Recension: Blood Bowl 2

blood_bowl_01Är ni redo att låta huvuden rulla?! Orcer, alver, dvärgar och många fler samlas och ska göra upp i det brutalaste sportsevenemanget någonsin: Blood Bowl! Amerikansk fotboll där skyddet ofta består av stora taggar och hemliga vapen, där domaren snällt tittar bort om du har en muta redo och framförallt har en förkärlek till strategi.

Det var väldigt längesedan som Blood Bowl släpptes första gången och ifrån början så var det enbart ett strategispel som man spelade på bordet med figurer, precis som Warhammer, som spelet är en spinoff på. Det kom sedan digitalt till datorn och fick ett par olika editions utgivna och har i dagsläget en himla massa lag och raser att välja på. I Blood Bowl 2 så finns det ändå ett par stycken att välja på vid release varav två lag är förhandsboknings-bonusar. Varje ras har sina för- och nackdelar och det gäller att hitta ett lag som passar just din spelstil. Om det är våldet du är mästare på så kanske orcs eller chaos är laget för dig, eller varför inte skaven för de som gärna hittar ett kryphål i motståndarens försvar och springer rakt igenom?

Cyanide Studios har defenitivt uppat på grafiken sedan det första Blood Bowl, karaktärerna är väldigt detaljerade och det känns varje gång som kameran zoomar in för en riktigt hård smäll i slow motion! De olika spelarnas utseende kan för det mesta anpassas när du köper dem, vissa har många olika val på ansikten medan andra bara har någon enstaka. Du kan också variera färgerna på din utrustning och välja en logga när du skapar ditt team för att bli mer personlig.

blood_bowl_03
Jag startade mitt spel med att göra ett lag med skaven, ett folk av humanoida, stora råttor och döpte dem till Angered Pad Ratz (som är ett internskämt i min vänskapskrets) och vid rekryteringen så namngav jag spelarna efter människor som jag känner för att verkligen knyta an med spelarna. Den största råttan på laget döpte jag efter den råttigaste spelaren jag brukar spela fightingspel mot (vår käre chefsredaktör!) och det är alltid grymt kul att se honom svansa runt på planen och slänga runt på motståndet. Då jag valde skaven som lag så började jag direkt att experimentera med olika startpositioner i min första match, då de är rätt svaga i strid och har mer fokus på att springa så lyckades jag lura in motståndarna i små fällor för att sedan bara kuta runt dem med bollen. Tji fick jag för sen kom orcerna som jag mötte och tacklade ut min ensamme bollbärare till publiken som började stampa ner honom, allt till kommentatorernas förtjusning.

Blood Bowl 2 kommer också med ett riktigt robust kampanjläge där du tar dig an rollen som coach åt det fallna laget Reikland Reavers,  ett människolag som har fallit ifrån sina forna glansdagar. Detta läge funkar till en början som en tutorial där du nästan inte kan misslyckas för att sakta men säkert ta av stödhjulen och erbjuda riktigt motstånd och olika utmaningar. Det finns även friendly match, som helt enkelt är ett snabbspel för två spelare, antingen lokalt eller online. Det är dock under League som det stora metaspelet finns: du tar med ditt skapade lag i olika cuper och ligor, antingen i singelplayer eller online, och gör upp mot alla andra lag. Vinna eller förlora, du tjänar ändå in lite guld beroende på hur bra du presterar och det är guldet som styr sporten då du måste köpa spelare, support i form av hejarklacker, coach-assistenter, extra re-rolls och fansupport. Du kan också med mycket guld hyra in stjärnspelare till dina matcher som verkligen kan tippa en match i din favör.

Det största problemet ligger dock just nu i ett par buggar som jag har stött på; bland annat så låter AI-motståndarna i solo league sin tid ticka ut tills det bara är ett par sekunder kvar. Det händer inte alltid, men alldeles för ofta och det tar verkligen kål på spelglädjen. En annan bugg var när ett troll skulle kasta sin lagkompis (Jajjemen,  du läste rätt) och allting bara slutade fungera. Animationer var kvar men man kunde inte trycka någonstans och när tiden tickade ner till 0 så stannade det bara där och allt man kunde göra var att stänga av. Något som är VÄLDIGT bittert efter en timmeslång match! Något annat som är mer nitpicking än något riktigt negativt är att jag saknar att alla lag har sina egna cheerleaders. Just nu så har alla samma och jag är orolig att det är med flit för att sedan kunna sälja fler som DLC. Visst, det är inget gamebreaking men det hade verkligen givit mycket mersmak att faktiskt ha ett helt tema på laget, med både cheerleaders och fans ifrån början.

blood_bowl_02
Det skall också nämnas för de som är lite osäkra att Blood Bowl 2 är definitivt ett digitalt brädspel, det är inte ett snabbt action-sportspel utan det är strategiskt, turbaserat och tidskrävande. De flesta matcherna tar över en timme och kräver din fulla uppmärksamhet, då kampanjläget är det enda läget där du kan spara och fortsätta senare. Alla andra lägen måste du kasta in handduken i om du måste gå tidigare. Men har du en öppen kväll och är redo för en grymt givande spelstund så är det grymt kul! Även om mina råttor har förlorat typ 5 matcher i rad så känner jag ändå att nästa match är min!

Blood Bowl 2 är helt klart ett av de bästa strategispelen på Playstation 4 och jag ser fram emot kommande säsonger med fler raser och tillägg!

Största +
Snygg och våldsam drabbning av Warhammers raser
Strategi och tärningar
Jim & Bob
Största –
AI är för långsam
Matcherna kan ibland bli alldeles för långa

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *