Recension: Grand Theft Auto V

Grand_Theft_Auto_VMan kan inte tro det idag men det är faktiskt hela 5 år sedan den fjärde delen i Rockstars gangstersaga släpptes och nu är äntligen uppföljaren här. Med en produktionskostnad på 265 miljoner dollar och en massiv reklamkampanj senare får vi äntligen lägga vantarna på årets mest efterlängtade spel och även ett de sista riktigt stora spelen till den nuvarande konsolgenerationen.

På förhand har spelet prisats redan innan det släpptes för sin nya inriktning på tre spelbara huvudkaraktärer istället för en som tidigare i serien men hur pass bra är verkligen Grand Theft Auto V?

GTA V - 1
Förväntningarna på Rockstars femma har varit minst sagt skyhöga och även om jag till skillnad från många andra inte blev helt såld på fyran så var det med stor nervositet jag stoppade in skivan i min konsol. Mitt största problem med det fjärde spelet var att jag alltid jämfört det med Vice City, min personliga favorit och där hade det inte mycket att sätta emot i min mening då fyrans karaktärer kändes mycket blekare och spelvärlden inte alls var lika intressant. När jag fick reda på att femman skulle utspela sig i San Andreas så blev jag plötsligt oroad då det spelet enligt mig var ett av de sämre i serien men det visade sig snart att min oro varit helt obefogad.

Grand Theft Auto V har som sagt hela tre stycken spelbara karaktärer som de flesta nog känner till vid det här laget: Michael, Franklin och sist men inte minst Trevor. Alla dessa kommer från helt olika kulturer och samhällsskikt vilket gör att de skapar en form av kontrast och dynamik mellan varandra, ett smart drag av Rockstar om ni frågar mig. Michael är den pensionerade bankrånaren som vill dra sig tillbaka och leva ett stillsamt liv med sin familj som hatar honom men som ändå lyckas dras tillbaka in i den kriminella världen, Franklin är en svart man uppväxt i den fattiga förorten men som ändå lyckats klara sig på grund av att han är smartare än genomsnittet och Trevor är en helt psykotisk men ändå älskvärd bondlurk ute på vischan som gillar att knarka och utföra diverse våldsdåd mot sina intet ont anande medmänniskor.

Det ska sägas redan nu att karaktäsgalleriet är i världsklass och alla tre karaktärerna är mästerligt porträtterade av sina röstskådespelare. Att spelet innehåller en hel del klyschor är ett medvetet val av Rockstar och är en drift av både den digitala värld vi lever i samt en rad olika filmer och även spel samt annan media. Spelet börjar med att Michael sitter hos sin psykolog och beklagar sig om sina taskiga familjeförhållanden med en fru och son som avskyr honom som pesten och han berättar om sin längtan efter svunna tider då han var en framgångsrik yrkeskriminell, ett karrirärsval som han helst önskade att hans son tog efter. Några minuter senare träffar han Franklin ute på gatan som frågar efter en adress och då får vi plötsligt stiga i den unge biltjuvens skor istället. En bit in i spelet träffas självklart alla tre karaktärerna och det är inte förrän dess som spelet börjar på allvar då många av de olika uppdragen går ut på att man ska växla mellan karaktärerna då de har olika unika egenskaper. Michael är exempelvis en duktig skytt och kan sakta ner tiden i bästa Max Payne-anda, Franklin kan köra bil som en dåre och även han sakta ner tiden och därmed navigera trafiken med lätthet och Trevor kan göra extremt mycket skada och ta emot mer stryk när hans förmåga är aktiverad.

GTA V - 2
Då tidigare spel i serien har haft en uppdragsstruktur som mest gått ut på att döda ett visst antal personer eller köra bil på vansinniga vis så är femman en nytändning på den punkten då uppdragen är betydligt mer varierade. Vi får bland annat råna värdetransporter, hjälpa en paparrazifotograf, åka ubåt och planera olika stötar. Ovan nämnda exempel är bara en bråkdel av vad Los Santos har ett erbjuda dig som spelare och när du inte är ute på uppdrag så finns det en rad olika aktiviteter att ägna sig åt precis som i föregångarna. Du kan bland annat spela golf, tennis, gå på strippklubb, hoppa fallskärm, flyga helikopter, smuggla droger och vapen med mera. Det som är så härligt med spelet är att vart du än går så finns det alltid något att sysselsätta sig med och jag har aldrig sett maken till en så pass levande spelvärld som just Los Santos. Det är en enorm prestation att varje liten sidoaktivitet och beståndsdel av Grand Theft Auto V är så pass genomtänkt och roande, något som inte alltför många spel kan skryta med. I största mån känns detta som om Rockstar hade slängt ner allt sitt kunnande och allt de lärt sig genom åren i en stor gryta och rört om.

Även bilfysiken känns klart förbättrad jämfört med fyran och här har samtliga fordon en mycket större tyngd och känns inte alls lika sladdriga som tidigare. Nu är ju knappast spelet en realistisk bilsimulator och det försöker ej heller att vara det men i princip allt som rör fordonen känns mycket verkligare den här gången. Förutom bilarna så kan du även åka motorcykel, vattenskoter, cykla, flyga helikopter och ratta i princip alla fordon du kan tänka dig. Det går även att besöka någon av stadens många bilhandlare för att ”pimpla” det fordon du redan har för att sedan spara dom i ditt garage. Vid lanseringen av Grand Theft Auto V släppte Rockstar även en app till iOS där du kan uppgradera dina bilar om du skulle vara på resande fot för att sedan ladda upp dom till spelet, i denna app kan du även träna Chop, den argsinta Rottweiler som figurerar under en rad uppdrag.

Den satiriska humor som präglat spelserien sedan start är nu ännu starkare än någonsin och femman är helt klart det mest humoristiska spelet i serien då det drivs med allt från Facebook, Apple, Fifty Shades of Grey till USA:s infrastruktur. Även om spelet är våldsamt så är det hela tiden med glimten i ögat och jag fann mig själv sitta och skratta högt hur många gånger som helst under min resa genom Los Santos. Du kan via din mobiltelefon i spelet gå ut på ett slags låtsasinternet via den inbygga webbläsaren och här finns det hur mycket detaljer och material som helst att gotta sig åt och jag fann mig själv sittandes med detta långa stunder emellanåt. Det finns till och med renodlade TV-serier som är specialgjorda för spelet att gotta sig åt emellanåt och detta säger inte lite om vilken ambition Rockstar har haft under skapandet av spelet.

GTA V - 3
En stor del av Grand Theft Auto-serien har alltid varit musiken som spelas när man åker omkring och även här har Rockstar fått ihop ett imponerande soundtrack med bland annat Johnny Cash, Robyn, Dr. Dre, Def Leppard med flera. Det är också här den största besvikelsen var för min del, jag hade gärna önskat lite mindre elektronisk musik och mer klassisk rock eller varför inte mer låtar på countrystationen Rebel Radio? Detta är ju dock helt och hållet en smaksak och uppskattar man lite nyare musik lär man trivas som fisken i vattnet. Med en stor mängd radiostationer lär det dock finnas något som passar de flesta spelarna och jag har förståelse för att Rockstar inte kan tillfredsställa alla på den här punkten till 100%.

Den grafiska biten är även den helt fantastisk, jag förstår verkligen inte hur Rockstar lyckats få ut så pass mycket ur hårdvara som nu sjunger på sista version. Jag trodde knappt inte att det gick att pressa hårdvaran mer nu men Rockstar har återigen lyckats. Att man kan se nästintill hela spelvärlden när man står uppe på en kulle är enormt imponerande med tanke på hur stort allting är. Bilduppdateringen kan halta till emellanåt under de mest intensiva partierna men det är knappt att man lägger märke till det.

Med handen på facit så är Grand Theft Auto V kanske den här generationens absolut bästa spel och ett av de bästa jag haft nöjet att spela överhuvudtaget. Jag har svårt att se hur Rockstar skulle kunna toppa detta men jag lär bli förvånad igen nästa gång de släpper ett spel. Jag hoppas att ryktena om en eventuell version till PlayStation 4 är sanna då jag mer än gärna skulle vilja besöka Los Santos igen i 1080p med 60 FPS då det är det enda som skulle kunna förbättras i spelet. Grand Theft Auto V sammanfattar i princip allting jag älskar med TV-spel: ett skönt karaktärsgalleri, slagkraftig humor, bra handling, ett omfattande soundtrack och en öppen spelvärld. Är du minsta intresserad av spel överhuvudtaget så gör dig själv en tjänst och köp detta omgående även om du bara ska köpa ett enda spel i år.

Största +
Fantastiska karaktärer
Oerhört imponerande rent tekniskt
Spelvärlden känns levande på ett äkta sätt

Största –
Soundtracket kunde varit mer varierat

10av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *