Recension: Knack

knack

Knack är ett spel som jag blev intresserad av första gången jag såg det. Det såg mysigt ut och verkade ha en härlig stämning, för att inte nämna påminner det om de gamla klassiska plattformsspelen till PlayStation 1 och PlayStation 2. Samla er nu, så ska jag berätta om spelet levde upp till mina förväntningar.

Knack är skapat av Mark Cerny, han var även chefsarkitekten för PlayStation 4. Han är ingen främling till spel då han har hjälpt till med Crash Bandicoot, Spyro, Jak & Daxter för att nämna några spelserier. Med en sådan meritlista kände jag att jag blev mer och mer sugen på Knack, som verkade vara en tillbakagång till de äldre spelen. Det var själv det som lockade mig till Knack och att jag var sugen på ett plattformsspel.

Knack är en liten underlig filur som är består av reliker, blockliknande objekt. Knack kan även samla på sig fler reliker för att bli större och starkare, naturligtvis tål han mer skada då också. Dr.Vargas skapade Knack för att hjälpa mänskligheten att bekämpa hotet från Goblins (Troll). Spelet börjar med att Knack visas upp för militären som håller på att bestämma vem som ska få delta i uppdraget att finna Goblin staden. Det blir den rike killen Viktor och hans robotar som får jobbet, men samtidigt imponeras alla av Knacks förmågor och det beslutas snabbt att han ska med på uppdraget. På senare tid har Golbins blivit mer aggressiva och attackerat städer där människor bor. Ännu mer mystiskt är att dem fått tag på stridsvagnar och andra vapen som skulle vara omöjligt för dem själva att tillverka. Något lurt är på gång och det är upp till Knack att ta reda på vad som händer.

Knack001

Nu lockar säkert inte denna storyn många, men jag tycker den har sin charm. Man kan ju inte heller skriva ut allt om storyn för då kommer ingen att spela spelet. Spelet riktar sig främst till lite yngre folk med sin estetik, men jag känner ändå att det är folket som spelade denna typ av spel under PlayStation 1 och PlayStation 2 tiden som är den sanna publiken. För Knack kan vara oerhört förlåtande och svårt ibland, till skillnad från många moderna spel håller inte Knack dig i handen. Man kommer att död, både en och två gånger. Man kommer behöva få gå om en bit eftersom det är lite skumma checkpoints i spelet. Detta är både en sak jag gillar och ogillar, då det tvingar en till att vara försiktigare och bli bättre. Men ibland blir det otroligt frustrerande om man gör om samma misstag gång på gång och tvingas gå om en stor del av banan.

Under spelets gång kommer man även i kontakt med olika föremål som ger Knack nya förmågor och styrkor. Som exempelvis kan man absorbera is och får ett riktigt coolt utseende och då ökar även ens styrka. Man kan få tillgång till genomskinliga kristaller som gör att Knack kan smyga förbi alarm som är utrustade med lasrar. Man samlar även på solkristaller i spelet för att öka sin mätare för att använda special attacker. Här kan man skjuta iväg energi för att ta ut fiender på avstånd samt göra en stor chockvåg i marken som får fiender att falla omkull.

Knack002

Grafiken är inte så märkvärdig i Knack, men det är ändå vackert och charmigt. Det är väldigt starka färger på allt i miljön och det skapar känslan av att man ser på en datoranimerad film. Det är helt perfekt för denna typ av spel och jag tycker det är mysigt. Det värsta är väl att en del områden är väldigt lika, så det är inte den största av variation. Det tillsammans att man kan få göra om delar av banan när man dör, så blir man snabbt trött på att se samma miljöer. Vare sig man nu är i en grotta eller utomhus.

Kontrollen i Knack fungerar riktigt bra, du använder den högra styrspaken för att undvika attacker och det funkar smidigt. Finns inte mycket mer att tillägga faktiskt, då allt i övrigt fungerar riktigt bra.
Tyvärr är musiken väldigt intetsägande i Knack, själv har jag redan glömt bort musiken som har spelats i spelet. Vilket är tråkigt, för med ett lite mer catchy soundtrack så hade det kunnat öka något otroligt till både känslan och miljön.

Det finns även en möjlighet att ladda hem pusselspelet Knack’s Quest till mobiler. Det är en kompanjonsapp till Knack som tyvärr bara finns på iOS just nu men en Android version är på gång. Jag har själv inte kunnat testa denna funktion, men i Knack’s Quest kan du låsa upp kristaller och objekt för att använda i huvudspelet.
Man får även inte glömma att i Knack kan man spela två spelare, men en kompis eller förälder (om det nu är barn som spelar vill säga) kan hoppa in och hjälpa till i spelandet.

Knack003

Jag är väldigt nöjd med Knack och det levde upp till mina egna förhoppningar, kanske inte precis på alla punkter men det är ett bra spel som fått ta en del skit. Inte minst för sin svårighetsgrad och det kan jag förstå, men ser man förbi det så har man ändå ett väldigt bra spel. Letar man efter ett klassiskt plattformsspel med allt vad det innebär så är Knack ett spel för er.

Största +
Svårighetsgraden
Ser ut som en datoranimerad film

Största –
Musiken
Miljöerna kan bli lite repetitiva

8av10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *