Recension: Surgeon Simulator Anniversary Edition

Häromdagen skrev jag en recension av spelet Hohokum. Jag sa att det var svårt att betygsätta då det vrider och vänder på definitionen av vad ett spel egentligen kan vara. Surgeon Simulator Anniversary Edition är också svårt att betygsätta, men av helt andra anledningar. Livet som kirurg i verkligheten är säkerligen inte lätt. Jag kan inte ens föreställa mig hur det känns att ha en annan människas liv i mina händer samtidigt som jag med skalpell försiktigt skär upp magsäcken. Vad jag däremot vet med största säkerhet är att Surgeon Simulator är så långt från verkligheten man kan komma. Spelets olika operationer slutar allt som oftast med att min patient har fått lungan ersatt av en matlåda, hans nya hjärta har flugit ut genom fönstret och hans ansikte har haft intim kontakt med en bensåg. Surgeon Simulator är nämligen så fullkomligt urflippat och galet att blotta tanken på att försöka spela det seriöst lämnar min hjärna på ett par sekunder.

Surgeon-Sim-screen-1

Upplägget är väldigt enkelt: jag ska utföra en viss typ av operation i en speciell miljö. Inledningsvis handlar det om vanliga operationssalar men innan jag vet ordet av befinner jag mig i en åkande ambulans eller till och med i tyngdlöshet!

Miljöombytena leder till att operationerna blir allt mer bisarra och det hela hjälps inte av kontrollschemat, som lyckas vara både simpelt och otroligt avancerat på en och samma gång. Det krävs nämligen fingerfärdighet och att jag är stadig på hand för att kunna utföra ens de enklaste uppgifter. Att lyfta upp ett föremål från ett bord må vara enkelt i verkligheten men i Surgeon Simulator blir det en utmaning värdig självaste Herkules. Kontrollschemat använder en rad olika knappar samt gyro-funktionen i DualShock 4, bara för att göra det ytterligare lite svårare.

Surgeon-Sim-screen-4

Resultatet är något av det mest hysteriskt dråpliga jag någonsin upplevt i ett spel. Skrattattackerna är aldrig långt borta när jag desperat försöker utföra operationer. En ytterligare utmaning för mig blir att betygsätta ett spel där kontrollen är medvetet dålig. Kan jag klaga på kontrollen när det är ett medvetet val? I slutändan tycker jag att jag inte kan göra det. Utvecklarna har valt att göra kontrollen smått omöjlig att bemästra och det är därifrån spelets charm kommer.

Surgeon Simulator kommer aldrig att vinna några priser för sin grafik eller benämnas för sina produktionsvärden. Däremot lär det bli ihågkommet under en lång tid som ett av de bästa partyspelen som släppts till PlayStation 4. Att tillsammans med ett gäng kompisar försöka genomföra hjärttransplantationer är inte så vidrigt som det låter, utan snarare hysteriskt roligt.

Surgeon-Sim-screen-2

Det är sannerligen inte ett spel för alla. Vissa kommer att tröttna på det luriga kontrollschemat och avfärda spelet som skräp. Detta är dock ett misstag då Surgeon Simulator är en liten pärla.

Största +
Hysteriskt roligt
Kreativ användning av DualShock 4

Största –
Kan bli lite långtråkigt vid längre spelsessioner

8av10

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *