Recension: Danganronpa: Another Episode: Ultra Despair Girls

De två första Danganronpa-spelen tillhör Vitans absolut bästa titlar. Blandningen av mordmysterium, rättegångsdrama och bisarra karaktärer har smält samman i en ruskigt välbalanserad blandning och serien har blivit oväntat populär. Därför lär det inte komma som någon överraskning att en tredje del precis har utannonserats för både Vita och PS4. Innan det släpps har vi dock möjligheten att ta del av spinoff-spelet Danganronpa Another Episode: Ultra Despair Girls. Jag vill höja ett varningens finger för att denna text kan innehålla milda spoilers för den första delen i serien.

Another Episode utspelas mellan händelserna på Hope’s Peak Academy och det som sker på paradisön i Danganronpa 2. Världen som vi känner den har kollapsat, eller är åtminstone på god väg att göra det. En armé av Monokumas drar fram som Egyptens gräshoppor och ödelägger allt i sin väg.

20150520164129

I centrum hittar vi en ung flicka vid namn Komaru Naegi, som har en nära koppling till första spelets huvudkaraktär. Hon har spenderat det senaste året inlåst i en lägenhet i Towa City, utan någon vetskap om vad som händer ute i omvärlden. När hon attackeras av en hord Monokumas blir hon frisläppt och räddas av Byakuya Togami, en annan karaktär från originalspelet.

Vad som följer därefter är en fartfylld resa genom staden där Komaru snart slår sig samman med Toko Fukawa och hennes psykotiska alter ego Genocide Jack. Tillsammans kämpar de genom den ondskefulla robotarmé som hotar deras existens.

Till skillnad från Danganronpa 1 och 2 är Another Episode inte ett ”Visual novel”-spel utan ett actionspel ur tredjepersonsperspektiv. Komaru och Toko skjuter och hugger sig fram med hjälp av olika vapen. Huvudvapnet är en Hacking Gun, som används för att påverka Monokumas på olika sätt. Viss ammunition (givetvis kallad ”truth bullets”) kan få en Monokuma att börja dansa och en annan kan helt enkelt spränga den i luften.

20150520174619

Andan och stämningen från de tidigare spelen har förvaltats väl i denna titel och känslan känns definitivt igen även om spelmekaniken är radikalt annorlunda. Den grafiska stilen och de många (och långa) dialogsekvenserna påminner en hel del om de första delarna. Samtidigt är musiken lika passande som vanligt.

Vad som däremot inte har förts över lika väl är handlingen. I de första spelen står berättelsen ständigt i fokus och erbjuder flera riktigt spännande mordgåtor. Handlingen i Another Episode känns emellanåt mer som en eftertanke då den inte alls når samma standard som i föregångarna.

Det skruvade karaktärsgalleriet finns kvar och även om det finns gott om minnesvärda karaktärer fattar jag inte tycke för dem lika mycket som i de två andra spelen. Anther Episode är ett intressant sidospår som besvarar en del frågetecken som uppstått mellan de två första spelen men i slutändan är det just bara ett sidospår. Spelmekaniken är funktionell utan att sticka ut och handlingen når inte upp till den standard som föregångarna satt.

20150520165017

Om du verkligen inte kan få nog av Danganronpa är det värt att besöka Towa City, om inte annat för att fylla ut helhetsbilden av det övergripande narrativet. Om du bara väljer att följa huvudspelen går du dock inte miste om några större avslöjanden.

Största +
Intressanta karaktärer
Bygger ihop handlingen mellan del ett och två

Största –
Blir snabbt enformigt
Handlingen imponerar inte

6av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *