Recension: One Piece: Pirate Warriors 2

Nu är det än en gång dags för Luffy och stråhattspiraterna att åka ut på nya äventyr. Blir resan en behaglig sådan med mycket sol eller blir det en mardröm ute på havet? Häng med så får ni se vad jag tyckte om spelet.

One Piece är inte någon favoritserie, men det är en anime och manga som jag uppskattar. Dessvärre är den egna tiden begränsad för att jag ska kunna sätta mig in i hela seriens värld och karaktärer på det sätt jag hade önskat. Just karaktärer finns det hur många som helst i One Piece-universumet och det händer så mycket i serien att det är svårt att hålla sig uppdaterad, därför passar spelen mig betydligt mer och One Piece: Pirate Warriors 2 är ett riktigt kul spel. Spelet är gjort av Omega Force, som är mest kända för sina Dynasty Warriors-spel och den serien är väl mest känd för att att ha horder av fiender att kämpa sig igenom, One Piece: Pirate Warriors 2 är inget undantag.

one_piece_pw2_001
Spelet är stort och man kan låsa upp ett enormt urval av karaktärer att spela med, alla som har egna färdigheter och egen story. Det är även här spelet har sin stora styrka, det är lätt att ett stort urval av karaktärer gör att spelet snabbt kan bli enformigt. Speciellt om det inte är något unikt med varje karaktär. Turligt nog är det just så att karaktärerna är unika och har unika fightstilar, så det känns aldrig tråkigt utan snarare att man känner sig mer uppmanad att testa med de flesta karaktärer eller tills man finner sin favorit.

Striderna bekämpas på olika områden av varierande storlek, dessa ska du försvara eller så ska man ta fiendernas bas på deras territorium och på så sätt förhindrar man att fler fiender kommer in i striderna. Detta görs oftast efter ett antal fiender är besegrade så kommer en större fiende in, tar man ut denna så sänker man fiendernas moral och de flyr. Bryr man sig inte om att plocka fiendernas område kan man hålla på att strida hur länge som helst. Ju fler fiender du har besegrat och ju fler områden du har gjort till dina egna, ju större blir belöningen i slutet av banan. Som en ökning av dina erfarenhetspoäng eller mer pengar, du får även erfarenhetspoäng av att besegra fienderna och kan på så sätt höja din karaktärs level. Under stridernas gång får man olika mål som ska uppfyllas för att man ska klara banan, det kan vara allt från att skydda en viss karaktär eller förhindra en annan karaktär från att nå ett visst område. Dessa mål kan skifta under stridens gång och du får alltid en varning att målen för att vinna har ändrats. Något jag är väldigt imponerande över är att det kan vara dussintals fiender på skärmen samtidigt och inte en enda gång blir spelet segt eller får en massa slowdowns.

Spelet är i övrigt en fröjd att beskåda med sina vackra cel-shadning på karaktärersmodellerna. Det märks att det är det man har lagt ner mest tid på i spelet, för karaktärsmodellerna är ruskigt snygga. Det är sällan animekaraktärer gör sig bra i 3D-tolkning, men detta är verkligen något Omega Force har lyckats med i Pirate Warriors 2.

OP PW2 - 1
One Piece-karaktärer är rätt unika i vilket fall som helst, som tidigare nämnt så finns det en massa spelbara karaktärer. Inte mest stråhattspiraterna själva, som består av Luffy som ätit en djävulsfrukt och blivit en gummiman, före detta piratjägaren Zoro som slåss med tre svärd, där det tredje hålls med käken, Skelettet Brook med afrofrisyr och kärlek för musik och dessa är bara en bråkdel av karaktärsgalleriet som både är lite galet och unikt. Dessvärre är inte de dussintal fiender som liknar varandra lika detaljerade och det kan man väl förstå, men samtidigt är det tråkigt att det bara är de spelbara eller viktiga karaktärerna i Pirate Warriors 2 som har så bra detaljer. Även miljöerna är rätt trista och ser nästan likadana ut hela tiden, lite mer variation i det hela hade inte skadat. Bilder gör inte detta spelet rättvisa.

Man behöver inte heller vara så insatt i serien för att hänga med i spelets story då den är originell och skriven för spelet. Naturligtvis finns en del karaktärer man kanske inte har en aning om vilka de är om man inte har följt serien. Spelet löser det genom att ha med information på alla karaktärer så man får ett någorlunda hum om vilka de är eller vad de tidigare gjort. Storyn lånar andra saker och karaktärer från tidigare ark av One Piece-storyn.

Denna story kallas för ”Punk Hazard Arc”, Luffy och stråhattarna har hamnat på ett mystiskt ställe där det finns fullt av ”dials”, snäckor med knappar på. Men ur dessa snäckor kommer en lila gas som hjärntvättar alla som andas in den. Dessvärre blev de flesta av stråhattspiraterna infekterade och de resterande fick fly. Nu har gänget splittrats och det är ditt jobb att bryta hjärntvättningen och få tillbaka din besättning! Du har möjligheten att spela storyläget som då kommer följa ”Punk Hazard” som jag nyss beskrev här ovan, du har även möjligheten att spela fritt med andra karaktärer i andra lägen än storyläget. Det finns även ett onlineläge där man kan spela tillsammans med folk och hjälpas åt att få bättre resultat på banorna man spelat.

Den stora förbättringen från första spelet är menyerna, de är betydligt mer överskådliga nu. Simplare om man säger så och det passar spelet mer, det är lätt att hitta. Som exempelvis mynten du får efter att ha klarat olika hinder i strider eller bara finner i kistor på banorna. I första spelet kände jag att menyn förvirrade mig lite, nu är den simplare och det är lättare att se vad man håller på med, eller snarare lättare att förstå helt enkelt. Dessa mynt används för att styrka din karaktär. Du kan fästa dem vid din karaktär så får han eller hon får en boost i det offensiva, defensiva eller i sin hälsa. Varje mynt har en figur på sig, får man tag på mynt med sina piratpolare på kan man kombinera dem och då ökar myntens effekt.

one_piece_pw2_002
Kontrollen i spelet fungerar utmärkt och utan större problem. Faktum är att jag har nog inte haft strul med kontrollen alls i detta spelet, det är ett simpelt kontrollschema med det funkar så otroligt bra.
Man använder fyrkant för att ge normala slag och sedan triangel för att göra hårda slag. Sedan kan du få en kraftboost om man trycker in R1 och efter det så har man en crew-attack man kan göra, som gör att man kallar in en från sin besättning som man valt ska hänga med före striden. Då byts karaktären man spelar som ut och den man kallade på får ta över.

Musiken är inget som fastnade hos mig. Det finns väl ett par toner man känner igen när man väl hör dem, men inget som jag kommer gå omkring och humma på stan. Dock finns det naturligtvis undantag, några av de lite mer rockiga musikstyckena är riktigt bra, men de känns få. Spelet har även alla de japanska röstaktörerna med och de är lika charmiga som de är i animen och ger karaktärerna liv. Själv kan jag tycka det är lite synd att det inte finns något engelskt ljudspår att välja, men för alla purister är det helt perfekt med japanska röster.

Är du ett fan av One Piece eller Dynasty Warriors eller helt enkelt bara vill släppa loss mot horder av fiender utan att det ska bli några slowdowns så är One Piece: Pirate Warriors 2 något för dig.
Tillsammans med en massa spelbara karaktärer och en massa saker att klara i spelet, så har man en del framför sig.

Största +
3D modellerna är snygga
Mycket att göra

Största –
Trista miljöer som upprepas

8av10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *