Recension: Marvel Ultimate Alliance 1 och 2

mua_ps4_01För en väldans massa år sedan så kom Marvel Ultimate Alliance ut på Playstation 2. Där kunde man bygga ett litet lag med 4 hjältar ifrån Marvels serietidningar och spöa skurkar på löpande band i ett Diablo-liknande upplägg där du ser hjältarna ovanifrån och har hälso- och energi-mätare för dina specialattacker som du får genom att levela upp. Nu finns både detta och uppföljaren till Playstation 4 och frågan är om det fortfarande håller och hur mycket det har förbättrats sedan sitt första släpp. 

Den uppenbara skillnaden är att frameraten är riktigt stabil och modellerna i spelet är en smula uppiffade. Tills den första cutscenen dyker upp. Då går grafiken i botten och det ser ut som en en uppskalad PS2-video. Det är lite jämnare i Ultimate Alliance 2, grafiken tar visserligen även där ett stort steg bakåt men inte lika kraftigt som ettan. Textrutorna ser helt igenom väldigt klumpiga och kantiga ut och drar ifrån upplevelsen. Inga förbättringar har gjorts på själva gameplayet i något av spelen så striderna är fortfarande ganska klumpiga kontrollmässigt.

Så vad är egentligen skillnaden mellan nu och då? Jo, som sagt så är det en gnutta bättre framerate och grafik under själva spelandet men det är knappt märkbart. Ultimate Alliance 2 får ta del av den gamla DLC’n som kom ut och faktiskt drogs in igen på grund av någon dispyt för många år sedan, så fram tills nu så har det inte gått att ladda ner och spela det innehållet. DLC’n består utav karaktärer så som Magneto, Juggernaut och Carnage med flera.

För den oinvigde så handlar Ultimate Alliance om en ganska by-the-books comic-story där Loki och Dr Doom smider onda planer och våra hjältar måste teama upp. Det är en helt okej samling hjältar som man kan byta mellan, från Avengers till Fantastic Four och X-Men, med lite solohjältar inblandade. Loki och Dr Doom skickar skurkar på löpande band och man levelar upp sina karaktärer på lite rollspelsvis och får nya attacker.

I Ultimate Alliance 2 så är formatet detsamma, fast den här gången är det berättelsen om Civil War som representeras, något som de flesta nog känner igen när den även har representerats på bioduken. I UA2 så känns all grafik och gameplay lite mjukare än runtklumpandet i ettan, samt att man kan kombinera superattacker mellan hjältarna. Några exempel är Iron Man och Captain America där Iron Man skjuter en stor laser på Cap’s sköld så att den studsar ut och utplånar ett helt fiendehav, eller varför inte Juggernaut och Magneto där Juggernaut hamnar i en stor boll av metall som Magneto skapar och kan springa runt som ett stort bowlingklot och rensa upp.
mua_ps4_02
Med 2 storylines som bjuder in till omspelning så tycker jag att UA2 ligger bättre till än UA1, men med tanke på att det knappt finns någon förbättring sedan originalsläppen så är priset (ca 600 för båda eller 350 styck) på tok för höga. Då rekommenderar jag hellre att finna spelen i någon reaback på originalkonsolerna. De är kul spel och det var en nostalgisk tripp då jag och min bror spelade igenom framförallt UA2 mycket tillsammans, men jag kan med handen på hjärtat inte rekommendera dem i detta skick.

Största +
Multiplayer

Största –
Knapp skillnad från original
På tok för högt pris
Klumpiga strider och cutscenes från UA1 är groteskt fula när de skalas upp på storbilds-TV

6av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *