Recension: Disgaea 5

disgaea_5_01Det är ingen hemlighet att Nippon Ichi Software kan sina grejer när det kommer till JRPG och strategi och det märks nu när deras flaggskeppserie Disgaea släpper det 5:e spelet i serien.

Med undertiteln Alliance of Vengeance så vet vi att temat är hämnd och det är ingen överdrift. Den onda (är inte alla onda?) Overlorden Void Dark håller på att erövra nästan alla olika Netherworlds och det är inget som alla går med på. Vi introduceras först för radarparet Killia och Seraphine, två olika Overlords som har svurit hämnd mot Void Dark. Killias motiv är till stor del dolt i början medan Seraphine är ganska rakt på: hon blev tvungen att gifta sig med någon som hon inte ville och för det så ska Void Dark dö. Fler Overlords går samman under berättelsens gång och sakta så börjar det rusta upp för en stor strid. Som vanligt så är det inte utan en stor del humor och det finns till och med en hel questline om curry…

Jag känner genast igen mig när jag börjar, alla gamla element och kärnmekaniker finns kvar och det har bara förbättrats för varje spel. Magichange som förvandlar ett monster till ett vapen är ännu bättre nu då alla karaktärer kan ha två vapen på sig samtidigt, vilket öppnar upp möjligheten till två skill-sets aktiva på en gång. Man behöver alltså inte ersätta sitt grymma vapen för att plocka upp sitt monstervapen vilket jag tycker underlättar för både experiment och assistans för de svagare karaktärerna i stridens hetta. Dessutom så får man en grym uppsättning skills med två vapen, plus några unika skills för varje typ av karaktär.

I vanlig ordning så finns det också grupperingar där du sätter dina karaktärer för att få diverse bonusar, så som att gruppen får del av ledarens exp, möjlighet att fånga fiender och mycket, mycket mer. I Disgaea 5 så är det nu möjligt att låta en hel grupp attackera en annan grupp, något som kan skynda på en match. För att kunna det så krävs det att en gruppledare har hamnat i ett så kallat ”Revenge Mode”, som uppstår när denne eller dina allierade tar skada. Väl i Revenge Mode så blir alla attacker 100% critical hits och Overlord-karaktärerna får en unik buff. disgaea_5_02

Item world är fortfarande en väldigt stor del av Disgaea och är nu galnare än någonsin då det kryllar av slumpade rum, NPC’s som kommer och levererar ägg (kan innehålla bonusar eller en sjukt överlevlad boss!), fiskar som man ska lyfta för bonus, flaskpost som skall tas sönder och mycket mer. Det är sjukt beroendeframkallande att hoppa in i ett föremål och få med sig så mycket bonus som möjligt, men är man oförsiktig så kan det gå åt skogen, vilket kan resultera i att du får backa till din föregående sparfil.

En annan ny finess är att man kan skicka iväg ett research-team till olika världar som man har klarat, de för då loggbok på vad som sker under dagarna och kan finna föremål, fångar och upptäcka nya världar och bossar åt dig. På tal om fångar så är även det nytt! Figurer som du fångar tas till ditt förhörsrum där du sätter någon som ansvarig och får bryta ner dem för att få mer kraft eller tvinga med dem på ditt lag. Förhöret består bland annat av slag, svält, ignorering och en hel del andra grejer. disgaea_5_03Det är svårt att få ner känslan av Disgaea 5 på text, men med handen på hjärtat så tycker jag att det här är seriens största och bästa del hittills. Det är näst intill oändligt med innehåll och alla förbättringar gör att det inte känns påfrestande att grinda levels eller att samla karaktärer. De olika classerna byter upp sig själva när de har mästrat sin nuvarande class (exempelvis en Prinny som når nästa level blir automatiskt en Captain Prinny utan att han behöver omrekeyteras eller reinkarneras) och det förgyller obeskrivligt mycket i mitt tycke då det var en grymt seg del i tidigare spel. Gillar du Disgaea så är det inga tvivel om saken: det här är ett spel för dig. Disgaea har aldrig stått mer stabilt.

Största +
Classerna uppgraderar sig själva
Item world är sjukt beroendeframkallande

Största –
Item world tar tid och det går inte att spara mitt i om man måste iväg

10av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *