Recension: Gauntlet – Slayer Edition

Gauntlet är en spelserie som hängd med i många herrans år, det första släpptes år 1985 när jag var blott två år gammal och det har inspirerat en stor mängd andra titlar så som Diablo. Att påstå att Gauntlet varit en stilbildare för genren är ingen underdrift och då jag första gången stiftade bekantskap med serien via Gauntlet II på NES blev jag minst sagt imponerad.

Gauntlet - 2
Nu, 30 år senare, har svenska Arrowhead Game Studios beslutat sig för att återuppliva klassikern i en modern nytolkning som samtidigt lovat att återgå till rötterna av vad som gjort serien så bra. Utvecklarna är tidigare kända för hyllade Magicka och Helldivers så jag hade därmed väldigt höga förväntningar på spelet.

I grunden är detta inte ett nytt spel utan det lanserades ursprungligen till Windows för nästan ett år sedan och fick blandat mottagande. Inför PlayStation 4-versionen lovade Arrowhead att fixa allting som det klagades på och även om jag inte spelat Windows-versionen märker jag att de infriat löftet till en viss del.

Gauntlet är kort och gott en twin stick-shooter sedd uppifrån där du som spelare kontrollerar en av fyra karaktärer. Vi har den klassiska barbaren som använder råstyrka, den snabba bågskytten, magikern som kan blanda trollformler samt den kvinnliga valkyrian som är något av en blandning av de andra klasserna.

Gauntlet - 1
Var och en av dessa karaktärer kontrolleras väldigt olika vilket gör att omspelningsvärdet är högt då det är lite av en fröjd att experimentera med olika förmågor som är exklusiva till varje karaktär. Att spela som barbar på samma sätt som du spelar exempelvis magiker visar sig snabbt vara förödande då den sistnämnda är skör som glas och Gauntlet är inte på något vis ett enkelt spel.

Det märks tydligt att Arrowhead skapat spelet med co-op i åtanke då det är nästintill bedövande trist att spela själv. Med ett antal vänner får dock spelet helt nytt liv och det blir ständigt en kamp för överlevnad då spelet blir svårare desto fler spelare som är med. Samarbete är därför ett måste i den fantasyvärld som utvecklarna byggt upp.

Kampanjen varar i ungefär 5 timmar och efter det finns ett ”Endless Mode” som är nytt för PlayStation 4-versionen och som går ut på att överleva och samla så mycket guld som möjligt och där fienderna aldrig tar slut. För mig som växte upp med tvåan är det skönt att se att Arrowhead visat så pass mycket vördnad att de behållit originalnamnen på karaktärerna samt den ikoniska musiken.

Gauntlet - 3
På det stora hela är Gauntlet ett alldeles utmärkt om än kort co-op-spel för den som har vänner att spela med. Ensamma spelare lär tröttna ganska snabbt då det inte alls har samma djup som exempelvis Diablo men i goda vänners lag är det värt priset.

Största +
Den ikoniska musiken är med
Riktigt roligt med andra spelare

Största –
Enformigt om man spelar själv
Kort kampanj

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *