Recension: Monster Monpiece

defaultvita

Monster Monpiece är ett strategiskt, kortbaserat rollspel till PS Vita med ett minst sagt udda upplägg. Är detta värt din tid eller bör du slänga korten på hög?

Monster Monpiece har ett viktigt element som talar för sig, nämligen den grundläggande spelmekaniken. Det är som sagt ett kortbaserat strategirollspel, där jag varje runda i en match väljer ett nytt kort att placera på spelplanen, som består av ett rutnät med 3×7 rutor. Jag och min motståndare har nio rutor var i varje ände att börja på, sen gäller det att antingen totalt dominera motståndaren eller förstöra deras bas.

Monster Monpiece 3

Upplägget är byggt kring mana, som används för att spela ut nya kort. Ju starkare kort, desto mer mana krävs det och jag får ny mana varje ny runda. Om jag vill kan jag välja att inte spela ut ett kort och på så sätt spara ihop lite extra mana till nästa runda.

Spelsystemet är kort och gott smått briljant. Det är varierande, spännande och framförallt kul att spela. Upplägget öppnar upp för mängder av möjligheter och taktiskt agerande. Ska jag spela ut en ny krigare eller kombinera två kort för att få fram en starkare karaktär? Ska jag satsa på en helare bakom frontlinjen eller kanske en bågskytt som kan anfalla från större avstånd? Det finns många alternativ att utforska vilket gör att spelet känns intressant hela tiden.

Åtminstone under matcherna. På andra områden visar det sig att Monster Monpiece har en hel del brister. Handlingen är till exempel bedrövligt tråkig. Extremt långa dialogstycken bryter av spelandet och gör att det kan dröja många minuter innan jag är igång med nya matcher. Detta drar ned tempot något fruktansvärt och det faktum att handlingen är överdrivet komplicerad och klyschig gör inte saken bättre.

Monster Monpiece 2

Kortfattat handlar det om ett gäng tjejer på en speciell skola, som paras ihop med ett gäng kvinnliga monster (som ser ut precis som människor, men med svansar, långa öron och liknande) för att tävla tillsammans och bli starkare. Spelets huvudkaraktär är väldigt blyg och försynt och vågar inte lita på sina förmågor fullt ut. Därför paras hon ihop med ett av de kaxigare monstren som har rejält med attityd.

Kort därefter slutar jag ärligt talat att bry mig och fokuserar istället på kortspelandet. Det vill säga, tills det är dags att uppgradera mina kort. Då rasar nämligen allt bra som Monster Monpiece byggt upp tills dess.

Systemet för att uppgradera mina kort är nämligen inte bara dumt, det är rent idiotiskt, sexistiskt och något som förstör spelet fullständigt. Låt mig förklara.

För att uppgradera mina kort (som alla innehåller bilder på tjejer i mer eller mindre utmanande poser) måste jag hålla Vitan på högkant för att få fram en bild på utvalt kort/utvald tjej. Sedan gäller det att nypa, gnugga och smeka karaktären på diverse delar av kroppen. Genom att utföra rätt rörelse på rätt kroppsdel fylls en mätare på och när den når maxnivå uppgraderas karaktären.

Monster Monpiece 1

Som om inte tafsandet vore nog symboliseras uppgraderingen även med att karaktären tappar en stor del av sina kläder. För det är ju så att man måste klä av sig för att bli starkare, eller hur?

Hela det här systemet är så ofantligt urdumt att jag skäms för utvecklarna och folk som kommer att spela Monster Monpiece. Det är riktigt tråkigt att ett spel med så många bra idéer ska fälla sig självt med billiga knep för att locka spelare. Låt spelmekaniken tala för sig själv istället för att använda lättklädda mangabrudar med överdimensionerade bihang.

Monster Monpiece börjar dåligt, blir för ett ögonblick riktigt bra bara för att sedan raseras totalt av minst sagt tvivelaktiga designval. Trots en bra grundläggande spelmekanik bör ni hålla er borta från det här spelet.

Största +
Spelsystemet är riktigt bra!
Djupt och fullt av strategiska möjligheter

Största –
Tafsa på mangabrudar för att uppgradera? NEJ TACK!
Handlingen är sömnframkallande

3av10

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *