Recension: Bladestorm Nightmare

bladestorm_01När man inte riktigt kan välja om man vill spela ett RTS så som Age of Empires/Rome eller ett köttigt actionspel där du mejjar ner arméer så är det bra att det här spelet finns! Bladestorm Nightmare är hybriden mellan de två genrerna och är nu här i västvärlden på Playstation 4 efter att ha funnits i öst i cirka ett år på Playstation 3 och Vita. 

I den här nysläppta och lokaliserade versionen utav Bladestorm så har det förutom lite uppgraderad grafik lagt till spelläget Nightmare som också är spelets undertitel. Det vanliga storyupplägget är baserat på europeisk historia om Hundraårskriget mellan England och Frankrike under 1300- och 1400-talet och vi får träffa personligheter som Joan of Arc och Black Edward of England. Som en legosoldat så kan du välja att slåss för båda sidor för att skaffa rikedomar och berömmelse.

Genom att ta kontroll över olika grupper soldater på stridsfältet så slåss ni som en enda enhet, något som tar en liten stund att vänja sig vid om man kommer direkt ifrån ett actionspel, då du inte är någon superhjälte direkt. Genom att använda olika soldater så levelar du upp dem och det finns gott om enheter att välja bland: bågskyttar, svärd & sköld, lansar, hästryttare och mycket mer därtill. De olika enheterna har även styrkor och svagheter mot andra enheter i sten-sax-påse-anda så att byta enheter under stridens gång rekommenderas (om inte annat för att växla upp lite om det börjar kännas repetitivt). Striderna pågår i olika antal dagar på en ENORM karta och när det slår över till natt så pausas striden upp till nästa dag så att man kan omformulera sin strategi. Varje strid har olika huvudman så som att ta över ett visst läger eller försvara ditt eget, men du får mer poäng och belöningar ju mer du utför vid sidan av. Om du råkar dö på slagfältet så får du dock ingenting, så risk vs belöning efter hur kaxig du blir!bladestorm_02Det bör också nämnas att man kan gå samman med andra generaler på kartan för att bilda sig en grymt stor sammansvetsad enhet för att fullkomligt förgöra de stora väktarna i vissa läger. Genom att slå sig ihop så kan man omringa fiender och utlösa en s.k ”Mass Attack” som kanaliserar hela arméns fokus på ett mål. Upp till 4 generaler kan slå sig ihop och då även de enheter som de har med sig, vilket kan resultera i hundratals små soldater som står enade mot en mäktig fiende.

I spelläget Nightmare så fungerar det på ungefär samma sätt fast med en twist: Joan of Arc har blivit ond och för en stor här av gobliner, griffins och cycloper mot mänskligheten. Din legosoldat har ett magiskt svärd som låter denne också styra dessa vidunder och på så viss så finns nu mängder med fler enheter att välja på i en mer fantasyinspirerad upplevelse.

Om jag fick en önskan att slå in så skulle det vara större stöd för multiplayer. Med sådana enorma kartor så hade jag gärna sett möjligheten att spela upp till 4 spelare på samma lag, kanske till och med mot 4 andra spelare på det andra laget. Att springa ensam på det enorma stridsfältet känns ödsligt efter ett tag, trots mängden soldater. Att kunna lägga strategier med sina vänner mot andra spelare eller en uppskruvad svårighetsgrad hade varit en grymt utmanande och belönande känsla. Nu går det förvisso att spela med en vän, men det känns för lite för storleken på kartorna.

Jag skulle säga att Bladestorm Nightmare riktar sig till de som gillar strategi- och/eller krigsspel då det är mer fokus på detta än renodlad action.bladestorm_04

Största +
Snygg mix av RTS och Action
Maktkänsla när man bygger upp armén

Största –
Repetitivt riktigt fort
Stora banor känns ödsliga för ensam spelare

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *