Recension: This War of Mine: The Little Ones

This War of Mine är gjort av 11 Bit Studios och kom redan i juli 2014 till Android- och iOS-telefoner och i November samma år till PC/Mac/linux. Versionen till PS4 har undertiteln The Little Ones för att man i denna version även får spela spelet ur ett barns perspektiv.

This War of Mine: The Little Ones_20160121202905

Det är ett väldigt simpelt och stilistiskt spel som drar tankarna till spel som Limbo, men det är ett spel som får en att tänka. Jag har dragit mig för att skriva den här recensionen för att det är svårt att göra en bedömning av spelet. Det dras med körer av hyllningar från alla håll och kanter på grund av sitt mycket viktiga budskap och jag håller med de som hyllar spelet på de premisserna.

This War of Mine handlar om krig. Om hur vanliga människor tvingas göra val som går emot ens moral, som gör ont. Det är ett spel som är gjort för att få oss att tänka, för krig är inte ett spel. Det är ett budskap jag håller med om. Jag spelar inte Call of Duty eller Battlefield mycket på grund av att det finns liknande krig i verkligheten och det är inte något jag tycker är kul.

This War of Mine är inte kul. Det ger inget nöje att spela det och det går trögt och långsamt att spela det om man inte från början ger upp sin moral och börjar stjäla från andra krigsoffer eller till och med döda dem för att de står i ens väg. På dagarna får man bygga och laga mat i sitt skydd och på nätterna får man ta ut en av sina upp till fyra karaktärer på skattletning i krigshärjade byggnader. Man har begränsat med utrymme för vad man kan få med sig och saker är dyra att bygga. Detta gör att man antingen fokuserar på mat eller på skydd och resultatet är antingen deprimerade eller svältande karaktärer.

Det är ett mörkt spel och det vill visa hur hemskt krig är. Hur vanliga människor tvingas till hemska val, eller utsätts för hemskheter. Det är svårt och det är tungt.

This War of Mine: The Little Ones_20160121193433

 

Spelmekaniskt skulle jag jämföra spelet med exempelvis Fallout Shelter som har ungefär samma premisser. Bygg ut ditt skydd, skaffa förnödenheter och överlev tills kriget slutar. Det är inte mycket mer avancerat än så. Men där Fallout Shelter är glättigt och ytligt är This War of Mine mörkt och djupt. Det påverkar även när man slutar spela det, det gnager i psyket. Tills man spelat det för länge, när det inte finns något nytt eller intressant kvar. Då tappar det tyvärr sin funktion och känslan försvinner. Man kan börja om och starta ett nytt äventyr och göra nya val, men den känslan kommer inte tillbaks. Man har blivit bedövad.

Största +
Bra historia
Vackert
Deprimerande

Största –
Svårt att ta sig vidare

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *