Recension: Zombi

Survival Horror-genren har under de senaste åren balanserat på avgrundens rand då flera av de etablerade serierna så som Resident Evil och Dead Space har fått en mer actionorienterad utveckling där skräcken fått kliva åt sidan. Spiken i kistan var nedläggningen av efterlängtade Silent Hills där Konami tog sitt kanske dummaste beslut någonsin och förargade miljontals spelare världen runt. För några år sedan lanserade Nintendo sin senaste konsol Wii U och en av lanseringstitlarna var det kraftigt underskattade Zombi U som faktiskt bevisade att genren inte alls är lika död som de fiender som oftast befolkar världarna dessa spel tar plats i.

Zombi - 2
Zombi U var lite av en bortglömd pärla som inte många haft chansen att uppleva och därav har Ubisoft nu lanserat spelet även till PlayStation 4 i en uppdaterad version där framförallt ljudmixen sätter ned foten rejält jämfört med originalversionen. Den som spelat originalet vet dock att Zombi U var ett spel som förlitade sig väldigt mycket på Nintendos gimmickartade handkontroll när det gällde att få spelaren att känna sig utsatt, lyckligtvis är detta en känsla som Ubisoft lyckats överföra väldigt bra till Sonys konsol.

Där man i originalet använde handkontrollens skärm för att se kartan har det istället lösts så att kartan syns i nedre högra hörnet och när det gäller att plocka på sig föremål täcker denna ruta istället hela skärmen. Lite av grejen med Zombi är att ingenting du gör pausar spelet oavsett om du är inne och plockar bland dina föremål, bryter loss plankor eller dyrkar upp lås och detta faktum skapar en känsla av utsatthet som är väldigt ovanlig i TV-spel. Du kanske exempelvis ligger och plockar i din ryggsäck för att få plats med livsnödvändig mat och då plötsligt smyger sig en zombie upp bakom dig och du är stendöd. Ubisoft har på ett mästerligt sätt gjort att jag som spelare aldrig någonsin känner mig säker var jag än befinner mig och så här pass personligt involverad har jag aldrig varit i en zombieapokalyps.

Zombi - 1
Det märks tydligt att From Softwares populära spelserie Dark Souls har satt sina spår hos utvecklarna på Ubisoft då själva systemet när du dör fungerar på ett liknande sätt. Om du skulle råka ut för ett missöde som gör att du blir bragd om livet vaknar du upp från början av spelet som en helt annan karaktär och alla dina föremål har gått förlorade. Vill du få tillbaks alla vapen, ammunition och mat måste du leta upp den karaktär du dog med sist och som nu har blivit en zombie du måste ha ihjäl. Att dö i Zombi kan med andra ord kosta dig väldigt mycket och försiktighet är ett måste i ett zombieinfekterat London.

När det gäller det rent grafiska är det ingen större skillnad mellan Zombi och Zombi U utan den största skillnaden är helt enkelt avsaknaden av handkontrollens skärm, lösningen är däremot helt perfekt och det är precis lika involverande att spela spelet oavsett vilken konsol du väljer att göra det på.

Zombi - 3
Nu när spelet finns tillgängligt även på PlayStation 4 hoppas jag att fler skräckfantaster kommer ta tillfället i akt och testa det då det verkligen är en pärla inom sin genre. Jag kan till och med gå så långt som att påstå att det är det bästa skräckspelet på många år och är du sugen på ett spel som handlar mer om överlevnad och tankeverksamhet än bara action så är Zombi något för dig.

Största +
Rysligt spännande rakt igenom
Fenomenal ljudmix
Influenserna från Dark Souls känns klockrena

Största –
Det är över aningen för fort
Ingen större uppgradering av grafiken

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *