Recension: Persona 4 Arena Ultimax

Den som känner mig väl vet att fightingspel är den genre som utan några som helst tvivel ligger mig närmast hjärtat och med det i åtanke blir jag lika skakig varje gång jag får sätta tänderna i ett nytt spel. Persona 4 Arena släpptes ursprungligen för två år sedan i Europa efter en lång tids försening och lyckligtvis dröjde det inte lika länge innan uppföljaren hittade hit då SEGA plockade upp distributionsrättigheterna.

Persona 4 Ultimax - 1
Persona 4 Arena Ultimax som uppföljaren heter utspelar sig rent storymässigt direkt efter det första spelet som ju faktiskt fick många att undra vem som egentligen låg bakom den mystiska turneringen som samlade rolluppsättningen från Persona 3 och 4 i syfte att slåss mot varandra. Då detta är en uppföljare till ett spel som redan från början var helt briljant kändes konceptet svårt att förbättra men efter bara någon timma i Ultimax värld kunde jag omvärdera den åsikten.

Av naturliga skäl väljer jag att inte avslöja spelets handling i denna recension då den tar upp både incidenter som är vitala för Persona 4 Golden samt mycket annat som man inte räknat med och mitt råd är att ni upptäcker det omfattande storyläget själva. Istället för att välja enskilda karaktärer den här gången kan man istället välja att gå olika vägar för att låsa upp nya delar av handlingen och detta som system skapar en betydligt bättre helhet än i föregångaren då man slipper slussas runt i menyer mellan berättandet. Just själva storyn berättas snarare som en så kallad ”visual novel” än ett renodlat fightingspel då fokus ligger på mycket dialog och mängder av textrutor som ska bläddras igenom i timtal. En som inte är insatt i Personas universum lär förmodligen skippa den här biten helt och hållet då den bara lär kännas sövande men för oss som uppskattar all ”lore” runt spelserien är detta himmelriket.

Självklart innehåller denna välsmakande uppföljare en rad nya karaktärer förutom de som redan fanns i föregångaren och bland dessa finner vi åtta stycken varav tre av dessa är DLC. Det kan tyckas beklagligt att samtliga karaktärer inte är inkluderade från början när de faktiskt ligger på skivan och enligt många är detta ett fult knep av utvecklarna att tjäna in lite extra pengar på fansen. Dock kan jag faktiskt påpeka att både den vansinnige Adachi och Marie som kostar extra är bland seriens absolut bästa karaktärer och väl värda att betala 39kr extra för. I framtiden ska även Margaret släppas som spelbar karaktär och enligt rapporter ska hon vara en av de mest mångsidiga och luriga karaktärerna i hela spelet.

Persona 4 Ultimax - 2
Även musiken har fått sig en uppdatering och inkluderar nu förutom originalsoundtracket även ett antal remixes av den klassiska musiken från Persona 4 Golden. Jag står än idag fast vid att musiken är bland det bästa jag hört i ett spel och den hjälper hela tiden till att förhöja stämningen som är väldigt karakteristisk för just Persona-serien.

Förutom karaktärerna innehåller Ultimax även en hel del radikala förändringar i spelsystemet jämfört med tidigare och bland annat skuggformerna är värda att nämna. En stor del av ensemblen har nu tillgång till en skuggversion av sig själv som saknar Persona men som istället briljerar inom andra områden. Dessa versioner har andra combos och behåller sin mätare över ronderna samt att de har tillgång till en förmåga som ger dom oändligt med mätare under en viss period. I utbyte mot denna förmåga förlorar de den viktiga ”Burst” som andra karaktärer behöver för att bryta sig loss från fiendens attacker och system skapar en form av risk och belöningssystem som är väldigt fascinerande att experimentera med. Det finns även en ny funktion som innebär att du genom att hålla nere fyrkant på kontrollen/arkadstickan kan ladda upp vissa attacker och ge dom andra attribut än tidigare.

Ett av de absolut roligaste nya inslagen är Golden Arena Mode som är en form av blandning mellan fighting och rollspel där din karaktär ska ta sig igenom olika banor med varierande antal våningar och genom att besegra vanliga karaktärer och bossar kan du gå upp i nivå och bli starkare. Du kan även lära dig helt nya förmågor att utrusta karaktären med samt sätta ut erfarenhetspoäng inom olika områden så som styrka, försvar, tur med mera.

Persona 4 Ultimax - 3
Persona 4 Ultimax är en uppföljare som gör i princip allting rätt och förbättrar samtliga aspekter av originalet. Nya spellägen, nya karaktärer, ny musik och en ny handling gör att detta utan några som helst tvivel är årets bästa fightingspel och Arc System Works bevisar än en gång att de är kungar på fightingspelstronen jämte Capcom.

Största +
Förbättrat spelsystem
De nya karaktärerna tillhör seriens bästa
Musiken är underbar

Största –
Tre av de nya karaktärerna måste köpas som DLC

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *