Recension: Diablo III: Reaper of Souls

diablo_3Det är något visst med Blizzards spel som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Oavsett om det gäller nyare iterationer som Hearthstone: Heroes of WarCraft eller StarCraft II finns där något som gör att jag som spelare alltid återvänder och finner nya saker att glädjas åt. Blizzard har helt enkelt funnit det perfekta receptet på att göra spel så beroendeframkallande som möjligt och det fick jag återigen erfara för ett år sedan när jag recenserade Diablo III till PlayStation 3.

De som spelar på OS X eller Windows har under en tid kunnat glädjas åt expansionspaketet Reaper of Souls och detta är en av anledningarna till att spelet släpps igen till PlayStation 4. Dock är denna expansion bara en liten del av den nya upplevelse som erbjuds då i princip det mesta är omgjort från grunden när det gäller själva spelmekaniken och nya funktioner.

Reaper - 1
Den mest betydande skillnaden är självfallet att spelet numera körs i 1080p med 60 bildrutor per sekund och det gör verkligen skillnad då det är det första som slår mig då jag besöker helvetet igen tillsammans med min nyskapade kvinnliga Crusader. Det hela ser helt fantastiskt snyggt ut och bilden har en följsamhet som inte PlayStation 3-versionen ens kunde komma i närheten av och det spelar ingen större roll om det är femtio fiender eller fem på skärmen då allt rullar lika fint oavsett vad som sker.

Blizzard är ett relativt nytt företag när det gäller utveckling av konsolspel men det är absolut inte någonting som märks då de besitter en fingertoppskänsla som många andra bara kan drömma om när det gäller utformningen av gränssnittet och själva anpassningen till handkontroll från mus och tangentbord. Hade jag inte vetat bättre hade jag inte ens känt av att spelet först utvecklats till datorer då det känns helt naturligt att styra med Dual Shock 4.

Den nya klassen är som sagt Crusader vilket kort och gott är en kristen riddare som blandar helande magier med ren råstyrka och denna karaktär blev snabbt min personliga favorit i spelet tillsammans med Demon Hunter. Att kunna framkalla en häst i syfte att transportera sig över slagfältet är fantastiskt roligt och är lika användbart som det ser häftigt ut. Mycket av de besvärjelser Crusader använder sig av är så kallade ”area of effect-spells” vilket kort och gott innebär att klassen bäst används för att kontrollera större grupper med fiender och försvaga dessa.

Reaper - 2
Det andra nya stora tillskottet till denna version är det så kallade ”Adventure Mode” som låses upp först när du klarat av själva kampanjen och det är även här större delen av din tid kommer att spenderas. Genom att ta dig an olika ”Bounties” som kort och gott är mindre uppdrag kan du erhålla både värdefulla erfarenhetspoäng samt bättre utrustning än vad du stött på i kampanjen. Detta är ytterligare en aspekt som bidrar till att göra spelet mer beroendeframkallande än konkurrensen.

Kort och gott är Reaper of Souls ett utmärkt tillskott till ett spel som var fantastiskt redan från början. Tillsammans med vänner antingen i soffan eller via PlayStation Network finns det i dagsläget få spel som smiskar Diablo III på fingrarna och jag har en känsla av att det lär förbli så en lång tid framöver.

Stefans andra åsikt:

Jag vill bara börja med att konstatera att det här spelet är ett mästerverk för alla som gillar action-RPG eller dungeon crawlers. Känslan av att spela i 60 fps och 1080p är otrolig, speciellt när det är fullt med karaktärer på skärmen. Jag testade att ösa på med så många minions som jag kunde med min Witch Doctor  (vars förmåga bland andra är att frammana olika monster) i strider där det redan fanns mycket fiender. Resultatet blev positivt: inte en enda gång så droppade fpsen eller på något vis saktade ner systemet, det flöt på i ett väldigt kaos!

Själva spelet är sig likt fast med nya fiender och utvecklad story, samt den nya classen Crusader som påminner om paladinen från Diablo II. Det finns mängder med loot att samla på sig och flera svårighetsgrader att utmana sig själv med. Om du har vänner som också spelar så finns det chans att det droppar gåvor som du kan skicka till dem, dessa består utav ett slumpmässigt legendariskt föremål som dyker upp i vännens brevlåda.

Reaper - 3
Även lokal co-op fungerar utmärkt och man behöver inte bli osams om looten som droppar eftersom spelet automatiskt fördelar ut den till de olika spelarna. Det betyder att även om jag plockar upp något som tillhör spelare 2 eller 3 så hamnar detta i dennes inventory.  Det som kan sega ner den lokala delen är menyn, då den täcker för alla som spelar på samma konsol om en person vill byta ut sina föremål eller skills. Man kan komma undan litegrann genom att använda sig utav genvägen för items (upp på styrkorset) för att inte öppna menyn fullt ut, men där får du heller inte en full jämförelse mellan det nya föremålet och det du redan har.
Sammanfattningsvis så är spelet grymt kul och jag har verkligen suttit fastnaglad framför TV:n för att samla på mig mer grejer och spela tillsammans med andra för att ta mig an svårare och fler fiender.

Största +
Högre upplösning och bilduppdatering
Mer av allt
Adventure Mode

Största –
Att organisera sina prylar är bökigt lokalt

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *