Hårdvarurecension: Turtle Beach PX4

hårdvara_hardware_2012Den nya konsolgenerationen är äntligen här och fokus har de senaste åren hamnat mer och mer på att lyfta fram spel som en social plattform. Att kunna kommunicera med andra genom spelen är inte bara en möjlighet utan snarare ett måste denna generation och för att göra det så behövs självfallet ett bra headset.

I förpackningen till PlayStation 4 följer det som bekant med en öronsnäcka men den visar sig vid närmare detaljgranskning vara helt undermålig till syftet. Lyckligtvis är Turtle Beach här igen för att rädda oss och deras PX4 är det första headset som fullt ut stödjer PlayStation 4 direkt ur kartongen. Tidigare headsets vi recenserat från sköldpaddorna har alla fått toppbetyg men lyckas även PX4 att haka på den trenden?

PX4 - 4
Jag kan påpeka att redan när jag fick paketet med hörlurarna i handen så var jag i extas över att få packa upp och testa dom då Turtle Beachs produkter imponerat på oss så oerhört mycket tidigare. Som vanligt när det gäller det New York-baserade företaget så är även förpackningen minutiöst designad och stilren. När jag likt ett barn på julafton slitit upp headsetet så blir jag ännu mer imponerad då den första anblicken är att det är väldigt snyggt och förenligt med designen av konsolen. Lurarna har svart finish och blåa lampor likt de som sitter på PlayStation 4 och i symbios med konsolen ser det helt enkelt väldigt snyggt ut.

Även tyngden ligger helt rätt, PX4 är varken för tungt eller för lätt utan Turtle Beach har hittat ett perfekt mellanting som gör att produkten andas kvalitet redan från start. Med i förpackningen finns i vanlig ordning ett större antal kablar som vid första anblicken kan tyckas avskräckande. Lyckligtvis behövs bara två av dessa för att koppla in headsetet till din nya konsol. Dels en optisk kabel som kopplas från bakpartiet av PlayStation 4 till den medföljande trådlösa adaptern. Denna adapter kan kopplas in i USB-ingången på konsolen som det står i instruktionerna men det fungerar precis lika bra att koppla in den i TV-apparaten och därmed gömma den någonstans i rummet och på så sätt slippa ta upp en av de två värdefulla USB-ingångarna på PlayStation 4. USB-sladden används alltså bara för att förse adaptern med ström och har ingenting med funktionaliteten att göra i slutändan.

Att en 3.5mm-sladd behövs för att koppla headsetet till handkontrollen och på så sätt få chattfunktionen att fungera är inget att hymla med. Detta behövs tråkigt nog men det är knappast Turtle Beachs fel då Bluetooth i dagsläget inte finns på Sonys nya flaggskepp utan kommer att läggas till i en framtida uppdatering. Lyckligtvis medföljer även denna sladd och i ärlighetens namn så är det inte speciellt omständigt att ha headsetet kopplat till Dual Shock 4, det låter betydligt omständigare än vad det är i praktiken. Bortser man från kopplingen till handkontrollen så är headsetet helt trådlöst och om du använder det på exempelvis PlayStation 3 så behövs inga ytterligare kopplingar.

Förutom ljudkvalitet så har komforten varit den viktigaste ståndpunkten för mig när det gäller hörlurar. Detta är ju trots allt en produkt som kostar en del pengar och som ska sitta bekvämt även efter 5 timmars spelande. Det förra headsetet vi recenserade, Turtle Beach PX22, var ett föredöme på den punkten och lyckligtvis har utvecklarna kört med samma ergonomi även denna gång. PX4 väger dock lite mer än PX22 vilket kan förklaras med att dom innehåller mer teknik så som Dolby 5.1, trådlösa mottagare med mera. Trots den behagliga tyngden så sitter lurarna som en smäck på knoppen och jag kände inget som helst obehag även efter sessioner som varat i stort sett en hel del med undantag för matpauser.

PX4 - 1
Nu till det viktigaste: ljudet. Jag är en av de som alltid varit motståndare till trådlösa lösningar då detta ofta medfört sämre kvalitet i slutändan. Turtle Beach PX4 är dock undantaget då jag inte märker av några störningar eller liknande överhuvudtaget i lurarna ens på låga volymer.

Då vi fick testat detta headset utförligt under loppet av flera veckor nu så har vi självklart använt det med både PlayStation 3 och PlayStation 4 och det fungerar föredömligt på bägge konsolerna. Ljudet är som sagt Dolby 5.1 och det märks med råge i de testspel vi kört. Av förklarliga skäl så har vi enbart riktat in oss på att testa spel som har erkänt bra ljudmix i syfte att få fram alla de nyanser som PX4 har att erbjuda lyssnaren.

Först ut är Battlefield 4, ett spel som varit prisbelönt för sin magnifika ljuddesign och här flyger jag nästan av stolen när jag kliver ut på slagfältet med PX4 runt huvudet. Skottsalvor, granater, explosioner och rasande hus faller runt mig och hade jag inte vetat bättre hade jag trott att jag verkligen var i ett krigsdrabbat område. Basen och diskanten avväger varandra perfekt och det blir inte för mycket av varken det ena eller det andra. På hörlurarna finns en knapp där du kan växla mellan fyra olika ljudlägen efter personliga preferenser, en smidig funktion kan tyckas även om jag själv föredrar standardläget. Den löstagbara mikrofonen på PX4 var enligt mina lagkamrater en gudagåva jämfört med de som kör med det medföljande standardheadsetet och jag hördes klart och tydligt utan några krusiduller.

Näste man (eller spel) till rakning är Guerilla Games senaste titel, Killzone: Shadow Fall och även här lyfts aspekterna av PX4 fram på ett föredömligt sätt. Guerilla har precis som DICE alltid varit pionjärer på området när det gäller rika ljudupplevelser och Shadow Fall är inget undantag. Den något futuristiska ljudmixen i spelet gör att det är diskanten istället för basen som lyfts fram mest till skillnad från Battlefield 4 där basen oftast går på högvarv. Det är här jag valde att testa det mest bastunga av de fyra ljudlägena och jag märker genast en skillnad då basen mullrar på lite bättre under de mer hektiska striderna på planeten Vecta.

PX4 - 2
På PlayStation 3-fronten så är det Street Fighter X Tekken som testats tillsammans med headsetet, ett märkligt val kan tyckas men då jag spelat detta spel i närmare tusen timmar sedan det släpptes med diverse olika ljudanläggningar och headsets så vet jag hur det verkligen ska låta när det låter bra. Även på förra generationens konsol så briljerar PX4 och indirekt så jämför jag ljudet med ett tidigare headset från Turtle Beach nämligen Earforce Sierra som kammade hem högsta betyg i vårt test för något år sedan. I Capcoms mäktiga fightingepos så klarar PX4 av att leverera knogmackorna med samma precision till mina öron som just Earforce Sierra som faktiskt var ett sladdbaserat headset. Detta om något är ett fullgott betyg för att Turtle Beach faktiskt har lyckats med den trådlösa biten perfekt.

Då PX4 har ett Dual Band-läge så innebär det kort och gott att du kan para ihop din mobiltelefon med headsetet genom Bluetooth för att på så vis ta emot samtal när du spelar. Jag testade att para ihop min iPhone 5S och detta fungerade helt perfekt på första försöket. När någon ringer så bryts chattljudet och du hör istället personen som ringer medan spelljudet hörs i bakgrunden. Nu finns det alltså ingen ursäkt att behöva lämna flerspelarläget bara för att det ringer. En funktion som är enkel men ändå otroligt praktisk för den som spelar samt pratar i telefon mycket.

På värstingarna Earforce Sierra och XP Seven så finns möjligheten att ladda in specifika ljudinställningar direkt till förstärkaren och detta är en möjlighet som saknas i PX4 då de är trådlösa. Dock är de fyra ljudlägena som finns att välja på så otroligt väldesignade att jag inte ens saknar funktionen, jag tar trådlöst ljud framför detta vilken dag som helst.

Turtle Beach PX4 är i ärlighetens namn prisvärdhet för varje krona du lägger och med så pass suveränt ljud, bra batteritid och det faktum att det är sladdlöst så är det helt enkelt ett måste för dig som spelar mycket. Om du har slängt ut 4000kr på din nya konsol så kan du gott kosta på dina öron detta headset för runt 1500kr utan att bli det minsta besviken.

Sett till helheten så är detta det bästa headset jag testat (jag har testat många) och nu när jag vant mig skulle jag inte klara mig utan det. Jag har verkligen tänkt så det knakar efter nackdelar med det men jag hittar inga utan Turtle Beachs första produkt till den nya generationen är också deras bästa hittills. Köprekommendationen är därmed helt given.

Största +
Otroligt mycket ljud för pengarna
Turtle Beachs bästa produkt hittills
Extremt sköna lurar att ha på sig

Största –
Ingenting ärligt talat

10av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *