Topplista: Spelvärldens bästa kvinnor

defaultps3Här på PSSverige vill vi uppmärksamma den Internationella Kvinnodagen på vårt egna sätt. Detta genom att lista våra absoluta kvinnliga favoritkaraktärer genom spelhistorien.

Vi har genom åren fått se en lång rad kvinnliga spelkaraktärer, från Ms Pac-Man till Elizabeth från BioShock. Nu har David och Joel på redaktionen valt att skapa sina två individuella listor över de kvinnliga spelkaraktärer som påverkat dem allra mest.

David är först ut med sin lista och detta inlägg kommer att uppdateras senare i dag med Joels egna lista. Kommentera gärna och säg vad ni tycker!

Davids Topp-5

Tomb Raider

5. Lara Croft

Om det finns någon kvinnlig spelkaraktär som är ett MÅSTE på en lista av detta slag så är det Lara Croft. Visst, hon nådde berömmelse genom en programmeringsmiss som gav henne onaturligt stora bröst, men sedan dess har Lara etablerat sig själv som en av de starkast lysande stjärnorna på spelens himlavalv. Hon kan stolt ställa sig vid sidan av legendariska äventyrare som Indiana Jones och Nathan Drake, men frågan är om Lara inte är snäppet coolare än båda dessa herrar?

BG&E

4. Jade

Jade är lite av en underdog på den här listan. Det var få som spelade Beyond Good & Evil när det släpptes, vilket innebär att många missade en av de starkaste kvinnliga karaktärer som spel någonsin introducerat. Hon är en karaktär som visar både en typ av handlingskraft, viljestyrka och medkänsla som få kvinnliga spelkaraktärer förädlats med år 2003. Än i dag förblir hon en förebild och mall som andra kvinnliga spelkaraktärer bör eftersträva. Nu väntar jag bara otåligt på den mytomspunna uppföljaren.

FemShep

3. Commander Shepard

Mass Effect-trilogin är inte den första spelserien som låter en välja mellan en manlig eller kvinnlig protagonist. Men det är kanske först med att göra det på helt lika villkor. Båda versionerna av karaktären kan ha precis samma bakgrund, samma färdigheter och förälska sig i samma personer (med vissa undantag). BioWare har i ”FemShep” skapat en odödlig sci-fi-hjältinna som ingen i galaxen skulle våga bråka med.

The Last of Us - 1

2. Ellie

The Last of Us är ett mästerverk, det kan vi nog alla vara överens om. Under nästan hela spelet kontrollerar vi Joel, en man som plågas av sin dotters död. Men spelets verkliga stjärna är flickan Ellie, som följer Joel genom hela spelet. Skådespelerskan Ashley Johnson levererade ett oförglömligt porträtt av en karaktär vars djup och nyanser saknar motstycke i spelvärlden. I expansionen Left Behind fick vi se ännu en sida av Ellie och karaktären blev därför ännu bättre.

Chie Satonaka

1. Chie Satonaka

Samtliga karaktärer på den här listan har lyckats skapa en relation till mig på ett eller annat sätt. Men Chie Satonaka från Persona 4 Golden är den första karaktären som känts som en riktig människa. Hon undviker att hamna i facket ”sexig skolflicka” som många japanska karaktärer riskerar att göra. Chie är en självständig kvinna som älskar kött och Kung Fu-filmer och som går sin egen väg och gör vad som helst för sina vänner. Därför är hon alltid min självklara följeslagare när jag återvänder in i de många dungeons som Persona 4 Golden erbjuder och min favorit av alla kvinnliga spelkaraktärer genom tiderna.

Nu har turen kommit till Joel att lista sina fem favoritkaraktärer och det visar sig att listan ser något annorlunda ut än Davids.

Joels Topp-5

Chun Li

5. Chun Li

Fightningvärldens kvinnliga debutant står sig än idag som en av de starkaste kvinnliga karaktärerna. Inte nog med att hon kan sparka blixtsnabbt och ge Ryu och gänget smisk på truten, hon är dessutom den rankingmässigt bästa karaktären i Street Fighter III tillsammans med Ken. Ingen kan väl glömma den klassiska duellen mellan Daigo Umehara och Justin Wong och även om Chun Li förlorade den matchen så visade hon att hon är en kraft att räkna med.

Lara - Tomb Raider

4. Lara Croft

Från att ha varit en sexikon för de yngre spelarna när det begav sig till att mogna och ta striden som kaxig överlevare på en livsfarlig ö så är Laras resa minst sagt en udda sådan. Hon har inte bara växt som karaktär för varje spel utan har också utvecklats rent psykologiskt och i senaste spelet är hon en kvinna som på allvar skulle kunna utmana John Rambo när det gäller flest lik på sitt samvete.

Mona Sax

3. Mona Sax

Max Paynes kärleksintresse visade sig vara lika vacker som dödlig och trots det tragiska öde hon gick till mötes i det andra spelet så är hon en karaktär jag aldrig kommer att glömma. För en noirtörstande herre som jag så är Mona Sax en ren dröm rent karaktärsmässigt.

Zelda

2. Zelda

I början var hon den klassiska prinsessan som behövde räddas men en sak hade hon till sin fördel: det är inte Links namn som pryder omslaget utan hennes eget. På senare år så tuffade hon till sig och antog skepnaden både som Sheik och piratkapten och visade att hon minsann också kunde slåss mot Ganondorfs ondskefulla krafter. Zelda är själva definitionen av en klassisk, kvinnlig karaktär och då jag växt upp med henne så gillar jag henne enormt mycket.

Terra Branford

1. Terra Branford

Från början var Terra en hjälplös marionett i Kefkas våld tills dess att hon bröt sig fri och blev besluten att hämnas och även försöka rädda världen. Trots det stora karaktärsgalleriet i Final Fantasy VI så är det Terra som stal hela showen och blev huvudpersonen som gick rakt in i mitt hjärta. Inte bara är hon en otroligt välutvecklad karaktär, hon har även tillgång till de mest kraftfulla besvärjelserna i hela spelet samt möjligheten att frammana så kallade ”Espers”.

Terra är inte bara min favorit bland kvinnliga karaktärer utan även den bästa någonsin i Square Enix Final Fantasy-saga.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *