Recension: Nights of Azure

Japanska utvecklarna Gust har under de senaste åren främst utmärkt sig genom att producera en lång rad spel i Atelier-serien. Detta har varit mysiga, färgglada rollspel med stort fokus på alkemi och charmiga karaktärer.

Deras nya spel Nights of Azure är däremot något helt annat. Det är förvisso även det ett rollspel men fokus ligger istället på action, mörker och en oväntat intressant handling som även tar upp ett ämne som många spel fortfarande anser vara tabu.

Jag kontrollerar Arnice, en helig krigare vars uppdrag är att bekämpa demoner och beskyddar en grupp heliga prästinnor från det farliga mörker som hotar världen och som förvandlar människor till monster.

Nights of Azure 2

I spelets inledning anländer Arnice till ön Rusewall Island, där hon återförenas med sin bästa vän Lilysse, som är en av de prästinnor som försöker rensa världen från mörkret. Redan från start är det tydligt att Arnice och Lilysse har flera års vänskap i bagaget och kanske till och med mer än så. Relationen mellan de båda utvecklas under spelets gång och även om deras känslor för varandra aldrig skriks ut från hustaken är det tydligt vad som pågår mellan dem.

Det avslöjas tidigt i spelet att Lilysse är utvald att en gång för alla besegra det ondskefulla mörkret och rädda världen och Arnice måste skydda henne tills detta kan ske. Berättelsen förs främst framåt mellan uppdragen och då får vi en inblick i Arnices psyke där hon slits mellan sin pliktkänsla och sina känslor för Lilysse. Ska hon hjälpa sin vän att rädda världen och kanske offra sitt liv på samma gång eller är hennes känslor för Lilysse för starka för att riskera att förlora henne?

Narrativet är oväntat välskrivet och relationen mellan Arnice och Lilysse känns trovärdigt och intressant. Jag bryr mig om karaktärerna och vad som händer med dem, vilket är uppfriskande. Karaktärsdesignen är tyvärr stereotypiskt “japansk” där Arnice är lite väl lättklädd för att vara en kraftfull krigare och Lilysses byst är närmast overkligt överdimensionerad.

Nights of Azure 1

Trots detta fattar jag alltså ändå tycke för de båda huvudrollsinnehavarna och mer än gärna fortsätter ta del av deras äventyr. Som tur är erbjuder spelet ett upplägg som är tillräckligt intressant för att jag ska tycka det är kul att spela också genom hela den drygt 20 timmar långa upplevelsen.

Spelmekaniskt rör det sig alltså om ett action-RPG där jag styr Arnice genom nivåer som ofta är indelade i våningar eller områden. Jag slåss mot fiender som manifesteras på löpande band och jag kan förvandla mig till en kraftfull halvdemon för att göra processen kort med mina motståndare. Emellanåt stöter jag på bossar som bjuder på större utmaning och de flesta är riktigt underhållande att möta.

Allt väl så långt och Nights of Azure låter kanske som ett ganska typiskt action-RPG. Det som gör att spelet skiljer sig från mängden är systemet med Servan. Servan är olika demoner som Arnice kan sluta avtal med så att de kämpar för mig. Jag kan samla på mig en lång rad Servan och bilda olika grupper som alla har sina egna styrkor och svagheter.

Nights of Azure 3

Det hela påminner en hel del om Pokémon då jag hela tiden ser fram emot att få tillgång till en ny Servan som kan ansluta min grupp. Jag kan dessutom levla upp dessa monster precis som Arnice själv blir starkare och låser upp nya färdigheter.

När det gäller presentationen är det lite av en blandad kompott. Grafisk sett är det färgstarkt och det flyter på som det ska men det märks att det rör sig om ett spel som i Japan släppts även till PlayStation 3 och Vita. Det är knappast något som pressar min PS4 till bristningsgränsen, direkt.

Bättre är det dock på ljudfronten. Musiken är stundtals helt magnifik och fångar den ödesmättade stämningen i spelet perfekt. Dialogen levereras helt på japanska med engelska undertexter och faktum är att det inte ens finns valmöjligheten att få dialogen på något annat språk. Personligen har jag inga som helst problem med detta men jag misstänker att det kan irritera folk som inte gillar att läsa undertexter.

NIghts of Azure 4

På det hela taget är Nights of Azure en av årets hittills största och mest positiva överraskningar. Berättelsen om två kvinnor och deras relation till varandra känns fräsch och viktig då samkönade relationer sällan uppmärksammas i spel så mycket som de borde.

Lägg till ett intressant stridssystem och fantastisk musik och du har en riktigt trevlig upplevelse som är väl värd att undersöka närmare om du söker något annorlunda. Nights of Azure är ett stämningsfullt äventyr som du inte bör missa.

Största +
Fantastiskt soundtrack
Intressant relation mellan huvudkaraktärerna
Servan-systemet

Största –
Tvivelaktig karaktärsdesign
Detaljfattig presentation emellanåt

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *