Recension: Rock Band 4

Det ska sägas omedelbart att Rock Band 4 är inte på något sätt revolutionerande eller tar genren i en ny riktning. Efter att ha spenderat ett 10-tal timmar med Harmonix nya musikspel kan jag konstatera att det fortfarande rockar som om året vore 2010 men vad betyder det egentligen? Rock Band 4 är trots sina likheter med trean ett minst lika underhållande spel som det vi spelade för många år sedan.

Rock Band 4 - 1
Jag vet att många var infernaliskt trötta på musikspelsvågen som kom för några år sedan och då det i princip släpptes ett nytt spel i månaden i genren självdog den på grund av bristande intresse. Jag kan dock avslöja att ingen var så ledsen som jag för oavsett om jag rockade loss med The Beatles i Harmonix fantastiska spel eller tillsammans med Van Halen i konkurrenten Guitar Hero så är dessa bland mina absolut mest minnesvärda ögonblick i ett spel. Det är något visst med att stå framför TV:n och banka loss på en plastgitarr som gör mig glad i sinnet, visst, jag kanske ser ut som en smärre dåre men det struntar jag i då jag har så pass roligt.

Musikspelen har i viss mån hämtat inspiration från giganten Beatmania från Japan och den spelseriens popularitet är ett exempel på hur kul det kan vara att blanda musik och spel. Även om det är hutlöst kul att rocka loss själv så är det i goda vänners lag som Rock Band 4 kommer till sin fulla rätt. Att stå på festen och spela gitarr, trummor, bas och ha en sångare är en väldigt svårslagen upplevelse och så nära det perfekta partyspelet man kan komma.

Rock Band 4 - 3
Här ligger också en av de största bristerna i Harmonix fyra, det saknar nämligen onlinespel helt och hållet. Har du inga vänner som bor inom en acceptabel radio så är du körd kort sagt och måste därmed sitta själv i soffan. Känslan att spela fyra personer lokalt går förstås inte att slå men då online fungerade så pass bra i tidigare spel tycker jag det är enormt tråkigt att man valt att ta bort detta läge. Det ligger ändå ett visst jobb i att samla ihop tre personer och släpa runt instrument.

Låtlistan är även i svagaste laget och för mig som gammal 80-talist är det inte många låtar jag faktiskt känner igen. Visst, det finns en hel del guldkorn av bland andra Elvis, Van Morrison och Lynyrd Skynyrd men majoriteten av de 65 låtarna är nyare förmågor som inte alls är lika kända som artisterna i de föregående spelen. Dock kan du med lätthet spela all DLC som du köpt till föregångarna utan att betala någon extra kostnad och redan från start finns det över 1000 låtar att lägga vantarna på för den som vill göra sitt bibliotek tjockare.

Rock Band 4 - 2
Det i princip enda nya inslaget i fjärde installationen av Rock Band är möjligheten att under vissa låtar kunna köra solon ”freestyle”, det vill säga att man spelar utan noter på egen hand och detta fungerar förvånansvärt bra. Med lite träning (och hjälp av spelets introduktion) känner man sig snart som Yngwie Malmsteen i soffan och funktionen tillför faktiskt en hel del.

Det märks att Harmonix själva visste att de stod på stabil mark när de skapade Rock Band 4 då de inte tar några som helst risker med att förändra konceptet. Om du fastnade för föregångarna lär du fastna även för detta då det trots avsaknaden av onlineläge fortfarande är ett helt otroligt underhållande musikspel.

Största +
Solofunktionen fungerar ypperligt
Tidigare köpt DLC fungerar
Gamla instrument funkar

Största –
Onlineläget har försvunnit helt
Medioker låtlista från start

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *