Recension: The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel

När jag först startade upp The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel (vilket är en otroligt intetsägande titel) hade jag inte direkt några större förhoppningar på spelet. Jag förväntade mig ett ganska traditionellt JRPG som förhoppningsvis skulle erbjuda en upplevelse som är bättre än genomsnittet.

Nu, x antal timmar senare är jag positivt överraskad flera gånger om. Trails of Cold Steel når kanske inte genrens absoluta toppskikt men det är likväl en upplevelse som fans av JRPG bör kolla in.

Spelet inleds när huvudkaraktären Rean anländer till en anrik militärskola. Rean tillhör samhällets arbetarklass och förväntar sig därmed att bli indelad i en av de lägre skolklasserna också. Hans förvåning blir då stor när han tillsammans med en brokig skara andra elever hamnar i den mystiska “Klass VII”. Där blandas elever med adlig härkomst, fattiga och utländska studenter.

war-2C

I gruppen hittar vi bland annat bågskytten Alisa, Eliot som snabbt blir Reans närmste vän och Machias, som hyser rejält med agg mot rikets adliga hus. Karaktärsgalleriet är varierat och nyanserat och jag fattar snabbt tycke för flera av eleverna i Klass VII.

Under året då vi får följa karaktärerna utvecklas de både som slagskämpar men även på det personliga planet. När de är ute och tränar spelas Trails of Cold Steel som ett ganska traditionellt JRPG med turordningsbaserade strider. De element som skiljer spelet från mängden är de som kallas “Tactical Link System” som gör att jag kan följa upp en attack med upp till tre ytterligare attacker för ytterligare skada.

Systemet med det som kallas “Orbments” tillför också en hel del nyans till striderna och överlag är de betydligt mer underhållande än i många andra, liknande japanska rollspel. Det är dock inte i striderna jag får ut mest nöje från Trails of Cold Steel utan det är i berättelsen.

war-1A

I likhet med till exempel Persona 4 kan jag på elevernas fritid jobba för att bygga relationer mellan dem. Beroende på hur mycket tid jag spenderar med dem och liknande får jag en tydligare inblick i deras olika personligheter och vad som motiverar dem, vilket ger karaktärerna riktigt djup som saknas i många andra titlar.

Trails of Cold Steel är en del i den långa The Legend of Heroes-serien men jag som är helt ny i denna värld hade inga som helst problem med att hoppa in i berättelsen då den berättas relativt fristående. Jag misstänker att vissa karaktärer har figurerat i tidigare delar med tanke på hur de framställs men spelet är ändå otroligt välkomnande för nya spelare.

Emellanåt faller spelet in i klyschiga anime- och JRPG-fällor och det blir lite högtravande ibland. Samtidigt känns det som att vissa röstskådespelare är på tok för gamla för att spela karaktärer i övre tonåren. För att väga upp det hela är vissa röstskådespelare riktigt bra i sina roller så balansen blir åt det positiva hållet överlag.

war-1B

The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel är ett solitt tillskott till PS Vitas spelbibliotek och att titeln dessutom har stöd för cross-save med PS3-versionen är välkommet för alla som inte har gått över till PS4 än. Det är inte någon revolution i genren men likväl ett rejält underhållande äventyr med härliga karaktärer och snabbspelat stridssystem.

Största +
Charmiga, mångsidiga karaktärer
Spännande stridssystem

Största –
Fastnar i vissa JRPG-fällor ibland
Vissa röstskådespelare passar inte till sina karaktärer

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *