Recension: Stealth Inc: A Clone in the Dark

defaultvitaÄnda sedan Metal Gear Solid släpptes så har subgenren ”Stealth” varit populär utan dess like och det är Curve Studios väl medvetna om. En sak som varit synonymt med genren är att spelen är ganska långsamma och kräver stort planerande och det är detta som skaparna bakom Thomas Was Alone har försökt ändra på i och med deras senaste titel Stealth Inc.

Låter ”Snabb-Stealth” som någonting som är din kopp té så är detta helt någonting för dig.

Stealth - 1
Detta är från början ett spel som lanserades för Windows under det något omständiga namnet Stealth Bastard: Tactical Espionage Arsehole Deluxe, ett namn som ansågs för stötande för en titel till PlayStation Vita och därmed namnbytet. Faktum är att det var fans av PC-titeln som var med och röstade om vad den nya versionen skulle heta och själv tyckte jag det lät mer passande i slutändan.

Den som förväntar sig någon direkt handling lär bli besviken då Stealth Inc till 99% består av att dels smyga sig fram och dels klara banorna på så kort tid som möjligt och därmed hamna högre upp på rankinglistorna. Detta skapar en slags kontrast till vad vi är vana vid annars i den här speltypen och stressande resulterar oftast i ett stort antal dödsfall per bana som drar ner poängen avsevärt.

Rent spelmässigt så känns Stealth Inc som en blandning av Metal Gear Solid och valfritt plattformsspel i 2D med inslag av indietiteln Limbo. Din namnlösa huvudkaraktär är en klon som brutit sig fri från ett laboratorium och måste gå igenom ett större antal rum varav det ena är värre än det andra när det kommer till fällor och andra djävulska anordningar.

Stealth - 2
Att klara ett rum på första försöket är i stort sett omöjligt då spelet är uppbyggt på det viset att du ska lära dig av dina misstag för att på så sätt klara dig pyttelite längre nästa försök och så fortsätter det ett 50-tal banor framåt. Stealth Inc lär vara ett spel som väcker stor frustration bland spelare som saknar tålamod då det är så pass hänsynslöst. Trots de pussel som ryms så känns spelet hela tiden varierande och den grafiska stilen med inriktning på ”less is more” känns helt klart passande och det märks att Curve Studios haft en enorm fingertoppskänsla under själva skapandet.

Då detta är en titel med stöd för Cross-Buy så får du spelet både till PlayStation Vita och till PlayStation 3 för samma pris och med tanke på hur pass billigt det är (90:-) så bör det anses som ett kap med tanke på hur mycket speltid du faktiskt får för det här priset.

Enda problemet jag har med Stealth Inc är att det lite saknar variation i slutändan, de senare nivåerna känns något utdragna och man längtar hela tiden efter att få uppleva de fenomenala bossfajterna som är riktigt bra designade. Även om det är spelbart på båda formaten så är det framför allt till PlayStation Vita som jag vill göra en rekommendation då det är som gjort för att spelas under kortare stunder då banorna bara är några minuter långa. Som tågunderhållning är det perfekt men i TV-soffan lär man förmodligen tröttna snabbare.

Största +
Tar genren ett steg framåt
Smarta bossfajter
Läcker design

Största –
Något enformigt att sitta med längre stunder

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *