Recension: One Piece Unlimited World Red

Den i Japan omåttligt populära mangan och animen One Piece har blivit spel ett flertal gånger tidigare. Men frågan är om resultatet någonsin blivit lika lyckat som i One Piece Unlimited World Red?

One Piece är en serie som inte direkt är känd för sin lågmälda ton eller realistiska karaktärer. Nej, det mesta är nämligen spritt språngande galet med en huvudkaraktär som kan töja sina lemmar likt Mr Fantastic, tvättbjörnar med förvandlingsförmågor och allt annat mellan himmel och jord.

Detta har utvecklarna bakom One Piece Unlimited World Red tagit väl vara på, då spelet redan från början är fullkomligt bananas, om ni ursäktar uttrycket. Det känns som att någon har tagit DNA från spel som The Legend of Zelda: The Wind Waker, Naruto: Rise of a Ninja och Kingdom Hearts och sedan klonat fram ett spel som de sedan kört i en mixer tillsammans med diverse märkliga svampar.

wj28_EN_difficultMode_04_1402068155

Resultatet är lika fascinerande som det är underhållande och One Piece Unlimited World Red är definitivt en av årets hittills största överraskningar för mig. I rollen som piraten Monkey D. Ruffy (ibland känd som ”Luffy” i västerländska översättningar) ger jag mig ut på äventyr tillsammans med en rad minst sagt udda följeslagare. Det vankas mängder av strider, gigantiska bossar och faktiskt en spännande historia.

Stridssystemet påminner en del om Kingdom Hearts eller Tales of-serien. Det handlar alltså om slagsmål i realtid där jag bygger kombos och laddar upp specialattacker på löpande band. Jag kan dessutom när som helst byta till någon av mina följeslagare för att utnyttja deras förmågor i strid.

OPUWR_Mar20_14_1397746248

När jag inte pucklar på fiender av olika slag kan jag utforska den lilla ön jag anländer till i spelets inledning. Allt eftersom spelet fortgår kan jag bygga fler byggnader som i sin tur ger mig tillgång till nya uppdrag och annat. Detta tillskott är ett trevligt avbrott från alla strider. Utöver kampanjen finns det även ett välgjort Colusseum-läge för den som hellre fokuserar på striderna.

Som en liten bonus har seriens skapare Eiichiro Oda varit involverad i utvecklingen av spelet och har bland annat hjälpt till med handlingen och dessutom skapat en rad nya originalkaraktärer specifikt för spelet. Detta märks tydligt om du är bekant med serien sedan tidigare och de nya karaktärerna passar väl in i seriens universum och känns faktiskt riktigt välgjorda.

wj28_EN_difficultMode_07_1402068157

Det finns inga möjligheter att välja engelskt tal i spelet utan alla röster är på japanska. Vissa kanske stör sig på detta, men personligen föredrar jag originalrösterna. Något som däremot är lite trist är att karaktärerna inte rör på munnarna när de pratar. De fastnar bara i ett visst ansiktsuttryck samtidigt som dialogen spelas upp. Det är lite underhållande första gången, men efter ett tag känns det mest som ett billigt knep från utvecklarna.

Om du väljer att utforska rejält i One Piece Unlimited World Red kommer du att ha fullt upp under en lång tid framöver. Spelet är nämligen formligen sprängfyllt med saker att göra. Vissa är obligatoriska, andra valfria men det är inte mycket innehåll här som känns tråkigt eller överflödigt. Om du däremot väljer att bara rusa genom handlingen kan du vara klar på drygt 10 timmar, men då går du miste om väldigt mycket.

OPUWR_15_1397746242

One Piece Unlimited World Red är inte ett spel som kommer att tilltala alla. Men de som är bara lite nyfikna på serien borde definitivt ge det en chans. Spelet är roligt, välgjort och även riktigt snyggt, med vackra animationer och skarp, färgglad grafik som bär fanan stolt efter föregångarna i manga- och animeform.

Jag blev ärligt talat väldigt positivt överraskad av One Piece Unlimited World Red då jag vid första anblick trodde att det skulle vara ett generiskt licensspel. Men jag har aldrig varit så glad över att ha fel, då spelet är snudd på briljant hela vägen igenom.

Största +
Grafiken fångar känslan från serien perfekt
Härligt intensivt stridssystem
Mängder av saker att göra

Största –
Sparsmakat med ansiktsanimationer under dialog
Kampanjen hade gärna fått vara några timmar längre

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *