Recension: Valiant Hearts: The Great War

defaultps4

Den 28 juli i år är det 100 år sedan första världskriget bröt ut. Ett fruktansvärt krig där drygt 20 miljoner människor, soldater såväl som civila, miste livet. Ubisoft har nu valt att tackla denna fruktansvärda period i mänskligheten i Valiant Hearts: The Great War.

När Ubisoft skildrar första världskriget gör de det dock inte med ett gevär i högsta hugg. Nej, Valiant Hearts är något så annorlunda som ett krigsspel där jag hjälper folk mer än jag skadar dem.

Genom den drygt fem timmar långa kampanjen följer jag fyra människor som alla blir indragna i kriget av olika anledningar. Någon är frivillig, någon värvas mot sin vilja, omständigheterna är olika men det genomgående temat är detsamma. Alla kämpar för någon annan, det handlar nästan aldrig om karaktären jag för tillfället spelar, utan om vem de kämpar för. Alltihop knyts samman av en hund, som interagerar med samtliga karaktärer.

Valiant Hearts: The Great War_20140620010629

Mänsklighet, kärlek och vänskap är tre ledord i Valiant Hearts och dessa förverkligas med den kanske vackraste presentation jag upplevt i något spel. Den grafiska presentationen är förtrollande med sin handritade grafik och den stämningsfulla musiken är faktiskt ännu bättre.

Handlingen lämnar dock en del att önska. Den är funktionell, men inte så djupgående som jag hoppats på. Jag bjuds på några korta filmsekvenser då och då till ljudet av en stämningsfull berättarröst, men sett till vad som faktiskt sker i handlingen är det en liten besvikelse.

Valiant Hearts: The Great War_20140620005023

Spelets huvudsakliga antagonist är dessutom en ganska lam karikatyr av en högt uppsatt tysk militär och det rimmar lite illa med de spelbara karaktärerna, som alla känns betydligt mer mänskliga och realistiska.

Som sagt, istället för att rusa omkring med skjutvapen i högsta hugg har spelet ett betydligt lägre, stillsammare tempo. Det lyckas med konststycket att vara intensivt och harmoniskt på en och samma gång. Kriget dånar i bakgrunden och soldater faller som furor omkring mig, men jag känner mig aldrig stressad eller att det kliar i avtryckarfingret.

Valiant Hearts: The Great War_20140618180146

Istället är det olika typer av pussel som är spelets melodi. Vill man vara kritisk handlar det nästan uteslutande om att leta upp ett  föremål och sedan använda det för att få ett nytt, men utvecklarna har skapat sådan variation i pusslen att jag sällan blir uttråkad.

Vissa pussel faller in i kategorin ”Trial and Error”, men det sker inte tillräckligt många gånger genom äventyret för att leda till någon större irritation. Det är lätt att ha överseende med små brister när spelet överlag är så välpolerat.

Valiant Hearts: The Great War_20140619202609

Valiant Hearts: The Great War är inte ett perfekt spel på långa vägar. Det finns en rad element som är lite störande, som handlingen och porträtteringen av skurken. De få bosstrider som finns känns också lite malplacerade, tyvärr.

Men även med dessa problem är Valiant Hearts ett briljant, stämningsfullt äventyr som alla bör uppleva. Det tar krigsspelet och vågar göra något radikalt annorlunda. Själva spelupplägget är inte revolutionerande, men sättet det genomförs på i en första världskrigsmiljö är smått fantastiskt. Årets hittills bästa krigsspel är ett faktum.

Största +
Charmiga karaktärer med personlighet
Presentationen är oöverträffad
Flera smarta pussel

Största –
Lite mycket Trial and Error med vissa pussel
Skurken är en karikatyr

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *