Recension: Steins;Gate

Det finns människor jag pratat med som tar spel som en självklar form av underhållning. Det finns de som verkligen avskyr Telltales Games mer filmiska upplevelser där själva spelupplevelsen hamnar i andra hand. Tillhör du någon av dessa kategorier så kan du sluta läsa redan nu för då är Steins;Gate absolut inte ett spel för dig.

Steins Gate - 2
Tillhör du däremot den mer öppensinniga kategorin som uppskattar en bra berättelse framför själva spelkänslan kan du läsa vidare eftersom Steins;Gate bjuder på mycket av den varan.

Då detta inte är ett spel i ordets rätta bemärkelsen utan snarare en ljudbok som illustreras tillsammans med bilder gör detta faktum att Steins;Gate blir extra svårt att recensera då handlingen är i stort sett det enda som man kan sätta betyg på.

Det är också den typen av upplevelse som fungerar bäst om man inte vet någonting om den innan man startar och därför kommer jag vara mycket sparsmakad med detaljer om vad detta går ut på och istället fokusera på själva tempot i berättandet.

Själva ”spelet” handlar om forskaren som skämtsamt benämns som Okarin samt hans vänner och efter att ha deltagit på en presskonferens kring en tidsmaskin börjar lustiga saker att hända. En av deltagarna på konferensen blir brutalt mördad och Okarin finner henne i en trappuppgång varpå han får panik och flyr från platsen. Extra märkligt blir det när mordoffret dagen efter visar sig vara vid liv och inte minns denna händelse överhuvudtaget. Detta är en av premisserna med spelet om än mycket kortfattat förklarat för att undvika spoilers.

Även om Steins;Gate i grunden är typiskt japanskt så finns det mycket som tilltalar även resten av världen när det kommer till karaktärerna som har ett ovanligt stort djup. Under vissa sekvenser i äventyret Okarin använda sin mobiltelefon till att antingen svara på samtal eller skicka SMS till andra karaktärer man mött och detta är i stort sett den enda valfriheten du har som spelare. Korrespondensen på telefonsamtalen är det som avgör vilket av de många slut du får samt vem som lever eller dör vilket motiverar att spela om flera gånger.

Steins Gate - 1
Humorn är dock lite sisådär då den stundtals känns väldigt mogen för att sekunden efter växla till någon slags sexualiserad perversion som enbart är där för att tillfredsställa skaparna och de yngre spelarna. Vissa sekvenser är dock vansinnigt underhållande, hur många gånger har man exempelvis sett huvudkaraktärerna stoppa in bananer i en mikrovågsugn i syfte att skicka dessa tillbaks i tiden?

Steins;Gate är inte ett spel för alla men för de som uppskattar denna typen av berättande finns där mycket att hämta. Att karaktärerna är otroligt välskrivna gör att äventyret stundtals engagerar minst lika mycket som Telltale Games bästa episoder. Det som drar ner helhetsintrycket är dock det faktum att rösterna enbart är på japanska vilket innebär att man hela tiden måste läsa texten istället för att lyssna.

Största +
Fantastiska karaktärer
Engagerande och mångsidig handling

Största –
Inga engelska röster
Humorn är stundtals lite väl pervers för sitt eget bästa

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *