Recension: Grand Theft Auto V (PS4)

När Grand Theft Auto V släpptes till PlayStation 3 för lite mer än ett år sedan hyllades det av pressen och spelare världen över och att Rockstar återigen lyckats gjorde knappast någon förvånad. Nu är den uppdaterade versionen här till nästa generations konsoler med en rad förbättringar till ett spel som var mästerligt redan från början.

Denna text är en uppdaterad version av den jag skrev för ett år sedan då spelet i grunden är samma men den har självfallet uppdaterats för att reflektera just PlayStation 4-versionen av spelet mer.

GTA V PS4 - 3
Förväntningarna på Rockstars femma har varit minst sagt skyhöga och även om jag till skillnad från många andra inte blev helt såld på fyran så var det med stor nervositet jag stoppade in skivan i min konsol. Mitt största problem med det fjärde spelet var att jag alltid jämfört det med Vice City, min personliga favorit och där hade det inte mycket att sätta emot i min mening då fyrans karaktärer kändes mycket blekare och spelvärlden inte alls var lika intressant. När jag fick reda på att femman skulle utspela sig i San Andreas så blev jag plötsligt oroad då det spelet enligt mig var ett av de sämre i serien men det visade sig snart att min oro varit helt obefogad.

Grand Theft Auto V har som sagt hela tre stycken spelbara karaktärer som de flesta nog känner till vid det här laget: Michael, Franklin och sist men inte minst Trevor. Alla dessa kommer från helt olika kulturer och samhällsskikt vilket gör att de skapar en form av kontrast och dynamik mellan varandra, ett smart drag av Rockstar om ni frågar mig. Michael är den pensionerade bankrånaren som vill dra sig tillbaka och leva ett stillsamt liv med sin familj som hatar honom men som ändå lyckas dras tillbaka in i den kriminella världen, Franklin är en svart man uppväxt i den fattiga förorten men som ändå lyckats klara sig på grund av att han är smartare än genomsnittet och Trevor är en helt psykotisk men ändå älskvärd bondlurk ute på vischan som gillar att knarka och utföra diverse våldsdåd mot sina intet ont anande medmänniskor.

Det ska sägas redan nu att karaktäsgalleriet är i världsklass och alla tre karaktärerna är mästerligt porträtterade av sina röstskådespelare. Att spelet innehåller en hel del klyschor är ett medvetet val av Rockstar och är en drift av både den digitala värld vi lever i samt en rad olika filmer och även spel samt annan media. Spelet börjar med att Michael sitter hos sin psykolog och beklagar sig om sina taskiga familjeförhållanden med en fru och son som avskyr honom som pesten och han berättar om sin längtan efter svunna tider då han var en framgångsrik yrkeskriminell, ett karrirärsval som han helst önskade att hans son tog efter. Några minuter senare träffar han Franklin ute på gatan som frågar efter en adress och då får vi plötsligt stiga i den unge biltjuvens skor istället. En bit in i spelet träffas självklart alla tre karaktärerna och det är inte förrän dess som spelet börjar på allvar då många av de olika uppdragen går ut på att man ska växla mellan karaktärerna då de har olika unika egenskaper. Michael är exempelvis en duktig skytt och kan sakta ner tiden i bästa Max Payne-anda, Franklin kan köra bil som en dåre och även han sakta ner tiden och därmed navigera trafiken med lätthet och Trevor kan göra extremt mycket skada och ta emot mer stryk när hans förmåga är aktiverad.

GTA V PS4 - 2
Då tidigare spel i serien har haft en uppdragsstruktur som mest gått ut på att döda ett visst antal personer eller köra bil på vansinniga vis så är femman en nytändning på den punkten då uppdragen är betydligt mer varierade. Vi får bland annat råna värdetransporter, hjälpa en paparrazifotograf, åka ubåt och planera olika stötar. Ovan nämnda exempel är bara en bråkdel av vad Los Santos har ett erbjuda dig som spelare och när du inte är ute på uppdrag så finns det en rad olika aktiviteter att ägna sig åt precis som i föregångarna. Du kan bland annat spela golf, tennis, gå på strippklubb, hoppa fallskärm, flyga helikopter, smuggla droger och vapen med mera. Det som är så härligt med spelet är att vart du än går så finns det alltid något att sysselsätta sig med och jag har aldrig sett maken till en så pass levande spelvärld som just Los Santos. Det är en enorm prestation att varje liten sidoaktivitet och beståndsdel av Grand Theft Auto V är så pass genomtänkt och roande, något som inte alltför många spel kan skryta med. I största mån känns detta som om Rockstar hade slängt ner allt sitt kunnande och allt de lärt sig genom åren i en stor gryta och rört om.

Även bilfysiken känns klart förbättrad jämfört med fyran och här har samtliga fordon en mycket större tyngd och känns inte alls lika sladdriga som tidigare. Nu är ju knappast spelet en realistisk bilsimulator och det försöker ej heller att vara det men i princip allt som rör fordonen känns mycket verkligare den här gången. Förutom bilarna så kan du även åka motorcykel, vattenskoter, cykla, flyga helikopter och ratta i princip alla fordon du kan tänka dig. Det går även att besöka någon av stadens många bilhandlare för att ”pimpa” det fordon du redan har för att sedan spara dom i ditt garage. Vid lanseringen av Grand Theft Auto V släppte Rockstar även en app till iOS där du kan uppgradera dina bilar om du skulle vara på resande fot för att sedan ladda upp dom till spelet, i denna app kan du även träna Chop, den argsinta Rottweiler som figurerar under en rad uppdrag.

En av de största nyheterna i PlayStation 4-versionen är möjligheten att kunna se spelet ur karaktärens synvinkel och när detta utannonserades var jag en av många som tvivlade starkt på hur det skulle fungera men lyckligtvis klarar Rockstar av även detta med bravur. Los Santos får helt nytt liv i förstapersonsläget och det känns faktiskt i mångt och mycket som ett helt nytt spel tack vare detta inslag.

GTA V PS4 - 1
Den satiriska humor som präglat spelserien sedan start är nu ännu starkare än någonsin och femman är helt klart det mest humoristiska spelet i serien då det drivs med allt från Facebook, Apple, Fifty Shades of Grey till USA:s infrastruktur. Även om spelet är våldsamt så är det hela tiden med glimten i ögat och jag fann mig själv sitta och skratta högt hur många gånger som helst under min resa genom Los Santos. Du kan via din mobiltelefon i spelet gå ut på ett slags låtsasinternet via den inbygga webbläsaren och här finns det hur mycket detaljer och material som helst att gotta sig åt och jag fann mig själv sittandes med detta långa stunder emellanåt. Det finns till och med renodlade TV-serier som är specialgjorda för spelet att gotta sig åt emellanåt och detta säger inte lite om vilken ambition Rockstar har haft under skapandet av spelet.

En stor del av Grand Theft Auto-serien har alltid varit musiken som spelas när man åker omkring och även här har Rockstar fått ihop ett imponerande soundtrack med bland annat Johnny Cash, Robyn, Dr. Dre, Def Leppard med flera. En av mina största synpunkter på PlayStation 3-versionen var att soundtracket var något av en besvikelse då det i mitt tycke inte var tillräckligt varierat. Inför den här versionen har Rockstar slängt in över 100 nya låtar utspridda på de nya radiostationerna och det ger verkligen spelet ett stort lyft. Bland annat den klassiska dängan ”Danger Zone” finns med och det om något borde räknas som positivt.

När det kommer till grafiken har Rockstar förbättrat i stort sett allting från karaktärsmodeller till texturer och höjt upplösningen vilket gör att spelet nu rullar på i 1080p med trettio bildrutor per sekund. Spelet var imponerande redan på PlayStation 3 och lyckas återigen imponera då det står sig som ett av konsolens snyggaste spel hittills.

GTA V PS4 - 4
Grand Theft Auto V var ett förra generationens absolut bästa spel och det är fortfarande bäst även till den nya. Jag har svårt att se hur Rockstar skulle kunna toppa detta men jag lär bli förvånad igen nästa gång de släpper ett spel. Spelet sammanfattar i princip allting jag älskar med TV-spel: ett skönt karaktärsgalleri, slagkraftig humor, bra handling, ett omfattande soundtrack och en öppen spelvärld. Är du minsta intresserad av spel överhuvudtaget så gör dig själv en tjänst och köp detta omgående även om du bara ska köpa ett enda spel i år.

Största +
Spelet var i grunden fantastiskt och är nu ännu bättre
Förstapersonsvy som fungerar över all förväntan
Låtlistan har fått nya tillskott

Största –
Hur ska Rockstar lyckas leva upp till detta i en uppföljare?

10av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *