Recension: Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 4

nsuns4_02Nu har äntligen finalen i CyberConnect 2 och Namco Bandais Ninja Storm-serie släppts och det märks hur mycket krut som det har lagts ner, inte minst i bossfighterna!

Som ni säkert vet så har Ninja Storm-spelen släppts lite om vartannat sedan Storm 2, som följdes upp utav Generations för att sedan följas upp med 3. Nu innan 4 så hade vi Revolution på Playstation 3. För att sammanfatta dessa spel så är de numrerade spelen själva huvudspelen; de som driver vidare storyn ifrån Kishimoto’s mangaserie Naruto. Spelen däremellan har mer eller mindre fungerat som utfyllnad där CyberConnect 2 har provat att experimentera med både karaktärer, spellägen och själva striderna. Dessa experiment och förändringar har fått både bra och dålig kritik men nu när den sista delen är här så tycker jag att allt experimenterande har varit värt det!

Striderna är uppbyggda på samma sätt som tidigare – du väljer ett lag på 1-3 karaktärer och kan nyttja dina lagkamrater som assists i stridens hetta. Vad som är nytt nytt med just detta är att du numera kan byta ut din spelbara karaktär mitt i striden och till och med mitt i en combo! Genom att byta och kalla in assists så fyller du upp din team – mätare som låter vissa team utföra speciella ultimate – attacker tillsammans! Exempel på team som har unika ultimates är Naruto/Sasuke/Sakura eller Itachi/Shisui. Vid karaktärsvalet så kan man se om de får en unik attack då det dyker upp en liten gyllene pappersrulle nere på skärmen så det är bara att experimentera på med olika lag.

nsuns4_01
I Revolution så fick man välja om laget skulle gå på ultimate attack, awakening eller team attacks men i 4 så ingår samtliga i alla matcher, du kan alltså få både support, awakening och team attacks i samma match. Om du fyller upp team-mätaren innan du går in i awakening så kommer alla i laget att göra det samtidigt och kan då bytas ut som vanligt i striden. Tre Susanoo’s är inte att leka med!

Så med detta beskrivna kaos så är det till en början lite svårt att vänja sig vid tempot och alla valmöjligheter man har under striden men efter ett par matcher så sitter det som ett smäck och är sjukt kul att spela med kompisar. För singelspelare så finns såklart Story Mode där de flashigaste striderna äger rum och ett Adventure Mode som löst går ut på att utföra massa små uppdrag och samla memory crystals, som låter dig spela gamla fighter som har utspelats under seriens gång. Själva Story Mode utspelar sig precis där Storm 3 slutade och är ett par timmar långt (betydligt längre om man räknar in alla filmer) och fighterna består av vanliga strider, monster-battles (stora djur som bankar på varandra, typ Nine-Tails och Susanoo) och Horde Battle som är en karaktär mot flera dussin. Mitt i dessa strider så dyker det ibland upp Quick Time Events som faktiskt förgyller fighten genom att visa upp riktigt flashiga attacker och cinematics som ökar intensiteten i striderna.

Onlinedelen har överlag flutit bra för mig så länge jag håller mig till 3+ på connection, då är det knappt något delay i knapptryckandet och kaoset kan börja. Varje dag som du loggar in så får du föremål som du kan använda till att låsa upp både kostymer och extra fluff till spelet. Onlinebiten bjuder på klassiska lägen som Player Match, Ranked, Endless och Tournament med valfria inställningar, så som slumpade regler eller att olika element påverkar striderna (eld bränner snabbare sönder rustning, regn stärker elektriska attacker etc) vilket är kul att experimentera med.

nsuns4_03

Sammanfattningsvis så tycker jag att Ninja Storm 4 är ett värdigt avslut på serien med ett ruskigt förfinat fightsystem, många karaktärer att välja på och episka bossfighter. Tyvärr så är Storyn lite väl kort och Adventure Mode känns bara som en tom utfyllnad. Free Battle och Online är det som är fokuset efter storyn och om du hittar andra människor som gillar spelet så kommer det att vara grymt kul att köra en massa matcher, men för singelspelare så lär intresset dö ut efter ett par timmar.

Största +
Episka bossfighter
Striderna överlag är grymt snabba och förfinade
Online flyter riktigt bra på 3+

Största –
Story Mode är alldeles för kort
Adventure Mode känns som tom utfyllnad

8av10

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *