Recension: Disgaea D2: A Brighter Darkness

Disgaea-D2-ps3Disgaea D2: A Brighter Darkness är en direkt uppföljare på Disgaea som släpptes till PlayStation 2, spelet kom även till PlayStation Portable senare. Disgaea 2 hade en helt ny uppsättning av huvudkaraktärer och gick ifrån Laharl och gänget medan Disgaea D2 fortsätter med storyn från det första spelet. Då ska vi se om det blir ett trevligt besök i Netherworld eller ett rent helvete.

Disgaea - 3
Vi får åter igen stifta bekantskap med prins Laharl som nu tagit över som overlord i Netherworld, då hans far kung Krichevskoy dött. Det var vad större delen av första spelet bestod av, att Laharl kämpade för att ta den tron som var hans födelserätt.
Vi har den demoniska Etna, som är Laharls tjänare och som tror att hon är ett bombnedslag. Men hon är plattare än en planka, något hon är rätt känslig för så de stackars Prinnies får oftast känna på hennes vrede och heta temperament.
Vi har även Flonne, den fallna ängeln. I första spelet skulle hon lönnmörda Krichevskoy, men hon var redan försent. Så hon beslutade sig för att leda Laharl i kärlekens väg. Hon är en riktig ”kärlek övervinner allt” typ. Något Laharl har svårt att välja.

Det har nu gått ett par år sedan första Disgaea spelet och Laharl har tagit sig an rollen som overlord, han fick kämpa för den då andra demoner var ute efter titeln. Det är dock många demoner som inte känner till vem Laharl är eller anser att han är en värdig ersättare till kung Krichevskoy.
Så en grupp som kallar sig ”The Krichevskoy group” vill ha ihjäl Laharl då de bara accepterar en overlord som är lika bra som Krichevskoy var. Något som även Laharls allierade är enade om att det inte existerar.

Mitt i allt kommer ängeln Sicily till Netherworld och vill ha tillgång till tronen, då hon påstår sig vara kung Krichevskoy dotter och då Laharls lilla syster. Något jag tycker är intressant är att de väljer att ge Laharl en lillasyster i Disgaea D2, det är nämligen vad de gjorde i Disgaea animen som släpptes för ett par år sedan. Karaktärerna är dock helt olika varandra, men jag tyckte det var kul att de verkar tagit lite inspiration av det till storyn.

Disgaea - 2
Nytt i Disgaea D2 är att du kan nu rida på dina monsterkaraktärer, med kommandot ”Mount” hoppar din mänskliga karaktär upp på ryggen av en monsterkaraktär och de får tillgång till andra och starkare attacker. Till exempel med en drake får man tillgång till luft-specifika attacker, med Prinnies får man tillgång till bombattacker. Så beroende på vad man har för monster, så blir det olika special attacker och förmågor man får tillgång till.

Man kan nu även välja att befordra sina karaktärer. Tidigare fick man återställa sina karaktärer om man ville byta klass på dem. Ska du byta klass helt måste man fortfarande göra så, men vill man uppgradera en kämpe till en krigare kan man nu göra det utan att ta tillbaka karaktären till level 1.
En annan sak som också är nytt är att man kan nu få karaktärerna att gilla eller hata andra karaktärer. Om du är hjälpsam och vänlig mot karaktärer i strid, så ökas deras tillgivenhet till dig och de kanske stoppar en attack som är riktad mot dig.

I övrigt är det mesta samma i spelet som tidigare, med en del nya grejer eller inslag. Som att striderna känns mer finslipade, att karaktärerna kan prata med varandra under strid. Något jag uppskattar och tycker det ger dem mer liv. Att försöka rada upp allt känns omöjligt och jag tycker det är något man ska uppleva själv om man är ett fan av Disgaea-serien.
Precis som i vanlig ordning så finns valet mellan engelskt och japanskt ljudspår, den engelska dubben tilltalar mig själv mer då jag fullkomligt älskar Barbra Goodson som Laharl, hon gjorde även rösten till Rita Repulsa i Power Rangers.

Disgaea - 1
Ljudet är inget märkvärdigt, man kan väl helt enkelt säga att spelet låter som ett Disgaea-spel. En del melodier känns igen från tidigare spel och ger en sådan där härlig känsla.
Karaktärerna är helt handritade och det ser otroligt snyggt ut, ibland kan det skära sig lite mot 3D-bakgrunderna i spelet. Spelet ser dock bra ut i övrigt och det flyter på riktigt bra, har inte lagat en enda gång för mig. Även om det var mycket på skärmen.

Det tråkigaste med spelet är om man vill ha tag på flera cameo-karaktärer eller de roliga karaktärerna att spela med, får man köpa dem som DLC. Något jag tycker är riktigt synd, men det har dock varit så här ett tag nu och jag tror knappast det är något som kommer ändras i framtiden.

Vill du göra precis allt i Disgaea D2, får du i vanlig Disgaea-stil vara beredd på en hel del grindande och offra en hel del timmar för att uppnå det. Mycket av spelets mer intressanta grejer får man tillgång till när huvudstoryn väl är avklarad. Som att få möta de riktigt svåra bossarna i spelet och sådana goda grejer, men det är bättre om ni får upptäcka det själva.
Disgaea D2 är ett typiskt Disgaea spel och är man ett fan, så vet man precis vad man får. Känns som spelet är lite lättare än de tidigare, så det kan kanske vara ett bra spel att börja serien med även om det kan vara svårt att hänga med i storyn.

Största +
Finns mycket att göra och utforska
Laharl, Etna och Flonne är tillbaka!

Största –
Storyläget är lite lätt
Grindandet kan bli väldigt tråkigt

8av10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *