Recension: Resident Evil: Revelations 2

Det är med glädje i rösten jag redan nu kan konstatera det faktum att Resident Evil: Revelations 2 är årets hittills bästa spel. Efter att under ett antal veckor ha avnjutit alla fyra episoderna gång på gång känner jag nu nästintill sorg inom mig att resan är över och jag hoppas mer än något att Capcom tar till sig av lärdomen av vad de gjort rätt denna gång inför Resident Evil 7.

Revelations 2 Review - 3
Episodformatet är inte nytt för serien utan introducerades delvis redan i det hyllade fjärde spelet. Nyheten denna gång var dock att man var tvungen att våndas och vänta en vecka på varje episod om man inte valde att köpa spelet på skiva när alla fyra var släppta och med facit i handen kan jag konstatera att detta format passade serien perfekt. Varje del avslutas som en TV-serie med en cliffhanger samt en kort ”Next time on Revelations 2” och den rent ostiga dialogen förstärker känslan ytterligare.

Det här är verkligen Claire och Barrys spel och tillsammans med följeslagarna Moira och Natalia springer jag runt i allt från ett fängelse till topphemliga forskningsanläggningar och ledorden mellan dessa miljöer är att jag har roligt precis hela tiden. Revelations 2 är inte på något vis lika skrämmande som de första spelen i serien men det behövs heller inte då det levererar på så många andra plan. Detta är inte ett renodlat skräckspel utan snarare en välregisserad actionrökare med några skräckinslag här och där. Även om handlingen inte lär vinna några priser så är det den bästa i serien på många år och att åter får se välbekanta ansikten och nya sådana gör att jag aldrig någonsin tappar intresset.

Spelmekaniken har förbättrats avsevärt i det faktum att du nu kan både röra dig och skjuta samtidigt vilket är en funktion som varit efterlängtad sedan starten. Uppgraderingssystemet från föregångarna är tillbaka och du kan med andra hitta olika ”Parts” som du kan utsmycka vapnen med på olika platser. Även om systemet är otroligt simpelt så känns det som att det verkligen fungerar perfekt då pauserna mellan röjandet är så korta att man knappt hinner hämta andan.

Revelations 2 Review - 2
Bossarna har alltid varit en av seriens starkaste delar och även om Revelations 2 inte innehåller särskilt mycket av den varan så är alla dessa strider riktigt minnesvärda och utmanande. Jag gillar att Capcom gjort så att inte bara en lösning är den rätta utan bossarna kan alltså besegras på ett antal olika sätt beroende på om du är en spelare som hellre satsar på råstyrka och eldkraft än tankeverksamhet.

Det som imponerar mest är dock de skillnader som uppstår beroende på hur du väljer att spela. Då Barrys delar utspelar sig sex månader efter Claires kan du i rollen som den sistnämnda manipulera vissa saker för att göra det lättare för Barry ett halvår senare. I första kapitlet exempelvis finns en viss fälla som kan användas för att blockera en dörr och om du helt struntar i att använda denna så kan Barry hoppa över en hel del springande som involverar att hitta en nyckel och en alternativ väg. Så fortsätter det genom alla fyra episoderna och omspelningsvärdet är därmed högre än någon tidigare del.

Raidläget från förra spelet gör comeback och det är samma som sist. Att onlinedelen inte är uppe vid spelets release är ett klart minus men väl värt att vänta på då det i ärlighetens namn inte är lika kul att ta sig an denna del själv även om favoriterna Hunk och Wesker är spelbara genom DLC.

Revelations 2 Review - 1
Resident Evil: Revelations 2 känns på det stora hela som den där riktigt bra Greatest Hits-plattan som sammanfattar hela seriens karriär där man tagit de bästa beståndsdelarna från varje spel och slängt ihop alltsammans till ett fyra episoder långt äventyr. Det är inte bara årets hittills bästa spel utan även det bästa som hänt serien sedan fyran.

Största +
Claire och Barry är tillbaka med besked
Varierade miljöer och fiender
Extralägena ”Invisible Mode” och ”Countdown Mode” är riktigt utmanande

Största –
Kunde gärna varit längre
Raid går bara spela själv i nuläget

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *