Recension: Samurai Warriors 4-II

samurai_warriors_4_II_01Ett spel som varken är en uppföljare eller spinoff, Samurai Warriors 4-II placerar sig någonstans i mitten. Samma motor med ett par nya karaktärer, nya storylines och ett survival-läge är det som det bjuds på.


Fokuset ligger i det stora på den nyintroducerade karaktären Naomasa Ii som är en lärling till den beryktade Tadakatsu Honda, som i sin tur tjänar krigsherren Ieyasu Tokugawa. Skillnaden mellan storyläget i det här och 4:an är att man i det förra spelet följde ett ”lag” och kunde spela samtliga karaktärer inom laget på varje bana, medan man nu har mer fokus på en specifik karaktärs historia med andra karaktärer som andrahandsval. Om man klarar ett scenario så låser man dock upp möjligheten att spela alla som valfri karaktär nästa gång. Varför ska man spela om då, kanske du tänker? Jo, precis som i 4:an så finns det vissa bonusuppdrag på varje bana som belönar dig om du klarar dem. De kan vara riktade mot speciella karaktärer eller uppfylla vissa krav som man kanske missade under den första spelrundan.

Själva spelsystemet är detsamma som innan, men nu kan man också, om man timar rätt, lyckas knuffa en motståndare ur sin musou-attack med X. Tiden stannar till i slow motion och man får upp ett X över motståndarens huvud i cirka en sekund. Råkar du trycka på någon annan knapp så avbryts detta, så att bara masha knapparna gör dig inga tjänster! Annars är kontrollerna detsamma som innan, så man känner igen sig direkt. För att levla upp din karaktärs styrkor och förmågor så samlar man böcker på slagfältet som sedan används på ett bräde för att successivt öppna upp fler förmågor.

Den tredje stora skillnaden är ett survival-läge där du antar olika utmaningar mot belöningar. Jag fastnade direkt för det här läget efter att jag körde igenom Naomasas berättelse och lyckan stiger när jag gradvis kommer längre och längre upp i tornet!

Splitscreen är dock fortfarande inget vidare, fienderna spawnar fram långsamt och frameraten tar sig ett dopp. Att spela själv och i splitscreen är som natt och dag och efter att ha spelat bland andra One Piece Pirate Warriors där det fungerar utmärkt så är det en stor besvikelse. Online-matchningen är också fortfarande ganska klumpig om man inte har bestämt med någon på förhand att man ska spela genom att bjuda in till party. Om du bara letar efter en match så kan det ta en stund då man söker på varje story individuellt.

samurai_warriors_4_II_02

Då det här är det enda som skiljer sig ifrån Samurai Warriors 4 så finns det inte mycket mer att tillägga. Det är kul med nytt innehåll, men det hade kanske lika gärna kunna läggas till som en expansion istället för ett helt nytt spel med fullpris. Har du inte spelat Samurai Warriors förut så är valet ungefär som med Pokemonspelen: versionerna har nåt varierande inslag men är i stort sett samma spel.

Största +
Ny karaktär
Fortfarande ett av de snabbaste Warriors-spelen

Största –
Multiplayern levererar inte
Inte tillräckligt med nytt innehåll för ett fullpris-spel

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *