Recension: The Last of Us Remastered

Det är lustigt egentligen hur fort tiden går. Det är blott ett år sedan jag startade min resa tillsammans med Ellie och Joel och när jag nu påbörjat den igen känns det som det var igår. ”Tiden läker alla sår” sägs det, i det här fallet trodde jag inte det fanns några sår att läka då jag utsåg The Last of Us till ett av världens bästa spel i min recension.

Tiden har dock förändrats mer än vad jag trott i och med den här nyversionen och en sak ska jag göra klart direkt: The Last of Us Remastered är inte lika bra som The Last of Us.

Remastered - 1

Det är sällan man får uppleva så här pass fina berättelser i spelform och Naughty Dog visade att man återigen var en utvecklare att räkna med, en utvecklare som bemästrade vilken genre de än gav sig på om det så gällde att resa världen runt på äventyr med Nathan Drake eller åka go-kart med Crash Bandicoot. The Last of Us visade sig dock snabbt vara studions mest mogna äventyr hittills och det lyckades beröra mig och många andra på känslomässiga plan vi knappt trodde vara möjliga när det kom till interaktiv underhållning.

Det är svårt att beskriva för en som inte spelat The Last of Us just vad det är som gör äventyret så magiskt. Skulle jag använda ett enda ord skulle det bli ”helheten” för oavsett vilken aspekt man skrapar på känns varje beståndsdel rätt sammansatt. Det finns spel som släpptes för 20 år sedan som folk minns som om det vore igår och jag är övertygad om att The Last of Us kommer vara ett sådant spel om lika lång tid, ett spel som helt enkelt definierade en hel konsolgeneration.

Inför lanseringen av den här versionen hade Sony uppenbarligen forskat och kommit fram till att stora mängder av PlayStation 4-ägarna inte hade upplevt äventyret innan och ansåg detta som skäl nog att släppa spelet en gång till. Jag är fast besluten att hålla med om att detta var helt rätt beslut att ta då en stor del av publiken skulle gått miste om en kulturgärning av sällan skådat slag om de struntat i det. Naughty Dog intygade dock tidigt att detta inte skulle bli en slarvigt portad version som de slängt ihop på några veckor utan detta var ett projekt som man minsann hade arbetat med ända sedan den första versionen blev klar. Efter att ha spenderat helgen tillsammans med Joel och Ellie ytterligare en gång så är jag fullt benägen att hålla med.

Remastered - 3

Remastered är ett handverk som i princip är det mest imponerande Naughty Dog gjort hittills i sin karriär. Det kanske låter konstigt tycker en del då spelet ursprungligen släpptes för ett år sedan men då det i min mening mångt och mycket var det perfekta spelet redan för ett år sedan så lyckas de här förbättra det ytterligare vilket bör anses vara en bedrift.

Den största nyheten är förstås upplösningen på 1080p samt att Joel knatar runt i 60 FPS största delen av äventyret. Den högre bilduppdateringen gör verkligen att Remastered känns som att uppleva spelet med helt nya ögon då allt blir så otroligt mycket mer följsamt. Jag tyckte inte bilduppdateringen var dålig i PlayStation 3-versionen men efter att ha testat detta skulle jag aldrig någonsin kunnat gå tillbaka.

Även ljudet har fått sig en rejäl makeover då den insatte får en hel panel med diverse ljudinställningar att pilla med som sträcker sig allt från avståndet mellan dina högtalare till volymen. För den med en rejäl ljudanläggning (vilket rekommenderas till detta spel) är detta närmast himmelriket. Naughty Dog har alltid varit ett föredöme när det gäller ljudmixar i spel men här tar man det ett steg längre. Möjligheterna att konfigurera gör att ljudet perfekt anpassas till rummet man sitter i och det gör verkligen skillnad då Remastered även levererar en ljudupplevelse helt överlägsen originalspelet.

Remastered - 2

Med på skivan följer självfallet också allt nedladdningsbart material som släppts inklusive det smått fantastiska Left Behind. Det unika flerspelarläget är också tillbaka och det fungerar bättre än någonsin tidigare tack vare den ökade bilduppdateringen. Naughty Dog har dessutom lovat att släppa mer material i framtiden vilket tyder på att detta lär vara ett spel som rullar på Sonys servrar en lång tid framöver.

Även om du tidigare spelat The Last of Us tycker jag nylanseringen är enormt prisvärd både med tanke på alla förbättringar som gjorts samt att allt tidigare släppt innehåll är med från början.

Ni kanske minns inledningen av texten? Den med att nyversionen inte skulle vara lika bra som originalet? Det stämmer, det är den inte. The Last of Us Remastered är bättre.

Största +
Samma fantastiska äventyr som för ett år sedan
Bilduppdateringen gör skillnad
Otroligt vacker grafik
Allt innehåll är med från början

Största –
Remastered får oss att längta ännu mer efter en uppföljare

10av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *