Recension: LEGO Marvel Super Heroes

Lego-Marvel-Super-Heroes

TT Games fortsätter att leverera Lego-versioner av världens största licenser. Efter att ha tagit sig an såväl Star Wars och Indiana Jones som Harry Potter och Batman har studion nu siktat in sig på Marvel och deras uppsjö av superhjältar och skurkar. Är det samma spel som tidigare med ny kostym eller lyckas LEGO Marvel Super Heroes erbjuda något nytt?

LEGO Marvel SH Hulk_Sandman2

LEGO Batman 2: DC Super Heroes har länge varit min absoluta favorit bland Lego-spelen. Det var den första delen som introducerade en stor öppen spelvärld att utforska och det var det första spelet i serien som lät karaktärerna prata. Dessutom innehöll det mängder av superhjältar, vilket alltid är ett plus i min bok.

Nu är det alltså Marvels tur att få Legobehandling och resultatet är faktiskt riktigt lyckat, även om det inte är ett fullt så stort steg i utvecklingen som Batmans andra äventyr var. I vanlig ordning erbjuds det simpelt plattformande kombinerat med mängder av oväntat kluriga pussel, ett maniskt samlande av legobitar samt givetvis fler karaktärer än jag orkat räkna.

Handlingen är trivial, men på ett skönt självdistanserat sätt. Doctor Doom har ondskefulla planer på gång och allas våra favorithjältar måste stoppa honom. Under spelets gång får jag ta kontroll över Iron Man, Captain America, Spider-Man, Fantastic Four, Hulk, X-Men och över 100 andra karaktärer. Mer obskyra tillskott är H.E.R.B.I.E och Howard the Duck och jag blir överlycklig när min favorithjälte från Marvel, Moon Knight visar sig vara en spelbar karaktär i spelet.

Alla karaktärer har som sagt fått röster även i det här spelet och tittar jag i rollistan hittar jag en rejäl samling legendariska röstskådespelare som medverkar. Troy Baker gör bland annat rösten till ovan nämnde Moon Knight, Loki och Hawkeye, Nolan North erbjuder återigen sin ljuva stämma i rollen som Deadpool, men blåser även liv i Ant-Man, Cyclops och flera andra. Även den briljanta Tara Strong dyker upp och gör rösten åt karaktärer som Mary Jane Watson, Wasp, Sif och She-Hulk. Serieskaparen Stan Lee medverkar naturligtvis också i rollen som sig själv. Det som gör mig allra lyckligast är dock att skådespelaren Clark Gregg repriserar rollen som Agent Coulson, en karaktär som dykt upp i flera av Marvels filmer och som nu är huvudkaktären i TV-serien Agents of S.H.I.E.L.D.

LEGO Marvel Super Heroes_MoonKnight_01

Äventyret låter mig inte bara uppleva flera olika karaktärer, utan en mängd olika miljöer. Jag får besöka S.H.I.E.L.Ds Helicarrier, utforska Stark Tower och även ta en tripp till Savage Land, där förhistoriska varelser strövar fritt. Alla dessa miljöer och karaktärer bildar ett hopkok av variation och underhållning som nästan är överväldigande. Mellan uppdragen kan jag dessutom utforska Manhattan på eget bevåg och ta mig an sidouppdrag, race och mycket annat. TT Games har genom åren lärt sig att fylla sina spel med innehåll och aldrig har de lyckats lika bra som i LEGO Marvel Super Heroes.

Precis som i tidigare spel kan jag återvända till nivåer jag redan klarat och spela dem med vilka karaktärer jag vill. Detta är en ren nödvändighet för att komma åt vissa samlarobjekt. Du måste inte vara galen för att spela LEGO Marvel Super Heroes, men det hjälper, då allt samlande lätt kan utvecklas till ren mani när man försöker hitta allting som är gömt i spelet.

Äventyret må vara baserat på olika Lego-figurer, men det hindrar inte spelet från att vara direkt hutlöst snyggt under hela upplevelsen. Lego-spelen är kanske inte kända för sina grafiska prestationer, men de har alltid varit presenterade med läcker design. LEGO Marvel Super Heroes är inget undantag och bjuder dessutom på mängder av spektakulära specialeffekter och scener som är oväntat imponerande och storslagna. Redan på andra banan får jag dyka från Helicarriern ner till New Yorks gator och det är en smått magisk upplevelse.

LEGO Marvel SH Iron Man

Den grafiska presentationen håller sig stabil genom hela spelet och karaktärerna ser verkligen ut som Lego-figurer som vaknat till liv, med glänsande yta och charmiga ansiktsuttryck. Partikelsystemet är också rejält imponerande, framförallt i mötet med Sandman, som består av tusentals små Legobitar som föreställer sand. TT Games har verkligen pressat PlayStation 3 när det gäller presentationen, om än på ett annat sätt än exempelvis The Last of Us. Det är helt enkelt riktigt snyggt.

Utvecklarna har sedan starten av de Lego-baserade spelen ständigt utvecklat konceptet och gjort det senaste spelet till det bästa och så är fallet även med LEGO Marvel Super Heroes. Det är utan tvekan det bästa Lego-spel som gjorts eftersom det förfinat konceptet ytterligare. Men det är dessutom ett av de bästa spel baserade på Marvels universum som gjorts, vilket är en minst lika stor bedrift.

LEGO Marvel Super Heroes är ett lättsamt, lättillgängligt äventyr som må se ut som ett spel för barn, men som i själva verket är ett spel för alla som har barnasinnet kvar. Det är kanske inte så utmanande som många skulle vilja, men för mig spelar det ingen som helst roll. Ett bra spel är alltid ett bra spel oavsett vem det riktar sig till och LEGO Marvel Super Heroes är ett riktigt bra spel. 

Största +
Fler bekanta karaktärer än jag kan räkna
Oväntat läckert, rent grafiskt
Starka insatser av röstskådespelarna

Största –
Få egentliga nyheter

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *