet givet och du lär ha många timmars spännande underhållning framför dig men även om du redan äger alla spelen kan samlingen vara köpvärd.

Största +
Tre helt fantastiska äventyr till priset av ett
Framför allt Infinite är rent vansinnigt snygg
En sagolik blandning av äventyr, skräck och filosofi

Största –

Slumpmässiga slowdowns stör emellanåt helhetsintrycket

10av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *