Recension: Saints Row IV

Nu är det än en gång dags för mig och min karaktär Charlie att besöka Steelport igen. Charlie är en stenhård kille som varit med mig sedan det andra Saints Row och han har nu blivit USAs president. Men nu väntar nya hot honom och hans gäng, som tur är har vi fått superkrafter att försvara oss med. Så nu tar vi ett nytt tag och röjer runt i Steelport. Så då är väl frågan är Saints Row IV något bra? Häng med Saints gäng så tar vi reda på det!

Saints Row IV - 2
Saints Row IV började sitt liv som en expansion till Saints Row: The Third, men den blev mer ambitiös än en expansion och skaparna ville göra mer. Så det blev ett helt eget spel istället och jag tror det var rätt val. Troligen hade vi inte fått allt detta nya material eller story om spelet fortsatt vara en expansion då det har en del nya grejer.

Saints Row IV tar mycket inspiration från diverse sci-fi filmer, minst lika mycket som det lånar ifrån Matrix-trilogin. Denna mixen fungerar dock otroligt bra och skapar något underbart. Saints Row spelen har alltid haft den där glimten i ögat när det har gjort parodi eller lånat friskt från annat och även här är det inget undantag.

Introbanan är helt fantastisk, ni är en grupp på fyra personer som ska stoppa terrorister från att avfyra en kärnvapenmissil. Kaos bryter ut i sann Saints Row-anda och kärnvapnet avfyras, din karaktär hoppar på missilen för att stoppa den och allt detta ackompanjeras av Aerosmiths ”I don’t wanna miss a thing”. Det hela har en sådan charm att man skulle lika gärna kunna tro det är en b-actionfilm man sitter och kollar på och jag kan inte göra annat än att skratta. Detta är bara starten, strax efter det blir jorden invaderad av utomjordingarna Zinyak och du slängs in i en virtuell värld där du får tillgång till superkrafter. Låter det lagom galet? Välkommen till Saints Row IV.

Saints Row IV - 1
För att inte nämna så tycker jag Saints Row IV har bland den bästa användning av superkrafter i ett spel som jag själv har stött på. Man märker att Volition själva måste ha drömt om att ha superkrafter, då det hela känns väldigt genomarbetat, åtminstone har de drömt om att göra ett spel med superkrafter. Du kan springa supersnabbt och farten känns verkligen till skillnad från många spel med samma förmågor. Du har även tillgång till sådana klassiker som superhopp, frysa fiender, sätta fyr på dem, telekinesi med mera samt valmöjligheten att uppgradera dina krafter och kunna göra betydligt mer. För att inte glömma att du kan skapa en egen karaktär som liknar dig eller göra något helt originellt.

Men allt är tyvärr inte en fröjd med superkrafterna, speciellt med super hastigheten förlorar fordonen i spelen lite av sin funktion då du är oftast snabbare än bilarna och en kombination av hastigheten och super hoppen kan du ta dig runt väldigt snabbt i Steelport och då kan fordonen kännas lite överflödiga.

Kontrollerna fungerar precis som den gjorde i Saints Row: The Third, inga större uppgraderingar där. Kameran kan dock vara lite småstrulig ibland har jag märkt under min spelning och det kan bli irriterande i de fall då det kommer horder av fiender efter dig. Menyerna och själva interfacet är omarbetat och ser mycket bättre ut än i tredje spelet, man har en mycket bättre överblick av allt nu. Och så ska vi inte glömma att vi har en del nya vapen, som en utomjordisk tentakel men de bleknar alla inför dubstep geväret. Jag är inget fan av dubstep alls men denna idén är så löjlig och fånig att det blir helt fantastisk.

Saints Row IV - 3
Saints Row IV är fullt av små underbara grejer. Allt från referenser till filmer eller roliga kommentarer från karaktärer man passerar på gatan och jag kan inte låta bli att gilla det hela, det tilltalar mig så otroligt mycket. Jag har haft väldigt roligt med att använda superkrafterna i spelet så det var en stor överraskning för egen del. Vill man bara gå igenom spelets story kan man göra det på ett par timmar, men då går man miste om så mycket annat, som att vissa krafter kan man bara få tag på i sidouppdrag och man kan även få andra belöningar som gör spelet så mycket roligare. Dock kan ju en del av striderna i spelet bli rätt monotona ibland och det känns som man gör samma sak om och om igen, men man kan ändå köra lite variation på det hela tackvare krafterna.

Vill man verkligen göra allt i spelet så har man en del framför sig och jag har själv svårt att sluta spela, då jag verkligen föll för detta med superkrafterna. Detta är ett av årets galnaste och roligaste spel, så skaffa Saints Row IV när det släpps så vi kan plocka ner de onda utomjordingarna tillsammans!

Största +
Humorn
Superkrafterna

Största –
Kameran kan bli strulig ibland
Fordonen känns meningslösa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *